стрічка

Через війну аграрний сектор зазнав збитків та втрат на суму понад 80 мільярдів доларів

21 Лютого 2024, 18:45
Збитки та втрати аграрного сектору України 1366
Збитки та втрати аграрного сектору України

За останніми розрахунками, український аграрний сектор зазнав понад $80 млрд прямих збитків та втрат внаслідок повномасштабного вторгнення. 

Їх проводив Центр досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки (KSE Агроцентр) спільно зі Світовим банком, – повідомляє KSE.

Зокрема, загальна вартість знищених активів становить $10,3 млрд, що на 18% більше, ніж було оцінено у квітні 2023 року. Найбільшою категорією збитків є пошкоджена та знищена сільськогосподарська техніка, що становить $5,8 млрд або 56,7% від усіх збитків. 

Загалом внаслідок вторгнення частково або повністю пошкоджено близько 181 тисячі одиниць сільськогосподарської техніки та устаткування.

Завдану шкоду від викрадення або знищення вже виробленої продукції експерти оцінюють у $1,97 млрд, збитки через пошкодження зерносховищ – $1,8 млрд, збитки, завдані багаторічним насадженням – $398 млн, тваринництву – $254 млн, аквакультурі та рибальству – $35 млн. 

Водночас втрати, що включають недоотриманий дохід виробників сільськогосподарської продукції та збільшення собівартості продукції, зросли більш ніж удвічі порівняно з попереднім оглядом, та склали $69,8 млрд. 

Загальні втрати через зниження виробництва в рослинництві становлять $35,1 млрд, додаткові через зниження виробництва тваринницької продукції – $5,6 млрд, втрати, спричинені зниженням внутрішніх цін, оцінюються в $24,1 млрд, а втрати через підвищення собівартості виробництва – $4,4 млрд.

​​Враховуючи масштаби збитків та втрат, яких зазнали сільгоспвиробники в Україні, загальні потреби у реконструкції та відновленні протягом наступних 10 років становлять $56 млрд. Пріоритетні потреби на 2024 рік становлять $435 млн, більшість із яких уже покрито донорським фінансуванням.

У звіті представлені деталі Швидкої оцінки завданих збитків та потреб (RDNA), яка була проведена для сільськогосподарського сектору України в рамках третього звіту RDNA, підготовленого Урядом України, Світовим банком, ООН та Європейським Союзом.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024