стрічка

Як пропагандистка скабєєва маніпулює та принижує жінок-військовослужбовиць Ізраїлю

12 Жовтня 2023, 20:06
Як пропагандистка скабєєва маніпулює та принижує жінок-військовослужбовиць Ізраїлю ФАКТЧЕК 774
Як пропагандистка скабєєва маніпулює та принижує жінок-військовослужбовиць Ізраїлю

Роспропаганда останніми днями спрямувала багато ресурсів на антиізраїльські й антиукраїнські вкиди. Зокрема низка інформаційних каналів розганяла дезінформацію, аби «показати» український слід у зброї, яку використовували бойовики.

Тепер ворожа пропаганда висміює ізраїльських військових. На днях головний рупор кремля Скабєєва виставила у своєму телеграм-каналі кілька відео з танцюючими дівчатами у військовій формі та підписала: «Як армія Ізраїлю готувалася до війни».

Чому цю інформацію не можна сприймати як правду і звідки взялися ці відео з дівчатами – далі у матеріалі фактчекерів проєкту «Без Брехні».

МАНІПУЛЯЦІЯ / ПРОПАГАНДА

Скабєєва опублікувала три відео, на яких дівчата, одягнені у мілітарі-стайл, весело танцюють під музику. На двох з трьох роликів можна побачити червоний логотип із головою сокола. Аби зневажити ізраїльських військових, зокрема дівчат, пропагандистка написала, що так армія Ізраїлю нібито «готувалася до війни».

Ми знайшли першоджерело двох із трьох роликів і виявили, що вони взяті з YouTube-каналу brvlcon, який має 3,36 мільйона підписників. «Bralcon створює ігрові відеоролики, меми та оригінальні військові шортси», – йдеться в описі каналу, який створений 28 листопада 2019 року. 

Опис говорить нам про те, що тут публікується контент розважального характеру і його не можна сприймати як офіційне джерело інформації, тим більше – армії Ізраїлю.

Відео з дівчатами у військовій формі – напрочуд популярні серед користувачів, набирають мільйони переглядів і, вочевидь, приносять хороший дохід власнику каналу, який до того ж випускає свій мерч. Якщо переглянути контент каналу, можна побачити, що ще рік тому там публікували огляди на відеоігри та їх проходження, однак згодом тематика змінилася.

Повернемося до вищезгаданих відео. Одне з них опубліковане 5 липня 2023 року. Оригінал тут: http://surl.li/mayax. Друге –  10 червня 2023 року. Оригінал: http://surl.li/maybb. Під контентом не бачимо детального опису та першоджерела, тому можна зробити висновок, що відео або взяті з соцмереж жінок-військових Ізраїлю, або ж просто з інтернету та змонтовані на власний розсуд. А публікувати ролики такого характеру у своєму профілі у вільний від служби час, чи ні – особиста справа кожної та кожного.

Тож зрозуміло, що пропагандистка скабєєва, аби вчергове принизити армію Ізраїлю, опублікувала відео, які й так були у вільному доступі та носять розважальний характер. З боку роспропаганди це – відверта маніпуляція та висміювання зокрема й жінок-військових ЦАХАЛ, яких брали в заручники бойовики ХАМАС і які боронять свою країну на рівні з чоловіками.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024