стрічка

Ракетна атака 21 вересня: на Волині розігнали фейки про графіки вимкнення світла

21 Вересня 2023, 20:36
Ракетна атака 21 вересня: на Волині розігнали фейки про графіки вимкнення світла ФАКТЧЕК 2651
Ракетна атака 21 вересня: на Волині розігнали фейки про графіки вимкнення світла

Опісля того, як росіяни атакували Україну ракетами 21 вересня, у волинських телеграм-каналах почали з’являтися повідомлення про начебто відновлення графіків відключення світла, створення владою офіційних джерел, які начебто завчасно повідомляють про відключення.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили ці повідомлення і виявили ФЕЙКИ та МАНІПУЛЯЦІЮ.

ФЕЙК ПРО ВВЕДЕННЯ ГРАФІКІВ ВІДКЛЮЧЕННЯ СВІТЛА

ФЕЙК: «Почалося! Без світла та зв’язку. Ракетні обстріли енергетичної системи України продовжуються, та руйнують її. Через пошкодження, сьогодні було прийняте рішення про введення графіка відключення світла у низці областей України. Оберіть своє місто, щоб дізнатися графік відключень».

СПРОСТУВАННЯ

Для того, аби перевірити, чи дійсно на Волині розпочали діяти графіки відключення електроенергії, ми звернулися до офіційного сайту ПрАТ «Волиньобленерго». Перейшовши у розділ «Новини», ми бачимо повідомлення про те, що станом на 21 вересня графіки погодинного відключення електроенергії застосовувати не будуть.

«Графіки погодинного відключення електроенергії можуть бути застосовані лише у разі зміни НЕК «Укренерго» лімітів потужності на Волинь у певні години протягом дня з метою збалансування об'єднаної енергосистеми України, аби не допустити аварій на обладнанні», – йдеться у повідомленні.

Звертаємо вашу увагу на те, що потрібно дізнаватися інформацію з офіційних джерел і не піддаватися паніці.  Усю актуальну інформацію оперативно публікують на офіційному сайті ПрАТ «Волиньобленерго», сторінці Facebook та в Теlegram.

ФЕЙК ПРО СТВОРЕННЯ ВЛАДОЮ ОФІЦІЙНИХ ДЖЕРЕЛ, ЯКІ ЗАВЧАСНО ПОВІДОМЛЯЮТЬ ПРО ВІДКЛЮЧЕННЯ ЕЛЕКТРИКИ

ФЕЙК: «Русня почала обстрілювати енергетичну інфраструктуру України! Внаслідок влучань у різних регіонах - розпочинаються відключення по Україні! Владою терміново було створено офіційні джерела, які повідомляють завчасно про відключення та надають графіки ще до вимкнення! Щоб отримувати сповіщення – оберіть своє місто».

СПРОСТУВАННЯ

Місцева влада не створювала додаткових офіційних джерел інформації, які завчасно повідомляли б про відключення і надавали б графіки вимкнення електроенергії. Адже офіційними джерелами інформації у містах та регіонах є місцеві військові адміністрації та місцеві обленерго. Для того, аби дізнатися поточний стан енергосистеми у регіоні, достатньо зайти на їхні сторінки. Також варто слідкувати за офіційною сторінкою «Укренерго» у Фейсбуці, або Телеграмі.

Варто додати, що коли перейти за посиланням, аби дізнатися, яка ж ситуація з електрикою у волинських містах, потрібно підписатися на новий телеграм-канал «Кореспондент Луцька», «Кореспондент Нововолинська».  Знову ж таки, таким нечесним методом розкручують нові телеграм-канали.

МАНІПУЛЯЦІЯ ПРО ПОВНІСТЮ ЗНЕСТРУМЛЕНІ НАСЕЛЕНІ ПУНКТИ

МАНІПУЛЯЦІЯ: «Повністю знеструмлено населені пункти у Рівненській, Житомирській, Київській, Дніпропетровській, Харківській областях. Триває відновлення світла споживачів».

СПРОСТУВАННЯ

Як повідомляють на офіційній сторінці «Укренерго» у Фейсбуці, 21 вересня через ворожу атаку дійсно є пошкодження енергооб’єктів в західному та центральному регіонах.

Через наслідки атаки були часткові знеструмлення в Рівненській, Житомирській, Київській, Дніпропетровській, Харківській областях. Триває відновлення живлення споживачів. Тобто не повністю, як пишуть маніпулятори.

Наразі роботу магістральних мереж в регіоні відновлено, триває заживлення побутових споживачів в мережах обленерго.

Також під час атаки зазнали пошкоджень мережі обленерго в Дніпропетровській, Київській, Харківській областях. Аварійно-відновлювальні роботи почались одразу після відбою тривоги.

Енергетики також звертають увагу на те, що зараз зарано робити висновки щодо початку нової терористичної кампанії проти цивільної інфраструктури. Застерігають і користуватися перевіреними джерелами інформації.

ВИСНОВОК

Довіряйте лише офіційним джерелам інформації. Для того, аби дізнатися про ситуацію з електропостачанням в регіоні, звертайтеся до сторінок обленерго та місцевих адміністрацій.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024