стрічка

Україна повернула понад 200 бійців і цивільних з російського полону

03 Січня 2024, 19:35
Україна повернула понад 200 бійців і цивільних з російського полону 4503
Україна повернула понад 200 бійців і цивільних з російського полону

Україна повернула понад 200 своїх військових і цивільних громадян із російського полону.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

«Наші – вдома. З російського полону повернули понад 200 наших воїнів і цивільних. Солдати, сержанти, офіцери. Воїни Збройних Сил, Національної гвардії, ВМС, прикордонники. Частина захисників боронила Маріуполь та «Азовсталь»

Дякую всім, хто попри всі труднощі повертає наших людей додому! Дякую нашим захисникам! Ми зробимо все, щоб повернути всіх наших людей, які нині в російській неволі», – йдеться у повідомленні.

Як повідомили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, це найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін військовополоненими: звільнили 230 українців та українок:

«Додому повертаються 230 захисників. Серед них представників Збройних сил України – 130 (серед них ТрО – 14, ВМС – 14), Національної гвардії – 55, Державної прикордонної служби – 38, Національної поліції – 1 та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Серед повернутих були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 особи), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус «пошук особи» (48).

 

Більшість звільнених – чоловіки (225), п’ятеро жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, одинадцятеро – офіцери.

Після виснажливих місяців полону повернулася, зокрема, бойова медикиня зі складу 36 ОБрМП. Перебуваючи у неволі, вона принципово розмовляла українською мовою. Росіяни декілька разів імітували її вивезення на обмін, але в результаті повертали назад до місця утримання.

Нарешті побачать своїх рідних та близьких семеро захисників острова Зміїний, музикант військового оркестру, військовослужбовиця ЗСУ, яку росіяни позбавили волі під час перебування в декретній відпустці, нацгвардійці, які потрапили в полон, виконуючи свої обов’язки на ЧАЕС, цивільний викладач Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, оборонці Маріуполя.

Звільнених з полону зустрічали керівник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Кирило Буданов, член Координаційного штабу Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, Секретар Штабу Дмитро Усов. Висловлюємо також окрему подяку Об’єднаним Арабським Еміратам за активну участь у реалізації цього обміну», – повідомили у штабі.

Нагадаємо, востаннє обмін полоненими відбувся у серпні 2023 року. Тоді додому повернулись 22 українських військовослужбовці.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024