стрічка

Фейкова обкладинка турецького журналу з карикатурою на Зеленського, де він злиться на весь світ

18 Жовтня 2023, 21:29
Фейкова обкладинка турецького журналу з карикатурою на Зеленського, де він злиться на весь світ ФАКТЧЕК 1548
Фейкова обкладинка турецького журналу з карикатурою на Зеленського, де він злиться на весь світ

Російські телеграм-канали і кремлівські сайти поширюють обкладинку турецького журналу Le Man. На ній начебто зобразили розлюченого президента України Володимира Зеленського, який незадоволений тим, що увага світових ЗМІ прикута до ізраїльсько-палестинського конфлікту.

Пропаганда вже не вперше використовує метод підробки обкладинок відомих світових видань, щоб висміяти Україну і показати, як світ від нас втомився. Цього разу розігнали черговий ФЕЙК, про який – далі в матеріалі фактчекерів проєкту «Без Брехні».

ФЕЙК

Ворожі сайти і телеграм-канали поширювали фейкову обкладинку з меседжем: «На що він готовий піти, щоб повернути до себе увагу? Турки в очікуванні, що викине Зеленський, щоб нагадати про себе. Очевидно, що Ізраїль і Палестина стали набагато цікавішими за обридлу всім Україну разом із Зеленським, який вічно просить і ниє».

Такої обкладинки ніколи не існувало – це фотошоп. У цьому можна переконатись, зайшовши на офіційний сайт журналу Le Man – там відсутнє подібне зображення.

На фейковій обкладинці датою випуску вказано 16 жовтня (номер 1647), а останній випуск журналу вийшов 11 жовтня під номером 1646. Оригінал тут: http://surl.li/mglmq.

Про фейковість свідчить і те, що обкладинки ми не знайшли й на сторінках у соцмережах журналу Le Man.

Роспропаганда поширила цей фейк, аби дискредитувати президента України і створити ілюзію того, що світ втомився від війни в Україні. Ворогу грає на руку конфлікт Ізраїлю та Палестини, бо це можливість розгорнути нову дезінформаційну кампанію проти України, відвернути від неї увагу світу та дискредитувати перед союзниками.

До того ж як ми неодноразово повідомляли, ще від початку повномасштабного вторгнення росії до України кремлівська пропагандистська машина поставила на потік підробку обкладинок західних видань.

Зокрема, титулку турецького сатиричного журналу Le Man фейкороби підробляли також у липні. Тоді «обкладинка» містила карикатуру, яка висміює прагнення України вступити до НАТО, яке поки що відкладене союзниками.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024