стрічка

Дали старт роботі Міжнародної коаліції за повернення українських дітей

05 Лютого 2024, 15:59
Заступниця Генпрокурора Вікторія Літвінова 3372
Заступниця Генпрокурора Вікторія Літвінова

Заступниця Генерального прокурора Вікторія Літвінова взяла участь у віртуальному запуску Міжнародної коаліції за повернення українських дітей.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора України.

Вікторія Літвінова наголосила, що сприяння безпечному поверненню всіх дітей, примусово вивезених з України, має першочергове значення. Не менш важливим є забезпечення надання достатньої психосоціальної підтримки для їхнього благополуччя після повернення в Україну. «Усі процеси, спрямовані на реінтеграцію дітей, які повертаються назад у свої домівки, сім’ї та громади мають здійснюватися у найбезпечніший і максимально делікатний спосіб, щоб захистити інтереси дитини», – відзначила вона.

Ще одним важливим компонентом зусиль Коаліції є забезпечення того, щоб це ніколи не повторилося. Це вимагає належного виявлення та притягнення до кримінальної відповідальності всіх осіб, причетних до вчинення цих жахливих злочинів проти дітей, як на національному, так і на міжнародному рівнях.

Вона повідомила, що на національному рівні в межах кримінального провадження Офіс Генпрокурора перевіряє інформацію про понад 19 500 дітей, примусово переміщених або депортованих з України. На міжнародному рівні триває постійна співпраця з Міжнародним кримінальним судом, Моніторинговими місіями ООН, Слідчою комісією ООН та Московським механізмом ОБСЄ. Крім того, для розслідувань дуже корисні звіти на основі OSINT, підготовлені Обсерваторією конфліктів Єльської лабораторії гуманітарних досліджень.

Вікторія Літвінова взяла участь у віртуальному запуску Міжнародної коаліції за повернення українських дітей
Вікторія Літвінова взяла участь у віртуальному запуску Міжнародної коаліції за повернення українських дітей

«На сьогодні додому в Україну повернуто лише 388 дітей. Наш головний пріоритет – діяти в найкращих інтересах дітей, які повертаються. Вони потребують значної професійної підтримки, щоб адаптуватися до домашнього життя, і наш обов’язок – забезпечити задоволення їхніх потреб на кожному етапі цього процесу», – наголосила Вікторія Літвінова.

Вона розповіла про впровадження Стандартів правосуддя, дружнього до дітей. Важливим елементом є створення безпечного простору, де дитина може отримати психологічну консультацію та соціальну підтримку. Наразі в різних регіонах України функціонує 10 центрів, які працюють за моделлю «Барнахус».

«Велике значення для наших кримінальних проваджень мають свідчення дітей, які пережили воєнні злочини. Але ще важливіше – їхнє здоров’я та благополуччя. Ми робимо все, що в наших силах, щоб підготуватися до повернення наших дітей, щоб вони могли безпечно реінтегруватися та отримати допомогу для повного відновлення після травми, спричиненої агресором», – зазначила заступниця Генпрокурора.

Вікторія Літвінова підкреслила, що об’єднання зусиль правоохоронної системи, системи правосуддя, уряду, неурядових організацій і міжнародної спільноти має важливе значення для успіху в цьому складному завданні. 

Коментар