стрічка

У мережі поширюють фейк про скасування в Україні заочної форми навчання

09 Листопада 2023, 12:35
Фото ілюстративне 5174
Фото ілюстративне

У мережі поширюють повідомлення про те, що в Україні ухвалили Закон, який начебто скасовує заочну форму навчання.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявилося, що це ФЕЙК!

ФЕЙК

«В Україні ухвалили закон, який скасовує заочну і вечірню форму навчання. Верховна Рада України ухвалила закон, який регулює вступ до ВНЗ у наступному році. Як зазначається, законопроєкт підтримали 285 народних депутатів. Відповідно до документа, з наступного року в вищих навчальних закладах буде скасовано вечірню та заочну форму навчання для здобуття ступеня вищої освіти бакалавра та магістра. Водночас таку форму освіти не просто скасують, а замінять на більш сучасну».

У деяких телеграм-каналах навіть організували опитування, аби визначити, чи підтримують українці таке рішення.

СПРОСТУВАННЯ

Насправді Верховна Рада України 8 листопада 2023 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року», який забезпечить організацію вступної кампанії 2024 року в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти й науки.

Проєкт закону спочатку передбачав не проводити набір вступників для здобуття ступенів вищої освіти бакалавра та магістра за вечірньою та заочною формами здобуття освіти, а також для здобуття ступеня вищої освіти молодшого бакалавра.

Однак комітет ВРУ питань освіти, науки та інновацій прибрав норми, що скасовували заочну і вечірню форми навчання. Про це розповів голова комітету Сергій Бабак.

Також комітет прибрав норму про пілотування ДПА після завершення початкової школи. Міністерство освіти й науки може пілотувати ДПА і без норми закону, додав Бабак.

Народний депутат України Ярослав Железняк уточнив у своєму телеграм-каналі, що з документа були вилучені норми про скасування вступу на вечірню і заочну форми освіти.

«Якщо відкрити рішення Комітету з освіти, то побачите, що всі норми законопроекту щодо заочної форми були вилучені з законопроєкту», – написав Железняк.

Конкретніше, йдеться про ось цю частину: «у пункті 1: а) абзац третій підпункту 1 викласти в такій редакції: «З 2024 року не проводиться набір вступників для здобуття ступеня вищої освіти молодшого бакалавра». Її, наголосив депутат, вилучили з тексту законопроєкту.

ВИСНОВОК

В Україні не скасували заочну форму навчання. У остаточному тексті Закону, ухваленому парламентом, цього положення немає, його скасував комітет ВРУ з питань освіти, науки та інновацій.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024