стрічка

Шахраї розсилають волинянам фейкові повідомлення від «Укрпошти»

08 Січня 2024, 18:23
Шахраї розсилають волинянам фейкові повідомлення від «Укрпошти» ФАКТЧЕК 5019
Шахраї розсилають волинянам фейкові повідомлення від «Укрпошти»

У період новорічно-різдвяних свят волиняни отримують SMS-повідомлення начебто від «Укрпошти» про те, що їхня посилка «затримана, бо на ній немає номера». А щоб її відправили, необхідно оновити адресу, перейшовши за посиланням.

Про це фактчекерам проєкту «Брехунець» повідомили читачі. Перевіривши отриману інформацію, ми виявили, що такі повідомлення розсилають шахраї з метою отримання персональних даних.

ШАХРАЙСТВО

«Укрпошта: Ваша посилка затримана, бо на ній немає номера. Будь ласка, перевірте та оновіть правильну адресу. Натисніть посилання вище, оновіть або скопіюйте наведену вище URL-адресу та введіть пошук в Google, щоб внести зміни», – такі повідомлення отримують користувачі.

СПРОСТУВАННЯ

Пояснюємо, чому подібні повідомлення фейкові.

По-перше, «Укрпошта» має додаток для мобільних телефонів, де можна подивитися, чи справді до вас прямує посилка. Також у ньому за номером телефону можна перевірити номер відправлення, адресу відділення, куди прямує вантаж, графік його роботи.

По-друге, оскільки «Укрпошта» є державним підприємством, то повідомлення не можуть приходити з приватних чи іноземних номерів. А єдиним офіційним сайтом компанії є цей: https://www.ukrposhta.ua/ua. Будь-які інші посилання – фейк.

По-третє, «Укрпошта» ще у листопаді застерігала, що від її імені шахраї розсилали фейкові SMS-повідомлення. Прикладом шахрайського повідомлення восени був цей текст: «Повідомляємо, що ми не можемо доставити вашу посилку через відсутність адреси. Адреса оновлення (далі вказано шахрайські сайти). Будь ласка, надішліть відповідь...» 

Як бачимо, воно майже нічим не відрізняється від повідомлення, яке отримують волиняни взимку.

«Повідомлення розсилають шахраї, які використовують бренд компанії Укрпошта. Є висока вірогідність, що в такий спосіб ошуканці можуть незаконно отримати ваші персональні та фінансові дані: ПІБ, номери телефонів та номери карт, і, як наслідок, незаконно заволодіти вашими особистими коштами», – повідомляють на офіційному сайті «Укрпошти».

По-четверте, про усі можливі збої у роботі відділень «Укрпошти» повідомляють на офіційному сайті, а у повідомленні про проблеми з відправленням замовлення конкретному отримувачу вказують усі деталі: номер замовлення, відділення, контактний телефон для зв’язку. Переходити за незрозумілими посиланнями не потрібно.

ВИСНОВОК

Очевидно, що шахраї могли скористатися святковим новорічно-різдвяним періодом, коли чимало українців відправляють подарунки своїм рідним та друзям, аби виманити їхні персональні дані.

Якщо ви отримали подібне підозріле повідомлення, де потрібно перейти за сумнівним посиланням, яке вимагає внесення ваших персональних даних – видаляйте його, не відкриваючи. Це ШАХРАЙСТВО! Ні в якому разі не відповідайте на такі SMS-повідомлення та не переходьте за посиланням. Є великий ризик того, що ваш телефон буде зламано.

У випадку, якщо ви все ж таки ввели свої особисті дані та/або дані своїх платіжних пластикових карт на фішингових сайтах, негайно звертайтеся до технічної підтримки вашого банку.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024