стрічка

Перші українські пілоти завершать навчання на американських F-16 до літа

21 Лютого 2024, 11:36
Літак F-16 287
Літак F-16

Перші чотири українські пілоти мають завершити навчання на американських винищувачах F-16 до цього літа.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на CNN.

Як зазначається, ця група пілотів розпочала підготовку в середині жовтня на базі 162 винищувального крила в Тусоні, штат Аризона. Пентагон заявляв, що процес підготовки триватиме кілька місяців.

Друга група з чотирьох пілотів розпочала підготовку в січні, а третя група зараз проходить навчання з англійської мови, необхідне для керування американським винищувачем четвертого покоління, повідомила речниця Національної гвардії Аризони капітан Ерін Ханніган.

За її словами, очікується, що всі пілоти завершать навчання в період з травня по серпень, хоча точний графік залежить від прогресу програми.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство оборони Нідерландів заявило 5 лютого 2024 року, що готує ще шість винищувачів F-16 для доставки в Україну. Тобто загальна кількість винищувачів, які Нідерланди пообіцяли передати Україні, зросла до 24.

22 грудня минулого року глава уряду Нідерландів Марк Рютте повідомив, що його країна вирішила почати підготовку до передачі Україні перших 18 винищувачів F-16.

Нідерланди спрямували при цьому 18 винищувачів F-16 до Румунії для підготовки українських пілотів. На озброєнні Нідерландів є 42 літаки F-16.

Повідомлялося також, що попри те, що у Сполучених Штатів вичерпуються кошти для надання допомоги Києву, Національна гвардія США поки має достатньо грошей для завершення навчання українських пілотів на винищувачах F-16. У серпні 2023 року президент Джо Байден оголосив, що США розпочнуть підготовку українських пілотів на F-16. Навчання розпочалися восени на базі Національної гвардії Морріс Ейр в Тусоні, штат Аризона. Відтоді у військовому фонді України, який США використовували для надання Україні озброєнь s допомоги, закінчилися гроші. Брак фінансування означає, що США не змогли надіслати Україні жодних нових пакетів озброєнь, однак тренування українських пілотів eдалося продовжити.

Коментар