стрічка

Зерновий конфлікт Польщі та України: які маніпуляції поширювали російські тролі у соцмережах

21 Вересня 2023, 22:01
Зерновий конфлікт Польщі та України: які маніпуляції поширювали російські тролі у соцмережах ФАКТЧЕК 1586
Зерновий конфлікт Польщі та України: які маніпуляції поширювали російські тролі у соцмережах

Дестабілізація українсько-польських відносин, що склалася довкола зернового ембарго, створила підґрунтя для чергової інформаційної атаки від російських ботів та тролів у соцмережах.

Вони просувають наратив, що Польща нібито припиняє постачати Україні зброю через конфлікт із зерном. При цьому для різної аудиторії цю маніпуляцію трактують по-різному.

Фактчекери проєкту «Брехунець» розібралися, яким чином роспропаганда використала інфопривід і які наративи просувала у Facebook та «Х» (колишній «Twitter»).

МАНІПУЛЯЦІЯ

Для початку варто трохи пояснити передісторію. Конфлікт через транзит українського збіжжя наклався на передвиборчу кампанію у сусідній країні. І політики від правлячої партії «Право і справедливість» майже не стримують себе у різноманітних погрозах у бік України. Наприклад, обіцяють значно скоротити підтримку українських біженців та ввести обмеження на більшу кількість товарів.

Такий розвиток подій безсумнівно радує Кремль. Та, схоже, спільному ворогу України та Польщі недостатньо навіть настільки безпрецедентного рівня недовіри між державами. Тому вони вдаються до свого традиційного методу: фейків та маніпуляцій.

Річ у тому, що не зважаючи на всі труднощі в українсько-польських відносинах питання підтримки нашої країни у війні з Росією лишається незмінним. І це підтвердив зокрема й глава правлячої партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський. Він заявив, що Польща допомагатиме Україні в цьому питанні «аж до перемоги».

Проте недавні слова прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького стали чудовим підґрунтям для інформаційної атаки від російських ботів. Вони просувають наратив, що Польща нібито припиняє постачати Україні зброю через конфлікт із зерном. При цьому для різної аудиторії цю маніпуляцію трактують по-різному.

Так, сумнівний англомовний аккаунт у соцмережі «Х» питає: «Польща припиняє постачати Україні зброю. Може США нарешті треба зробити те саме?».  Є й профілі, які стараються запевнити, що Польща просто стомилась від війни. І вона хоче показати, що єдиний шлях до миру це перестати озброювати країну, що потерпає від війни.

В українському сегменті Facebook підозрілі аккаунти слова польського прем’єра трактують як зраду. При цьому одні боти переконують, що це підступ Польщі, інші – наслідок непрофесійності української влади.

Є тролі, які підходять до маніпуляції більш примітивно. Наприклад, слова про припинення постачання озброєння приписують польському президенту Дуді, який взагалі не коментував цієї теми.


Що насправді сказав польський прем'єр-міністр

Спілкуючись із польськими журналістами, Матеуш Моравецький справді сказав, що Польща більше не постачає озброєння Україні. Натомість вона зосередиться на власній обороноздатності. Також він запевнив, що країна не перешкоджатиме постачанню зброї в Україну від третіх сторін через свою територію.

Тут варто зазначити, що між словосполученням «не постачає» і «припиняє постачати» є велика різниця. Моравецький, говорячи про зброю для України, просто констатував факт, який уже існує. Також він ніде не говорив, що виключає таку можливість в майбутньому.

Річ у тому, що більша частина військової допомоги, яку Польща уже надала нашій країні це старі радянські зразки. Ті ж літаки та техніка, які прибули їм на заміну, справді потрібні для власної оборони і ніколи не планувались для допомоги Україні.

Натомість російські боти виставили ситуацію так, ніби Польща на цей час постачає озброєння Україні, але припинить це робити через непорозуміння у питанні збіжжя. Тобто просте подання Моравецьким наявної інформації спробували видати як анонс доволі безпрецедентного і недружнього кроку.

21 вересня у польському уряді уточнили ситуацію і підтвердили, що мова не йде про жодне припинення військової допомоги, а зараз у цьому плані продовжують діяти контракти, які були укладені раніше.

Варто визнати, що нинішнє непорозуміння між країнами грає на руку тільки Кремлю. Це визнають як і самі сторони, так і сторонні спостерігачі, як-от міністр сільського господарства Німеччини. Проте, на жаль, поки Україна та Польща не можуть дійти згоди в цьому питанні. Своєю чергою Польща готова до пошуку компромісу в питанні імпорту української агропродукції. 

Російські ж боти стараються зробити все можливе, щоб ще більше розпалити протистояння між українцями та поляками і перевести його на рівень ворожнечі.

***

 

Стаття підготовлена у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського супільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «Район.in.ua»  і не обов`язково відображає позицію Європейського Союзу»

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024