стрічка

Російські боти в X. Як виглядають та що поширюють ворожі акаунти

13 Листопада 2023, 15:30
Російські боти в X. Як виглядають та що поширюють ворожі акаунти 5199
Російські боти в X. Як виглядають та що поширюють ворожі акаунти

Від початку війни ми вже звикли до того, що Росія не припиняє спроб проникнути в наш інформаційний простір. Для цього створюються дедалі нові методи пропаганди, проводяться цілі інформаційно психологічні операції. Проте ворог не відмовився й від більш примітивних та традиційних засобів пропаганди. До таких методів зокрема можна віднести створення ботоферм.

Фактчекери проєкту «Брехунець» дослідили як вони виглядають та працюють у соцмережі «X» (колишній «Twitter»).

Коротко цю техніку можна описати, як суміш сучасних технологій та застарілих примітивних наративів, які нагадують нацистські агітки часів Другої світової війни. Проте ціль існування таких профілів у кількості поширених дописів, а не їхній якості. Тому такий примітив широко розповсюджується сотнями аккаунтів щодня. Проте варто, зазначити, що якість російських фейків в «Х» із весни все ж покращилась. Почали з'являтись та фейки із телеграм-каналів та відео.

Відрізнити російського бота від звичайного профіля нескладно. Вони обов'язково підписані українськими іменами та прізвищами. Фото стокове і легко шукається в інтернеті. Досить часто стать «автора» фейкового аккаунта й особи на фото не співпадають. Тому серед них легко можна натрапити на спортивну білявку на ім'я Кирило, або бородатого  чоловіка підписаного як Віталіна. Також у цих «пересічних українців» на диво багато тезок.

Виявити бота можна й переглянувши їхні підписки. Там можуть бути необережно залишені профілі турецьких, або індійських політиків, до фейкових шанувальників яких входили боти. Інколи в застарілих дописах можна знайти англомовну рекламу «заробітку на криптовалюті» чи інших шахрайських схем. Усі ранні пости в таких профілях датовані ще 2012-14 роками. Створення на початку 2010-тих – одна із характерних ознак багатьох таких ботів. Вона говорить про те, що ворожі пропагандисти швидше за все навіть не створювали ці аккаунти, а купили вже існуючі. Це можна пояснити менш жорсткими правилами «Twitter», які стало набагато важче обійти із розвитком соцмережі у 2022. Теперішній ж масовий розквіт дезінформації почався тільки після покупки компанії Ілоном Маском, аж через півроку після повномасштабного вторгнення. Цю версію підтверджувати й те, що інша популярна дата створення фейкових аккаунтів тільки 2023.

Працюють російські боти за дуже простою схемою. Одразу кілька профілів поширюють один і той же допис із фейком, або ворожим наративом. Під текстом ставлять теги – усі  найпопулярніші на цей момент в Україні. При цьому вони не обов'язково мають стосуватися війни чи тим більше теми вкиду та ніяк логічно не пов'язані навіть один з одним.

Найбільше боти люблять публікувати примітивні тексти із інформацією, що «все пропало», Росія перемагає, влада зрадила народ й іншими темами у стилі актуальної пропагандистської повістки. За жовтень можна простежити явне збільшення інтересу до теми мобілізації, яка зараз гостро стоїть в українському суспільстві.

Не рідко буває таке, що дописи за змістом протирічать один одному. Наприклад, аналізуючи пости за різні місяці стає важко зрозуміти, хто кого використовує: Україна – Захід, чи навпаки. Або ж буває, що в одному дописі фейковий профіль звинувачує бійців ЗСУ в нацизмі, а вже в наступному – ллє крокодилячі сльози за начебто «дуже великими» втратами серед українських солдатів.

Щоб не попастись на гачок до ботів варто ретельно перевіряти інформацію. Не довіряти анонімним й підозрілим джерелам, розвивати медіаграмотність. Під примітивними дописами ботів станом на зараз, на щастя, вкрай рідко можна побачити якусь реакцію з боку українців. А якщо хтось їм і відписує, то із критикою наративів.

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024