стрічка

ГУР не володіє даними, чи були українські полонені на борту літака Іл-76, що впав у Росії

24 Січня 2024, 18:06
ГУР не володіє даними, чи були українські полонені на борту літака Іл-76, що впав у Росії 3408
ГУР не володіє даними, чи були українські полонені на борту літака Іл-76, що впав у Росії

Запланований на 24 січня обмін військовополоненими не відбувся. Водночас невідомо, чи перебували українські полонені на борту літака Іл-76, який впав у Росії.

Про це йдеться у заяві Головного управління розвідки МОУ.

«За твердженням російської сторони це сталося внаслідок збиття російського літака Іл-76, який буцімто перевозив наших полонених.

Наразі ми не маємо достовірної та вичерпної інформації з приводу того, хто саме перебував на борту літака та в якій кількості», – повідомляє ГУР.

У розвідці наголошують, що зі свого боку Україна виконала всі домовленості для підготовки обміну. Російських полонених військовослужбовців вчасно доставили на обумовлену точку для обміну, де вони перебували у безпеці.

Безпеку ж українських воїнів, згідно з домовленостями, повинна була забезпечити російська сторона. Водночас українську сторону не поставили до відома про необхідність забезпечення безпеки повітряного простору в районі міста Бєлгород у визначений період часу, як неодноразово робилось в минулому.

Наголошується, що Україна не була проінформована про кількість транспортних засобів, маршрути та форми доставки полонених. Відомо, що доставка полонених відбувається як авіаційним, так і залізничним і автомобільним транспортом.

«Це може свідчити про навмисні дії Росії, направлені на створення загрози життю та безпеки полонених.

Посадка транспортного літака в 30-кілометровій зоні ведення бойових дій не може бути безпечною і в будь-якому разі має обговорюватися обома сторонами, адже в іншому випадку це наражає на небезпеку весь процес обміну.

Виходячи з цього, мова може йти про сплановані та навмисні дії РФ з метою дестабілізації ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки нашої держави», – зазначають у ГУР.

 

Нагадаємо, раніше у Генштабі зробили заяву на тлі падіння російського Іл-76.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024