стрічка

Користувачі соцмереж поширюють світлини, згенеровані ШІ: думка експерта

17 Грудня 2023, 11:44
Слідчі Служби безпеки України кваліфікують підрив трьох бойових гранат під час засідання Керецьківської сільської ради на Закарпатті як терористичний акт 10228
Слідчі Служби безпеки України кваліфікують підрив трьох бойових гранат під час засідання Керецьківської сільської ради на Закарпатті як терористичний акт

Юрист Інституту медіаправа, заступник директорки Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай висловився щодо того, що в соцмережах поширюють світлини згенеровані ШІ. Мова йде про додаток  MyPuzzle.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці Ігоря Розкладая.

«А давайте про цифрову грамотність. Не наїзд, але про те, як легко стати жертвою.Уже кілька моїх друзів почали виставляти фоточки оброблені ШІ. Додаток називається MyPuzzle. Все б прекрасно, красиво. Але у мене виникла цікавість, а хто ж розробник і що воно таке. Відкриваю інфу і бачу, що розробник хоче мати доступ до імені й світлини. В принципі норм собі для створення бази персональних даних. Бо є Ім'я, стать, фото. При бажанні, можна оцінити програмно вік, расу і т.п.» – зазначено у дописі.

Зі слів експерта, в «політиці приватності» серед контактних даних вказана лише пошта.

«Лізу в політику приватності. http://novalabgames.com/instant_games.html Стандартний шаблончик. Але от питання – серед контактних даних лише пошта. Не викликає підозр? Назва NOVALAB Inc. і 6.4. Contact Details. You can reach out to us using the following contact details: Name: NOVALAB, E-mail: [email protected] В якій країні ця компанія, хто, що – неясно», – пояснює експерт.

Домен створений влітку й ховається за супутнім сервісом DomainsByProxy.com, який забезпечує приватність власника домену.

«Пінгуємо PING novalabgames.com (47.88.102.188) Беремо кому делеговано IP whois 47.88.102.188 NetRange: 47.88.0.0 - 47.91.255.255; CIDR: 47.88.0.0/14; NetName: AL-3 NetHandle: NET-47-88-0-0-1 Parent: NET47 (NET-47-0-0-0-0) NetType: Direct Allocation OriginAS: Organization: Alibaba Cloud LLC (AL-3). Хмара Алібаба...» – пише у повідомленні.

Експерт підсумовує, що додаток, який бере з вас ваші дані, щоб згенерувати картинку, а по суті навчити ШІ, ховається за всіма можливими можливостями, використовує азійський хостинг.

«Ви точно хочете в то погратися?» – зазначено у дописі.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024