стрічка

День сина – не українське свято

22 Листопада 2023, 12:22
День сина – не українське свято 11850
День сина – не українське свято

Немає підтверджень, що День сина відзначають 22 листопада. Хіба що є згадка в російських виданнях — інколи з посиланням на ООН.

Проте це фейк, який спростували фактчекери видання «По той бік новин».

Зараз стрічку новин заповнять масові привітання з днем сина. Слідом за соцмережами вже підтягнулися медіа: «красиві побажання та картинки для сина», «День сина: найкращі привітання у віршах, прозі», «День сина в Україні - добірка привітань у картинках».

Це «свято» має неофіційний характер і російський душок, – пишуть фактчекери.

ЗМІ повідомляють, буцімто щороку це «чудове свято відзначають у всьому світі». В одних виданнях його називають всесвітнім, в інших — міжнародним. Але майже суголосно всі визнають, що «історія походження цього свята достеменно невідома, але день був актуалізований за рахунок засобів масової інформації». Російських.

Ця помилка закралася з російських видань — це підтверджують російські поштівки, якими проілюстрували свою публікацію українські журналісти (https://bit.ly/3nCD2RE).

Українські журналісти могли надихнутися російською вікіпедією, де було написано, що 22 листопада «ООН — День сыновей». Але жодних посилань в цій енциклопедії тоді не наводили.

Цьогоріч взагалі видалили будь-які згадки про цей день. Посилання, яке вело на цю статтю, нині називається просто — «22 ноября» https://bit.ly/30Qcgwg. Але в історії змін все ще можна знайти згадку про «День сыновей». Поруч є примітка редактора: «нет подтверждений, что праздник утвержден в ООН как «День сына/сыновей».

Згадка про «Міжнародний день сина» є й в українській Вікіпедії https://bit.ly/3sBSKlr Позаторік редактори енциклопедії поставили цю інформацію під сумнів — [джерело?] Нині спершу посилаються на якийсь російський сайт-сміттярку «detsadmir».

Далі у статті йдеться:

«Неофіційне свято, що відзначається 22 листопада в Україні; а також в Росії, Білорус і та Казахстані. Приводом до свята нібито стала громадська ініціатива в Великій Британії у 2014 році».

Це правда. Фактчекери видання перевірили наведені там джерела і вони відповідають дійсності.

19 листопада 2014 року у газеті The Guardian у контексті Міжнародного чоловічого дня журналістом була висловлена ідея проводити International Son Day у якусь неділю щороку https://bit.ly/3GbO3BW, https://bit.ly/3usRcL2 Метою такого дня було проведення сімейних заходів, під час яких хлопчики можуть навчитися практичних навичок, які неминуче знадобляться їм у дорослому житті.

Тоді ініціатива була підтримана лише деякими англомовними блогерами, але загалом пройшла непомітно для широкої аудиторії.

Російський душок

У неділю, 22 листопада 2015 року її підхопили російськомовні інтернет-видання в Україні, Казахстані, Росії. Наступного року 22 листопада стало «фіксованою» датою, як день сина чи синів.

З 2016 року «Міжнародний день синів (сина)» став популяризуватися за активної участі ЗМІ в Україні. У той же час в Росії «Всесвітній день синів» почали використовувати як елемент пропаганди «русскава міра», закликаючи хлопчиків до служби в російській армії. Український журналіст і волонтер Олексій Мочанов тоді назвав це свято російським вкидом.
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024