стрічка

Фейк про відключення будинку в Рівному від комунальних послуг через ухилянтів

22 Січня 2024, 18:33
Фейк про відключення будинку в Рівному від комунальних послуг через ухилянтів ФАКТЧЕК 1989
Фейк про відключення будинку в Рівному від комунальних послуг через ухилянтів

Російські телеграм-канали поширили повідомлення про те, що у місті Рівне  жителів будинку на вулиці Степана Бандери, які не з’явилися з повісткою до військкомату, не будуть обслуговувати комунальники.

Фейкове оголошення начебто розмістили у під’їзді рівненської багатоповерхівки. Для створення ілюзії достовірності й маскування підробки в оголошенні посилаються на закони України «Про соціальні послуги» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Але тут вийшла накладочка, адже у тексті цих законів немає ані слова про те, що будинки будуть відключати від комунальних послуг у випадку неявки призовників до військкомату.  Про деталі вкиду далі у матеріалі фактчекерів проєкту «Без брехні».

ФЕЙК

Розмістила фейкове повідомлення у будинку начебто Рівненська обласна державна адміністрація і дослівно у ньому йдеться про таке:

«Шановні мешканці! Повідомляємо Вас про те, що відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» (відомості Верховної Ради (ВВР), від 1 грудня 2022 року №2801-IX, згідно із (Відомості Верховної ради (ВВР) 1993, №44, ст. 416), із змінами внесеними згідно із законами №3161- IX від 28.06.2023, ваш будинок (по вулиці Степана Бандери, 48) більше не зможе обслуговуватися міськими комунальними підприємствами.

Підставою даного рішення стало те, що багато мешканців не з’явилося з повісткою до військкомату. Для виправлення ситуації, всі мешканці чоловічою статі, що підлягають мобілізації повинні з’явитися у військомат протягом трьох днів.  Адреса: вулиця Грибника, 4. Контакти: +380(362) 22-20-74, +380(362) 22-11-85».

СПРОСТУВАННЯ

Спростували фейк у самій Рівненській обласній адміністрації заявивши, що ворог продовжує вести свою брудну інформаційну війну.

«Ця інформація є неправдивою. Про її фейкову природу свідчить вказана в оголошенні неіснуюча вулиця Грибника. Тож, закликаємо усіх до інформаційної гігієни. Користуйтеся офіційними джерелами, зокрема ресурсами Рівненської обласної військової адміністрації», – повідомили у пресслужбі.

Також не відомо, кому належать зазначені в оголошенні номери телефонів.

До того ж Закон України «Про соціальні послуги» взагалі не має ніякого стосунку до обслуговування житлових будинків комунальними підприємствами, адже він визначає потреби населення у соціальних послугах. Так само він не має стосунку до мобілізації. 

У Законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», на який начебто посилаються фейкороби, теж немає таких обмежень для чоловіків, які ухиляються від призову. 

Тож інформація, яку поширили в російських Telegram-каналах – не відповідає дійсності та є ворожою пропагандою.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024