стрічка

Російські обстріли на Хмельниччині: повідомили про підозру командувачу Чорноморським флотом

09 Грудня 2023, 09:35
Обстріл Хмельницького 725
Обстріл Хмельницького

 

 

Командувачу Чорноморським флотом ВМФ Росії повідомили про підозру за фактами здійснення у жовтні 2022 та лютому 2023 року ракетних обстрілів електропідстанції по вулиці Львівське шосе у Хмельницькому.

Про це розповів керівник Хмельницької обласної прокуратури Олексій Олійник під час брифінгу, пише Суспільне.

За його словами, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на Хмельниччині пошкодили або знищили сім об'єктів енергетичної інфраструктури та зруйнували або пошкодили дванадцять цивільних об'єктів.

«За фактами обстрілів на території області цивільної інфраструктури, зокрема й енергетичної, здійснюється досудове розслідування в об’єднаному кримінальному провадженні. Наразі слідчими встановлюються місця запуску ракет та особи, причетні до вказаних злочинів. Задля встановлення розміру шкоди тривають інженерно-екологічні експертизи», — каже Олексій Олійник.

За словами керівника прокуратури області, російські атаки на цивільну інфраструктуру розглядаються як навмисне створення непридатних для життя умов, що відповідає одній з ознак геноциду, вказаній у Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Щодо ракетних ударів по військовим об'єктам на території області, то, зі слів Олексія Олійника, розслідуванням цих кримінальних проваджень займається спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері.

«Це стосується і тих ракетних ударів по військовим об'єктам, внаслідок яких загинули й цивільні люди. Зокрема, це стосується загибелі 19-річної Оксани Музики, яка 31 грудня минулого року їхала в машині повз військову частину саме тоді, коли в неї влучила російська ракета. Тоді ж отримали тілесні ушкодження ще кілька людей. Також це і щодо загибелі рятувальників, які гасили пожежу на військовому об'єкті у Хмельницькому під час чергової російської атаки. Усі ці вбивства, вчинені через агресію Росії, також фіксуються та розслідуються, але військовою прокуратурою. Хоч скажу відверто, такі справи розслідувати дуже важко, адже треба встановити конкретного винуватця», — говорить Олексій Олійник.

З його слів, усе, що зараз можна зробити, аби в майбутньому винні у воєнних злочинах та злочинах проти людяності, скоєні російською армією в Україні, понесли покарання — це належним чином їх документувати.

«Офіс Генерального прокурора разом з українськими та міжнародними партнерами створив для цього ресурс, де інформацію про злочини росії можуть надавати і громадяни. Вона буде використана для притягнення до відповідальності осіб, винних в найтяжчих міжнародних злочинах, як в українських судах, так і в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та в спеціальному трибуналі після його створення», — каже керівник Хмельницької обласної прокуратури Олексій Олійник.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024