стрічка

День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь: спільна заява Міжнародної Кримської платформи

26 Лютого 2024, 13:01
Заява Кримської платформи з нагоди Дня спротиву окупації Криму 494
Заява Кримської платформи з нагоди Дня спротиву окупації Криму

Відзначаючи десяту річницю окупації Автономної Республіка Крим та міста Севастополь, Міжнародна Кримська платформа виступила зі спільною заявою.

Повний текст заяви викладено на Урядовому порталі.

У заяві учасники засуджують «найбільш рішучим чином неспровоковане, невиправдане та незаконне повномасштабне військове вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року, яке стало розширенням російської агресії проти України, що триває з 19 лютого 2014 року» і закликають Російську Федерацію виконати юридично зобов’язуючий наказ Міжнародного суду ООН, підкреслюють прихильність до Української формули миру та 

Підписанти наголошують, що Росія несе повну відповідальність за розпочату нею війну і всі винні у воєнних злочинах мають бути притягнуті до відповідальності. Також визнають, що військова агресія Російської Федерації проти України має далекосяжні наслідки та негативний вплив на глобальний мир і безпеку, що виходить за межі України та європейського континенту.

«Підтверджуємо наше найрішучіше засудження так званих «референдумів» і так званих «виборів», як минулих, так і майбутніх, проведених російською окупаційною адміністрацією в тимчасово окупованому Криму та частинах Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей України. Ці рішення є недійсними та такими, що не мають жодної юридичної сили», – йдеться у заяві.

Заява висловлює солідарність із мешканцями Криму, вимагає від РФ припинити переслідування кримських татар та інших громадян України, звільнити незаконно утримуваних окупаційною владою кримчан і мешканців інших окупованих територій.

«Визнаємо існуючі та майбутні виклики і підтверджуємо нашу готовність посилити політичну, дипломатичну, фінансову, гуманітарну та інші форми підтримки України до повного відновлення її суверенітету і територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів», – підсумовує спільна заява.

 Довідково: Кримська платформа — ініційований Україною міжнародний координаційний механізм для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини в Криму та сприяння деокупації півострова, зміцнення європейської та глобальної безпеки.

Офіційно започаткована на установчому саміті в Києві 23 серпня 2021 року, Кримська платформа діє на постійній основі, зокрема в Києві працює її офіс.

Читайте наші новини у телеграм

Коментар