стрічка

Маніпуляція про те, що українська сторона приховує бойові втрати

26 Вересня 2023, 16:29
Маніпуляція про те, що українська сторона приховує бойові втрати ФАКТЧЕК 3240
Маніпуляція про те, що українська сторона приховує бойові втрати

«Міністр соціальної політики Оксана Жолнович визнала, що за час війни кількість інвалідів у країні зросла на 300 тисяч». Таке повідомлення опублікував проросійський анонімний телеграм-канал «Сплетница».

Що з цього правда, а що – маніпуляція, розбиралися фактчекери проєкту Брехунець.

МАНІПУЛЯЦІЯ

Саме повідомлення про кількість осіб з інвалідністю в країні – не надто розгорнуте. Суть новини передають двома реченнями: в одній частині наводять цифри, озвучені політикинею, в іншій – власні роздуми:

«Незрозуміло, як цю інформацію взагалі насмілилися озвучити. У нас же втрат майже немає».

СПРОСТУВАННЯ

Справді, під час відкриття відновленої Державної реабілітаційної установи «Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю» міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович повідомила, що наразі в Україні налічують три мільйони людей з інвалідністю, і що до початку повномасштабного вторгнення ця цифра становила 2,7 мільйона людей. Тобто, за півтора року російського повномасштабного вторгнення кількість українців з інвалідністю зросла на 300 тисяч. Про це, зокрема, писало видання «Укрінформ».

По-перше, насправді в заяві Жолнович немає нічого дивного чи сенсаційного. На жаль, втрати та поранення – неминуча складова будь-якої війни. В Україні активні бойові дії тривають на кількох напрямках, де наші захисники зазнають щоденних атак з боку росіян.

По-друге, з української сторони не було заяв про те, що на війні «втрат майже немає». «Потерь нет» – лозунг путінських посіпак! Єдине, що українська сторона наразі не озвучує загальну кількість загиблих серед особового вкладу – стосується це як загалом повномасштабної війни, так і контрнаступу.

Ще на початку вторгнення тодішня заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявляла, що в Україні свідомо приховують втрати серед військових, аби ворог не володів інформацією. Кількість загиблих повинні оприлюднити після закінчення війни росії проти України.

ВИСНОВОК

Оксана Жолнович справді повідомила про те, що за час «повномасштабки» в Україні на 300 тисяч збільшилася кількість людей з інвалідністю. Втім ця інформація не є сенсацією чи спробою підловити на брехні керівництво країни. В Україні втрати не приховують, адже щодня в містах та селах країни зі всіма почестями в останню дорогу проводжають загиблих захисників, а лише не озвучують їх загальну кількість, щоб не інформувати ворога. 

Отже, повідомлення «Сплєтніци» – ні що інше, як МАНІПУЛЯЦІЯ та спроба «очорнити» державне та військове керівництво в очах українців, підірвати довіру до влади серед громадян.

Читайте також: Соцмережами «гуляє» фейк, що в Україні примусово мобілізують 80% чоловіків

 

***

Стаття підготовлена у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «Район.in.ua»  і не обов`язково відображає позицію Європейського Союзу»

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024