стрічка

«Недовіру скасували»: голова Волинської ОДА виграв суд в обласної ради

15 Листопада 2023, 17:02
«Недовіру скасували»: голова Волинської ОДА виграв суд в обласної ради 1166
«Недовіру скасували»: голова Волинської ОДА виграв суд в обласної ради

Голова Волинської обласної державної адміністрації Юрій Погуляйко виграв суд в обласної ради. Відтак рішення про висловлення йому недовіри скасовано.

Про це йдеться в рішенні Восьмого апеляційного адміністративного суду від 19 жовтня 2023 року пише «Сила правди».

Ще 10 грудня 2020 року в порядок денний сесії Волинської обласної ради внесли питання про звіт голови обласної державної адміністрації за 2019-2020 роки. Юрій Погуляйко тоді на засідання не з’явився і звітувати не став. Втім, депутати й без нього визнали діяльність голови Волинської обласної державної адміністрації незадовільною, а згодом висловили йому недовіру.

«За» проголосувало 49 обранців громади з 57 присутніх на сесії, четверо були проти. Таке рішення мав би розглянути Президент України Володимир Зеленський і вирішити питання про відставку Юрія Погуляйка з посади. Проте, жодної реакції з Офісу Президента України не надійшло.

Водночас очільник області подав позов проти обласної ради, щоб визнати неправомірним рішення депутатів і скасувати його. 20 червня 2023 року йому вдалося виграти у першій судовій інстанції – Волинському окружному адміністративному суді.

Волинська обласна рада не погодилася з рішенням Феміди і подала апеляцію. Восьмий апеляційний адміністративний суд 19 жовтня цього року скаргу залишив без задоволення, а рішення колег без змін.

Феміда зауважила, що оприлюднений напередодні сесійного засідання проєкт рішення про звіт голови адміністрації і визнання його роботи задовільною, чи незадовільною не містив пункту про висловлення йому недовіри. До того, питання про недовіру не обговорювалося на засіданнях комісій і не вносилось в порядок денний пленарного засідання. А отже було порушено статтю 15 Регламенту роботи Волинської обласної ради. 

Зміни до проєкту рішення можна було внести за один день до відкриття сесії, передавши в апарат ради 64 примірники нової редакції проєкту на паперових носіях, але депутати цього не зробили. Натомість пропозиція висловити недовіру пролунала вже під час пленарного засідання від депутата з фракції «За майбутнє» Володимира Бондаря.

Восьмий апеляційний адміністративний суд, обґрунтовуючи свою позицію, спирався також на висновок Верховного Суду у схожій справі.

«Заслуховування звітів голів місцевих державних адміністрацій, їх заступників, керівників структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій про виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку, бюджету, рішень ради із зазначених питань, а також про здійснення місцевими державними адміністраціями делегованих їм радою повноважень і висловлення недовіри голові державної адміністрації є різними законодавчо визначеними процедурами, які не мають між собою причинно-наслідкового зв’язку», – йдеться в рішенні.

Зважив суд і на те, що один із обранців громади порушив таємницю голосування, продемонструвавши свій бюлетень з позначкою «За».

Постанова апеляційного суду вже набрала законної сили. Чи звертатиметься облрада до Верховного Суду наразі невідомо.

«Чи будемо подавати касацію ще не можу сказати, бо тільки щойно отримали рішення апеляційного суду», – прокоментувала керівниця відділу юридичного забезпечення Волинської обласної ради Світлана Хороша.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024