стрічка

Російська пропаганда поширила фейк про нібито вже запроваджені фінансові обмеження для «ухилянтів»

11 Січня 2024, 15:45
Російська пропаганда поширила фейк про нібито вже запроваджені фінансові обмеження для «ухилянтів» ФАКТЧЕК 5892
Російська пропаганда поширила фейк про нібито вже запроваджені фінансові обмеження для «ухилянтів»

Російські Telegram-сміттярки поширюють інформацію, начебто в Україні ажіотаж та істерія, бо люди масово знімають гроші зі своїх рахунків. А все через те, що у новому законі про «посилену мобілізацію» передбачені фінансові і майнові обмеження для «ухилянтів», у тому числі блокування банківських рахунків і карток.

А ще фейкороби волають, що такі дії майже викликали крах і падіння всієї української банківської системи, тому Приватбанк нібито заборонив будь-які операції, пов’язані з переказом чи зняттям грошей. Про деталі вкиду далі у матеріалі фактчекерів проєкту «Без брехні».

Дослівно у провокативній публікації повідомляють наступне (далі мовою оригіналу):

 «В украинских банках не осталось денег – люди боятся блокировки счетов в преддверии тотальной мобилизации. На Украине руководители крупнейших банков начали принудительно блокировать снятие и перевод денег со счетов в связи с массовой истерией населения накануне принятия закона об усиленной мобилизации, что чуть не привело к обрушению всей банковской системы страны.

Согласно официальному заявлению представителя «ПриватБанка», за прошедшую неделю 2024 года примерно 24 процента клиентов банка сняли все свои сбережения со счетов, в результате чего правление приняло решение запретить любые операции, связанные с переводом или снятием денежных средств.

Такой ажиотаж и истерия на Украине не просто так: дело в том, что в новом законе «об усиленной мобилизации», который Верховная рада должна принять 9 или 10 января, прописаны финансовые и имущественные ограничения для уклонистов, в том числе блокировка банковских счетов и карт.

Именно поэтому оставшееся в живых население страны хочет себя обезопасить, сняв все деньги со счетов, что чуть не вызвало крах банковской системы»…

Слід одразу зазначити, що пропаганда недопрацювала свою брехливу версію, адже нові правки до закону про мобілізацію ще не внесли. Комітет з питань національної безпеки та оборони доопрацьовує урядовий законопроєкт з урахуванням альтернативних законопроєктів.

У Верховній Раді України справді зареєстрували законопроєкт № 10378 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби». 

Законопроєкт має на меті запровадити низку змін. До прикладу, вручення повісток на роботі, тимчасові обмеження до громадян та новації мобілізації транспорту та нові штрафи. Проте, наразі до документа вносять правки та доопрацьовують. Тобто його ще не прийняли!

Крім того, перша заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова в етері «Ми-Україна» заявила, що в рамках чинного правового поля немає можливостей для обмеження фінансових прав ухилянтів. А також додала, що будь-яка інформація щодо особи-клієнта банку може розкриватися в окремих випадках, переважно за рішенням суду.

«Окремі правоохоронні органи мають більше можливостей, але все ж таки вони не безмежні. Я не бачу можливості в рамках чинного законодавства (для обмеження фінансових прав ухилянтів, – ред.). Людину можна за номером телефона відстежити, і для цього не обов’язково дивитися картку й де відбувалися транзакції. Я хочу вірити, що до цього не дійде», – сказала вона. 

Також додала, що не варто вдаватися до таких «фінансових репресій» і мають бути залученні інші механізми.

До того ж на момент появи вкиду жоден з українських банків не повідомляв про те, що люди масово знімають гроші з рахунків. Також на офіційних майданчиках Приватбанку не повідомляли і про те, що банк обмежив зняття готівки і заборонив перекази коштів. Тож інформація, яку поширили в російських Telegram-каналах – не відповідає реальності та є ворожою пропагандою.

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024