стрічка

Викрили українців, які хотіли продати окупантам запчастини до бойових літаків

04 Грудня 2023, 19:32
Викрили українців, які хотіли продати окупантам запчастини до бойових літаків 470
Викрили українців, які хотіли продати окупантам запчастини до бойових літаків

Служба безпеки запобігла продажу до Росії партії авіаційних комплектуючих, які викрали на одному із українських підприємств.

Мова йде про стартер-генератори та авіанасоси із запчастинами до багатоцільових винищувачів МіГ-29 на понад 10 мільйонів гривень – повідомляє СБУ.

За даними слідства, до оборудки причетний дніпропетровський кримінальник, який у 2019 році вкрав відповідне обладнання зі складу компанії-виробника.

Потім зловмисник передав військову продукцію знайомому підприємцю для «зберігання» і подальшого збуту.

Комерсант тривалий час переховував авіакомплектуючі на території власної станції техобслуговування. А згодом, щоб їх продати, розмістив відповідне оголошення на спеціалізованому сайті.

За інформацією СБУ, опублікованою «рекламою» зацікавились представники воєнно-промислового комплексу РФ, які підшукували такі запчастини для бойових літаків країни-агресора.

Співробітники Служби безпеки задокументували факти злочинної діяльності й заблокували продаж військового обладнання окупантам.

Під час обшуків на СТО підприємця-фігуранта вилучили:

  • 10 авіанасосів;
  • 2 стартер-генератори;
  • 1 тисячу додаткових комплектуючих.


У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, вчинені організованою групою в особливо великому розмірі), триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Ініційована СБУ експертиза авіаобладнання підтвердила його технічну справність для використання в бойових умовах. У зв’язку з цим суд прийняв рішення про передачу відповідної продукції для потреб Збройних Сил України.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024