стрічка

Фейк про «пам’ятник українським біженцям у Вроцлаві» у вигляді гнома

11 Грудня 2023, 18:41
Фейк про «пам’ятник українським біженцям у Вроцлаві» у вигляді гнома Фактчек 1618
Фейк про «пам’ятник українським біженцям у Вроцлаві» у вигляді гнома

«У польському місті Вроцлав встановили гнома українським біженцям, який принижує та показує аж ніяк не дружнє ставлення до людей, які шукали прихистку за кордоном через війну» – повідомлення такого змісту днями розлетілися пропагандистськими російськими телеграм-каналами. Опублікували його й у пабліку «Сплетница». 

Про те це – фейк. Деталі – далі у матеріалі «Без брехні». 

 Автори анонімного телеграм-каналу зазначають, що у Вроцлаві, в місті, де на вулицях розміщені тисячі фігурок крихітних гномів, з’явилася ще одна – біженець-чоловік з українським паспортом і валізою. Встановили його начебто біля Грюнвальдського пасажу.

«Якось не дуже дружньо зі сторони поляків. І навіть принизливо», – написали у пабліку.

Колекція вуличних гномів у Вроцлаві і справді нещодавно поповнилася новими скульптурами. Поруч із входом у головний залізничний вокзал міста встановили дві фігурки – біженки з дитиною на руках та валізою, а також волонтера. Їх публічно представили 24 березня 2023 року.

Як пише польське видання «Go Poland», в такий спосіб поляки вирішили подякувати всім волонтерам, які взялися допомагати українським біженцям після 24 лютого 2022 року.

Також у цій же публікації автори зазначають, що росія продовжує інформаційну війну й на вулицях Вроцлава щодня з’являються плакати з проросійською риторикою. Спрямовані вони на те, аби підірвати постачання допомоги в Україну.

Щодо фігури, яка б тримала в руках в руках український паспорт, жодних офіційних публікацій нам знайти не вдалося. Першоджерелом світлини ж пошукові ресурси вказують проросійські спільноти в забороненій серед українців соцмережі «ВКонтакте».

ВИСНОВОК

У Вроцлаві справді встановили фігурку гнома, присвячену біженцям з України. Однак і форма, і зміст статуетки кардинально відрізняється від того, як їх трактує російська пропаганда!

Зокрема, ФЕЙКОМ є те, що на скульптурі зображений чоловік з українським паспортом і що встановили його, аби принизити тих, хто шукав прихистку в Польщі через російське вторгнення.

Справжні скульптури зображують жінку з дитиною, яка мусила покинути дім через те, що росія прийшла з війною в її країну та волонтерів, які допомагають біженцям. Сенс цих фігур в тому, аби показати солідарність та взаємопідтримку двох сусідніх народів й аж ніяк не ворожнечу!

Подібні «вкиди» російська пропаганда робить свідомо, аби створити враження, що українцям за кордоном не раді й допомоги зі сторони годі чекати.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024