стрічка

В Україні поширюють фейк про дефіцит ліків

22 Листопада 2023, 21:30
В Україні поширюють фейк про дефіцит ліків ФАКТЧЕК 1922
В Україні поширюють фейк про дефіцит ліків

«Через війну та відмову України від фармацевтичних препаратів білоруського та російського виробництва, в країні виник дефіцит ліків. Саме тому в МОЗ нагадали громадянам про властивості методів народної медицини та випустили відповідні рекомендації». Лист такого змісту надійшов на особисту пошту журналістки видання Район.in.ua.

Перевіривши цю інформацію, фактчекери проєкту «Брехунець» з'ясували, що це – ФЕЙК та чергове ІПСО росіян!

ФЕЙК

Автори листа повідомляють про те, що Міністерство охорони здоров'я попереджає про дефіцит ліків в аптеках, оскільки доставка деяких препаратів на тлі підвищеного попиту може затримуватися.

Пояснюють, що з початком війни з Росією Україна повністю відмовилася від лікарських засобів російських і білоруських фармацевтичних компаній, доходи населення впали, а іноземні ліки, логістика яких змінилася і стала складнішою і вартісною, значно подорожчали.

Зазначають, що найбільшим попитом у громадян України користуються групи препаратів для лікування хронічних захворювань, заспокійливі, знеболювальні та хірургічні засоби.

«На тлі виниклого дефіциту МОЗ України нагадав громадянам, що не варто нехтувати безцінним досвідом перевірених століттями народних методів лікування і випустив відповідні рекомендації», – йдеться у листі.

У додаткових вкладеннях «рекомендатори» прикріпили документ, у якому описують «лікувальні» властивості трав. Аркуші марковані логотипом МОЗу.

ПЕРЕВІРКА

Найперше слід зауважити, що електронна адреса, з якої прийшло «попередження про дефіцит ліків», кардинально відрізняється від офіційної електронної скриньки Міністерства охорони здоров’я України, з якої надходять пресрелізи.

По-друге, автори листа зазначають, що від фармацевтичних препаратів російського та білоруського виробництва Україна відмовилася «з початком війни з Росією». Але ж війна з РФ триває з 2014 року! Те, що відбулося 24 лютого 2022 року – повномасштабне вторгнення й усі офіційні структури дотримуються саме такого формулювання.

Щодо відмови від ліків, вироблених в цих двох країнах, то їх обіг в Україні заборонили ще наприкінці травня 2022 року.

З приводу того, що в країні існує дефіцит певних ліків, на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України немає жодної інформації. На додаток, очільник відомства Віктор Ляшко неодноразово заявляв про те, що на підконтрольній Україні території дефіциту препаратів немає: постачальникам вдалося змінити логістичні маршрути й асортимент медикаментів постійно поновлюється. Хіба що на початку літа 2022 року міністр говорив про те, що проблема з медичними товарами виникла на тимчасово окупованих територіях. Така ситуація слалася через відсутність гуманітарних коридорів.

Про те, що наразі жодної нестачі ліків немає, заявили на фейсбук-сторінці МОЗ:

«Жодного дефіциту ліків в Україні немає. Українці мають доступ до оригінальних та якісних генеричних лікарських засобів. Всі необхідні препарати наявні як в аптечних мережах, так і в медичних закладах. Окрім того, в медзакладах сформовано запас ліків, який необхідний для якісного та безоплатного лікування пацієнтів».

Спам-розсилку у відомстві назвали частиною російського ІПСО.

Щодо лікування травами, то така терапія може бути небезпечною та призвести до отруєння. Й причина зовсім не в тому, що рослини не мають лікувальних властивостей. Справа більше в тому, що застосування трав у медицині відрізняється правильним способом збору, тривалою фармацевтичною підготовкою, різними дослідженнями й ретельною діагностикою в лабораторіях. А саме лікування проходить під наглядом лікаря і тільки в комплексі з лікуванням іншими лікарськими засобами.

ВИСНОВОК

В Україні немає дефіциту ліків через бойові дії й у МОЗ не попереджали про це! Це – ФЕЙК! До того ж фітопрепарати не є повноцінними замінниками фармацевтичних засобів. Подібні вкиди – частина ворожого ІПСО, аби посіяти паніку серед населення й створити враження, що ситуація в країні є значно гіршою, аніж про це розповідає влада.

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024