стрічка

Міжнародний день доньки: фейки та правда

12 Січня 2024, 20:45
Міжнародний день доньки – не українське свято: пояснення ФАКТЧЕК 13160
Міжнародний день доньки – не українське свято: пояснення

Українські медіа та чимало користувачів у мережі Facebook упродовж п’ятниці 12 січня, поширюють привітання начебто з міжнародним днем доньки.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили, коли ж насправді відзначають це свято і виявилося, що воно має не українське коріння.

МЕСЕДЖ

«12 січня – Міжнародний День Доньки! Вітаю всіх, хто має доньок! Нехай вони завжди будуть здорові та безмежно щасливі! Нехай Господь благословить наших донечок. Пошле їм миру та сімейного тепла», – таке повідомлення поширюють користувачі соцмереж.

СПРОСТУВАННЯ

Якщо пошукати в Google  «Міжнародний день доньки», то побачимо мінімум три неофіційні дати, які претендують на це свято.  

Перша дата – 25 квітня. Джерела, які пишуть про це свято – російські і його не відзначають більше ніде, окрім цієї країни.

«Саме на російських ресурсах у 2017 році вперше з’являються згадки про 25 квітня як День доньки, з «прекрасним» поясненням «Часть сайтов утверждают, что датой празднования Дня дочери является 25 апреля. Когда он возник и кем учреждён – этот вопрос также окутан тайной»», – пишуть фактчекери «Без брехні».

Друга дата – 12 січня, яку пов’язують з Індією. Начебто Всесвітній день доньки виник з Національного дня доньки саме в цій країні. Проте англомовні джерела свідчать про те, що Міжнародний день доньки відзначають у всьому світі у четверту неділю вересня.

Згодом ця дата поширилася на інші країни. У США, наприклад, День доньки щороку відзначають в один і той же день – 25 вересня.

В Індії існує офіційний Національний День дівчинки і відзначають його 24 січня.  Також офіційно існує міжнародний День дівчинки. У 2011 році ООН започаткувала Міжнародний день дитини-дівчинки, який відзначається 11 жовтня.

ВИСНОВОК

Отже, 12 січня – не Міжнародний день доньки. Міжнародного дня доньки як такого немає. Проте є декілька дат, які претендують його відзначати. Англомовні джерела свідчать, що Міжнародний день доньки відзначають у всьому світі у четверту неділю вересня.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024