стрічка

Фейк про те, що жінки йдуть служити у ЗСУ, щоб схуднути

24 Січня 2024, 16:40
Фейк про те, що жінки йдуть служити у ЗСУ щоб схуднути 1645
Фейк про те, що жінки йдуть служити у ЗСУ щоб схуднути

Російські телеграм-канали активно поширюють повідомлення, відео маніпулятивного змісту, що стосується перебування на службі у ЗСУ жінок. Усі вони є частиною великого пропагандистського наративу про масову мобілізацію жінок в Україні. 

Фактчекери проєкту «Без брехні» зібрали декілька таких повідомлень, аби розповісти як пропаганда намагається ввести в оману читачів.

МЕСЕДЖ 1: Рота, состоящая из женщин, зашла на позиции ВСУ на Кременском участке фронта, рассказал РИА Новости боец отряда спецназа «Ахмат» с позывным «Аид». По его словам, предположительно, женское подразделение состоит из добровольцев, носит название К-2 и принадлежит 54-й бригаде ВСУ. Он уточнил, что женщины на этом участке фронта выполняют функции операторов БПЛА и снайперов.

Насправді кількість жінок, які вирішили поповнити лави ЗСУ, дійсно зросла.  За статистикою Military Media Center  у 2014 році загальна чисельність жінок у ЗСУ становила 49 926 осіб, із них військовослужбовиць – 16 557 осіб, а станом на жовтень 2023 року (за даними Кадрового центру ЗСУ) кількість жінок у ЗСУ зросла до 62 062 осіб, із них військовослужбовиць –  43 479 осіб. 

Також дійсно існує батальйон К2 54 ОМБр. У нього є офіційні сторінки у соцмережах. 

Проте ніде на офіційних джерелах не сказано про те, що у його складі було сформовано підрозділ, який складається з жінок-добровольців. Немає інформації і про те, що жінок об’єднують у роти в складі 54 ОМБр.

Фейкороби навмисне змішують факти з дійсністю, адже у березні українські ЗМІ рясніли повідомленнями про те, що у Збройних силах України схвально відреагували на ідею створити окремий бойовий підрозділ, що буде складатися виключно з жінок.

Військова морської піхоти Ярина Чорногуз запропонувала створити розвідувальний, аеророзвідний, саперний, снайперський, мінометний взводи чи артилерійську батарею для військовослужбовиць. У ЗСУ таку пропозицію назвали «прийнятною після проходження ними відповідної фахової підготовки».

Проте офіційних повідомлень про те, чи були створені такі батальйони і де саме, ми не знайшли.

МЕСЕДЖ 2: Коли я мала вагу 121 кілограм у мене почалися проблеми зі здоров’ям. Мені було важко пересуватися і я себе боялася. Мене охоплювала паніка коли мене знімали. Я перепробувала всі дієти і марафони, але результату не було. Тоді я вирішила записатися  в ЗСУ. Завдяки дисципліні і стійкості наших захисників я змогла налагодити режим харчування отримала потрібні фізичні навантаження і змогла схуднути на 40 кілограмів. Я поборола свої комплекси. Це був нелегкий період, але тепер я живу як давно мечтала. Звертайтеся в найближчий центр комплектування, вам обов’язково допоможуть.

У поширюваних повідомленнях йдеться про те, що начебто цей ролик розповсюджує українська пропаганда, аби мобілізувати в лави ЗСУ більше жінок. Також на відео розмістили фейковий логотип Міноборони, аби додати достовірності і створити у глядача враження, нібито ролик створили саме там. Проте, на офіційних сторінках відомства у соцмережах такого ролика просто не існує.

Також не зазначено ні ім’я, ні прізвища жінки, яку зображають на відео. Складно також ідентифікувати, чи це одна й та сама особа. Адже на початку відео обличчя прикриває надпис «розкажіть як ви схудли».

Ми знайшли, кому належить оригінальне відео, яке фейкороби використали для своєї брехні. Насправді дівчина VIBEANNA_PLUS у своєму Тік-Ток розповідає як їй вдалося схуднути. 

Проте, вона для цього не пішла до лав ЗСУ, а розпочала правильно харчуватися, складаючи раціон для схуднення. Також у оригінальному відео немає тексту, який дописали фейкороби. А отже, ролик, які поширюють російські телеграм-канали – фейковий!

Ці два кейси свідчать про те, що вони є частиною великого російського наративу про начебто підготовку українською владою до масової мобілізації жінок. Нещодавно про таку кремлівську кампанію повідомляв Центр протидії інформації.

Жодної мобілізації жінок в Україні не буде. Про це чітко заявив Президент України Володимир Зеленський.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024