стрічка

Фейк про те, що після трьох місяців воєнного стану Верховна Рада мала б саморозпуститися

17 Жовтня 2023, 15:40
Фейк про те, що після трьох місяців воєнного стану Верховна Рада мала б саморозпуститися ФАКТЧЕК 4818
Фейк про те, що після трьох місяців воєнного стану Верховна Рада мала б саморозпуститися

Користувачі мережі  Facebook з новою хвилею поширюють допис кількамісячної давнини про те, що після 90 днів з початку дії воєнного стану депутати Верховної Ради України мали б скласти повноваження, передати владу військовим й піти захищати країну.

Що з цим повідомленням не так, розбиралися фактчекери проєкту «Брехунець».

ФЕЙК

Хто є автором цього повідомлення – невідомо. Написав його користувач із незрозумілим ніком, а люди вже «рознесли» по спільнотах та особистих сторінках.

В дописі, зокрема, невідомий автор наголошує на тому, що через 90 днів з початку воєнного стану депутати мали б скласти свої повноваження, оголосити стан війни, передати владу військовим, а далі йти до військкомату.

«Для кого написана Конституція? Скільки мільйонів пішло на утримання ВР за один рік?», – обурюється анонімний шукач правди.

ПЕРЕВІРКА

Найперше почнемо з того, що Конституція – це основний державний документ, який визначає державний устрій, порядок і принципи функціонування представницьких, виконавчих та судових органів влади, виборчу систему, права й обов'язки держави, суспільства та громадян. Інші закони України, як правило, лише опираються на цей документ. Й положення про воєнний стан у Конституції немає!

Щодо того, що депутати мали б оголосити стани війни, то введення 24 лютого 2022 року указом президента України воєнного стану без оголошення (стану) війни не може вважатися порушенням як міжнародного, так і національного законодавства України. Тому що з точки зору міжнародного права акт військової агресії визнається війною по факту незалежно від оголошення (стану) війни, у зв’язку з чим відсутня необхідність оголошувати стан війни. 

За умов, коли рф грубо порушила Статут ООН та основоположні норми й принципи міжнародного права і за фактом вчинила збройну агресію без оголошення війни та напала на територію України, прикриваючись терміном «спеціальна військова операція», оголошення стану війни з боку України не має сенсу і суперечить стану самозахисту, у якому перебуває Україна.

З приводу саморозпуску Верховної Ради України, яка б мала піти на цей крок після трьох місяців бойових дій на території країни – цілковитий ФЕЙК. Цього немає в українському законодавстві!

Тим часом у статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» йдеться про те, що у період дії воєнного стану не можуть бути припинені повноваження Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, судів, Національної поліції України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, органів, підрозділи яких здійснюють контррозвідувальну діяльність, органів місцевого самоврядування.

Стаття ж 4 цього закону говорить про те, що на територіях, на яких введено воєнний стан, можуть утворюватися тимчасові державні органи – військові адміністрації. Військову адміністрацію населеного пункту очолює начальник, який призначається на посаду та звільняється з посади Президентом України за пропозицією Генерального штабу Збройних Сил України або відповідної обласної державної адміністрації.

Начальником військової адміністрації може бути призначений відповідний сільський, селищний, міський голова. Тобто, владу в регіоні, де введений правовий режим воєнного стану, не обов'язково передають саме військовим.

ВИСНОВОК

В Конституції України немає положення про те, як повинні діяти органи державної влади в умовах воєнного стану, та й загалом нічого не згадується про цей правовий режим. Це – ФЕЙК!

Дії представників різних рівнів влади в умовах війни регулюються зовсім іншим документом – Законом «Про правовий режим воєнного стану!». Тут же йдеться про те, що владу під час воєнного стану не обов'язково повинні передавати військовим – тимчасово утворені військові адміністрації також можуть очолювати голови, які керували населеними пунктами в мирний час.

Подібні «вкиди» – на руку російським ворогам! Це – один із методів посіяти розбрат між населенням та владою. Мовляв, ті, хто при посадах, будь-якими методами намагаються втриматися на своїх місцях й нехтують законність. 

 

***

Стаття підготовлена у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «Район.in.ua» і не обов`язково відображає позицію Європейського Союзу»

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024