стрічка

Збій у роботі «Київстару»: у Telegram розганяють фейк про безкоштовний зв'язок та інтернет

12 Грудня 2023, 17:13
Збій у роботі «Київстару»: у Telegram розганяють фейк про безкоштовний зв'язок та інтернет ФАКТЧЕК 6418
Збій у роботі «Київстару»: у Telegram розганяють фейк про безкоштовний зв'язок та інтернет

У месенджерах поширюють повідомлення про те, що начебто 12 грудня прийняли рішення про надання безкоштовного зв’язку та інтернету  завдяки Starlink через збій у роботі сервісів Kyivstar.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявили, що це ФЕЙК.

ФЕЙК

«Увага! Сьогодні, 12 грудня о 13:00 прийнято рішення про надання безкоштовного ЗВ’ЯЗКУ та ІНТЕРНЕТУ завдяки Starlink через масштабні DDoS атаки Київстару. Є ризик повторення нових атак, тому діємо на випередження..  Для того, щоб підключитись за 1 хвилину, оберіть Ваше місто та натисніть «підключити». 

Такий фейк і клікбейт розганяють зокрема в Телеграмі.

СПРОСТУВАННЯ

По-перше, у роботі мобільного оператора «Київстар» справді стався збій унаслідок хакерської атаки. У його абонентів 12 грудня немає зв'язку та не працює інтернет.

По-друге,  повідомленні не зазначено, хто саме прийняв рішення про надання безкоштовного інтернету та зв'язку, а також немає посилання на джерело.

По-третє, після того, як ви оберете своє місто і натиснете «підключити», вас попросять підписатися на інший телеграм-канал. Інструкції з паролями для безкоштовного інтернету ми там не знайшли.


По-четверте, очевидно, що фейкороби скористалися тим, що чимало людей, які користуються послугами мобільного оператора «Київстар», залишилися без зв'язку та інтернету і таким нечесним методом накручують підписників на новий телеграм-канал.

ВИСНОВОК

Рішення про надання безкоштовного зв'язку та інтернету  завдяки Starlink через масштабні DDoS атаки Київстару ніхто не ухвалював. Це – ФЕЙК.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024