стрічка

Переважна більшість вірить, що війна закінчиться поверненням до кордонів 1991 року

21 Лютого 2024, 12:44
Опитування проводили на основі випадкової вибірки мобільних номерів 1202
Опитування проводили на основі випадкової вибірки мобільних номерів

Порівняно з травнем 2022 року стало трохи менше тих, хто вважає реалістичним сценарій повного відновлення територіальної цілісності, але попри це переважна більшість українців − 65% − вірять, що війна завершиться поверненням під контроль України всіх територій, включно з Донбасом і Кримом (у травні 2022 року вірив у відновлення цілісності 71%). 

Такі результати свіжого опитування від Київського міжнародного інституту соціології.

Упродовж 5-10 лютого 2024 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки, до якого були додані запитання щодо сприйняття перебігу війни. Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (із випадковою генерацією телефонних номерів і подальшим статистичним зважуванням) опитано 1202 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводили з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювала влада України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включали жителів територій, які тимчасово не контролювалися владою України, а також опитування не проводилося з громадянами за кордоном.

Хто переможе у війні – Україна чи росія

Хоча після майже двох років широкомасштабного вторгнення спостерігають деяке зниження віри в Перемогу України, але попри все абсолютна більшість українців продовжують зберігати оптимізм. Так, станом на початок лютого 2024 року 89% українців загалом вірили в Перемогу України, зокрема, з них 60% безумовно були переконані в цьому. У травні 2022 року 95% вірили в Перемогу і з них 80% були безумовно переконані в цьому.

Наразі лише 4% скоріше або безумовно переконані, що переможе Росія (у травні 2022 року таких було 1%).  

Переможе Україна чи Росія?
Переможе Україна чи Росія?

У всіх регіонах не менше 80% вірять у Перемогу України і, зокрема, не менше 57% безумовно переконані в цьому.

Якщо «стратегічно» українці вірять у Перемогу, то стосовно поточного моменту оцінки ситуації стриманіші. Так, якщо запитувати, на чию користь зараз складається ситуація на полі бою, то 24% вважають, що на користь України, 15% – на користь Росії. Водночас майже половина українців (47%) вважають, що не складається на користь жодної зі сторін.

Ситуація на цей момент складається на користь...
Ситуація на цей момент складається на користь...

Найреалістичніший результат війни

Також респондентам ставили запитання, який результат війни вони вважають найбільш реалістичним. Респондентам були зачитані п’ять можливих сценаріїв: від «збереження державності і незалежності України,  хай  навіть із вимушеними територіальними втратами» (що фактично відповідає, що реалістичним є втримання контрольованих станом на зараз територій) до «перенесення бойових дій на територію РФ» (що відповідає повному відновленню територіальної цілісності і веденню війни вже на території Росії).

Найреалістичніший результат війни для України
Найреалістичніший результат війни для України

Порівняно з травнем 2022 року стало трохи менше тих, хто вважає реалістичним сценарій повного відновлення територіальної цілісності, але однак досі переважна більшість українців – 65% – вірять, що війна завершиться поверненням під контроль України всіх територій, включно з Донбасом і Кримом (зокрема, 14% вірять, що бойові дії будуть перенесені на територію Росії) (у травні 2023 року вірив у відновленні цілісності 71%).

Водночас з 25% у травні 2022 року до 32% у лютому 2024 року стало більше тих, хто допускає, що в результаті війни можуть бути певні втрати. З цих 32% найбільше (19%) тих, хто вважає, що війна завершиться втриманням територій, контрольованих зараз (у травні 2022 року таких було 6%, але з травня 2022 року Україна визволила значу частину територій, тобто у 2024 році респонденти відповідали в умовах ситуації на полі боя, яка суттєво відмінна від ситуації травня 2022 року). Ще 9% вірять у визволення всіх територій, які Україна контролювала до 24 лютого 2022 року. Решта 4% говорять про визволення всіх територій разом із Донбасом, але без Криму. 

Запитували українців також про готовність терпіти війну так довго, як доведеться, та ставлення до переговорного завершення війни.

Водночас соціологи відзначають, що великих регіональних відмінностей у відповідях на поставлені запитання не виявили.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024