стрічка

На Волині поширили новий-старий фейк про розіграш від імені мережі «Копійочка»

28 Вересня 2023, 10:00
Новий-старий фейк про розіграш від імені мережі «Копійочка» ФАКТЧЕК 2728
Новий-старий фейк про розіграш від імені мережі «Копійочка»

У волинському сегменті Facebook упродовж вересня поширюють повідомлення про те, що начебто у магазинах торгової мережі «Копійочка» відбувається розіграш ексклюзивних призів у вигляді подарункових пакетів, готівки та ваучерів на покупки.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявили, що це ФЕЙК!

ФЕЙК

«До дня народження Копійочка всі, хто напише «З Днем Народження» на нашій СТОРІНЦІ до 30 вересня 2023 року, отримають ексклюзивні подарунки у вигляді подарункових пакетів, готівки та ваучерів на покупки. Удачі».

СПРОСТУВАННЯ

Наші фактчекери перевірили, чи справді торгова мережа «Копійочка» проводить нині розіграш серед своїх клієнтів. На жодному з офіційних джерел мережі немає повідомлення про таку активність.

Попри явні ознаки фейковості допис зібрав 1,9 тисячі коментарів і 685 поширень. Тому ми не могли не звернути на нього увагу. Розіграш проводили до 20 вересня, а тоді начебто продовжили до 30 вересня.

Пояснюємо, як зрозуміти, що повідомлення про розіграш фейкове.

По-перше, сторінка з якої поширюють допис несправжня, неофіційна. Звертаємо увагу на відмінності. У фейкової сторінки 844 вподобання, 1,2 тисячі читачів. У офіційної (справжньої) сторінки мережі у фейсбуці – 196 тисяч вподобань і 247 тисяч читачів.

По-друге, в офіційної сторінки «Копійочка» зазначена інформація про сторінку: компанія роздрібної торгівлі, номер контактного телефону, електронна адреса, а у фейкової у категорії зазначено «Нерухомість».

По-третє, під час того, коли користувачі пишуть коментарі з вітаннями, аби взяти участь у фейковому розіграші, їх запрошують перейти за посиланням, яке переміщує на начебто сайт мережі. Проте, він не справжній. Про це свідчить адреса сайту та інформація, яка на ньому опублікована. Адреса офіційного сайту «Копійочка» – https://kopiyochka.com.ua, адреса фейкового – https://sites.google.com

По-четверте, для того, аби начебто отримати подарунки, потрібно зареєструватися та завантажити програму спонсора за посиланням для реєстрації та надіслати свій мобільний PIN-код за допомогою SMS. Ця програма може бути потенційно небезпечною, адже за допомогою таких додатків шахраї можуть виманювати особисті дані користувачів.

По-п’яте, на офіційній сторінці «Копійочки» у Facebook опублікували звернення до своїх клієнтів, аби попередити, що у мережі з’явилося декілька сторінок, які видають себе за офіційні.

Друзі, черговий ФЕЙК! Одразу кілька фейкових сторінок, які видають себе за нас. Вкотре наголошуємо, що у Копійочка є лише ця єдина сторінка у Facebook! Просимо бути пильними, не переходити за невідомими посиланнями та не надсилати нікому особисті дані без попередньої перевірки. Це шахраї й у них одна мета - обдурити.  Також будемо вдячні, якщо кинете скаргу на дану сторінку», – пишуть на сторінці.

ВИСНОВОК

Повідомлення про розіграш ексклюзивних подарунків у вигляді подарункових пакетів, готівки та ваучерів на покупки від торговельної мережі «Копійочка» – ФЕЙК! Закликаємо вас ретельно перевіряти інформацію і не брати участь у шахрайських розіграшах. Їхньою метою може бути викрадення особистих даних, або коштів як тільки ви перейдете і вкажете особисті дані за пропонованими посиланнями.

Нагадаємо, схожий фейк ми спростовували торік у матеріалі «На Локачинщині поширюють фальшивий розіграш ніби то від «Копійочки».

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024