стрічка

Екскерівників українського держпідприємства засудили за корупцію до 7 років ув'язнення з конфіскацією

15 Лютого 2024, 21:28
Засудили за корупцію 1408
Засудили за корупцію

Колишнього в.о. директора ДП «Південдіпрошахт»  та його заступника визнано винними у замаху на заволодіння 7 млн грн. 

За вироком суду кожен з них отримав понад 7 років позбавлення волі, – повідомляє Район.in.ua з посиланням на Спеціальну антикорупційну прокуратуру.

15 лютого 2024 року колегія суддів ВАКС оголосила вирок, яким колишнього в.о. директора ДП «Південдіпрошахт» та його заступника визнано винуватими у замаху на заволодіння грошовими коштами в особливо великому розмірі, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України.

За вироком суду колишньому керівнику ДП призначено покарання у виді 7,5 років позбавлення волі, його заступнику – 7 років 3 місяці позбавлення волі.

Обом особам відповідно до вироку заборонено обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на підприємствах, установах, організаціях строком на три роки, з конфіскацією усього належного особам на праві власності майна.

Вирок Вищого антикорупційного суду набирає законної сили через тридцять днів з дня його проголошення, якщо його не буде оскаржено до Апеляційної палати ВАКС.

Деталі справи:

Наприкінці 2019 року колишній директор ДП «Південдіпрошахт» та його заступник з юридичних питань вирішили заволодіти грошовими коштами у розмірі 7 млн гривень, отриманими в результаті продажу адміністративного приміщення державного підприємства в центрі м. Харкова.

Зловмисники спочатку уклали низку удаваних договорів про нібито надання послуг з переведення паперового архіву держпідприємства в електронний вигляд, а згодом, через використання векселів як засобу для розрахунків за ними, і безспірно визнали наявність заборгованості у вказаному розмірі перед приватним підприємством.

У свою чергу, це стало підставою для відкриття органами державної виконавчої служби проваджень по стягненню з державного підприємства «Південдіпрошахт» 7 млн гривень безпосередньо після продажу у листопаді 2019 року адміністративної будівлі в центрі м. Харкова, однак закінчити реалізацію своїх намірів підозрюваним не вдалося через вжиті органами влади заходи та інші, незалежні від їх волі, обставини.

Обвинувальний акт у справі скеровано до суду у серпні 2021 року.

Коментар