стрічка

В Україні створять Єдиний державний реєстр домашніх тварин

04 Листопада 2023, 21:21
В Україні створять Єдиний державний реєстр домашніх тварин 1967
В Україні створять Єдиний державний реєстр домашніх тварин

Уряд ухвалив постанову про запуск Єдиного державного реєстру домашніх тварин — собак та котів. 

Про це інформують на сайті Міністерства цифрової трансформації України.

У реєстрі міститиметься інформація про кількість тварин в Україні, наявність вакцинації, дані ветеринарного паспорта та інформація про власника чи утримувача. Створення Реєстру дасть змогу зменшити кількість безпритульних тварин, а також наблизити українське законодавство до міжнародних стандартів. 

Під час брифінгу, на якому розповіли про запуск проєкту, представники Мінагрополітики, Мінцифри та Держпродспоживслужби підкреслили важливість якісних даних про домашніх тварин і розказали, як працюватиме Реєстр. 

«Реалізація Єдиної державної системи реєстрації та ідентифікації домашніх тварин — запит, з яким до Мінагрополітики постійно звертаються зоозахисні організації та ветеринарні асоціації. Ця потреба існувала давно, а повномасштабне вторгнення рф зробило її нагальною. Важливо, що реєстрація тварин буде безоплатною та добровільною», — наголосив Денис Башлик.

Створення Єдиного державного реєстру домашніх тварин дасть змогу фіксувати проведення планових вакцинацій, щоб розуміти загальну картину й ухвалювати ефективні управлінські рішення.

Окрім цього, Реєстр передбачає інформування про загублених та знайдених тварин. Так, якщо ви загубили улюбленця, зможете про це повідомити. А коли тварину знайдуть, ви отримаєте сповіщення й зможете повернути тварину додому. Це значно зменшить кількість безпритульних тварин у країні.

«Впровадження Єдиного державного реєстру домашніх тварин — це позитивний меседж для країни, яка інтегрується до європейської системи. Ідентифікація домашніх котів та собак — це вимога законодавства Європейського Союзу. На сьогодні в країнах ЄС на національному рівні немає Єдиного реєстру тварин. Тому Україна фактично стане флагманом у цьому напрямі. І я впевнена, що на прикладі нашої країни ми зможемо показати, наскільки швидко, зручно й комфортно не тільки вести облік, а й забезпечити можливість зручного переміщення, а також мати цифрові аналоги ідентифікаційних документів», — підкреслила Ольга Шевченко.

Після наповнення Реєстру та повноцінного запуску дані, які в ньому міститимуться, стануть основою для запуску цифрового ветеринарного паспорта в Дії. Це дасть змогу зберігати важливу інформацію про домашнього улюбленця в смартфоні замість паперових документів. 

«Коли в родині народжується дитина, ні в кого не виникає сумнівів, що її треба зареєструвати, оформити документи, зробити потрібні щеплення. З домашніми улюбленцями має відбуватися те ж саме, і зараз ми створюємо підґрунтя для того, щоб власники вчасно здійснювали ветеринарний огляд тварин, зокрема, регулярно вакцинували їх від сказу», — зазначив Мстислав Банік

Реєстрація тварин безоплатна й відбуватиметься добровільно. Для цього не потрібно спеціально кудись іти. Зареєструвати тварину можна під час планового огляду як у державній, так і в приватній ветеринарній клініці вже після повноцінного запуску Реєстру. 

Розробка Реєстру наразі триває. Після завершення технічної частини й тестування ветеринарами обіцяють оголосити про повноцінний запуск проєкту. 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024