стрічка

Телеграм-канали маніпулюють підписанням петиції про мобілізацію народних депутатів

23 Січня 2024, 21:55
Телеграм-канали маніпулюють підписанням петиції про мобілізацію народних депутатів ФАКТЧЕК 3490
Телеграм-канали маніпулюють підписанням петиції про мобілізацію народних депутатів

У мережі волинських та рівненських телеграм-каналів поширюють повідомлення, у якому начебто можна підтримати петицію про мобілізацію народних депутатів, натиснувши «так», або «ні».

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили це повідомлення і виявилося, що це – МАНІПУЛЯЦІЯ.

МАНІПУЛЯЦІЯ

«УВАГА!! ОФІЦІЙНА ПЕТИЦІЯ‼

Чи потрібно мобілізувати всіх депутатів і скоротити їм зарплату до мінімальної?  Якщо підтримуєте дану ініціативу натискайте «так», або «ні». Тисніть «подати заявку» після відповіді, щоб ваш голос було зараховано», – таке повідомлення поширили телеграм-канали.

ПЕРЕВІРКА

Електронна петиція про мобілізацію народних депутатів справді існує. І вона набрала необхідну кількість підписів, аби її розглянув президент. Проте у тексті петиції немає вимог «скоротити зарплату депутатам до мінімальної».

Також варто зазначити і той факт, що підписати петицію у телеграм-каналі неможливо. Адже громадяни можуть звернутися до президента України з електронними петиціями через спеціальний розділ сайту Офіційного інтернет-представництва Президента України, що доступний за адресою: https://petition.president.gov.ua/.

А для того, щоб підтримати електронну петицію або створити нову, потрібно зареєструватися (або авторизуватися) на сервісі. А щоб підтримати вже створену електронну петицію, користувач повинен перейти на сторінку цієї петиції, ознайомитися з її текстом і натиснути кнопку «Підписатися». Зарахування голосу користувача, який здійснив вхід на сайт (авторизувався на сайті), відбудеться одразу ж. Користувач, який не здійснив вхід на сайт, має спочатку увійти за допомогою інтегрованої системи електронної ідентифікації ID.GOV.UA.

У повідомленні, яке поширили телеграм-канали, користувачу потрібно підписатися на новий телеграм-канал, натиснувши одну із запропонованих кнопок. Очевидно, що таким чином відбувається накручування підписників, або піар нового ресурсу таким нечесним методом.

ВИСНОВОК

Повідомлення, у якому начебто можна підтримати петицію про мобілізацію народних депутатів, натиснувши «так», або «ні», яке поширюють телеграм-канали  – МАНІПУЛЯЦІЯ. Адже її підписують не в телеграмі, а  на сторінці офіційного інтернет-представництва президента України. Для того, щоб підтримати електронну петицію, потрібно зареєструватися або авторизуватися на сервісі. 

 

Коментар