стрічка

СБУ повідомила про підозру прихильниці УПЦ МП Кохановській, яка «прославилась» на Волині

17 Серпня 2023, 12:38
СБУ повідомила про підозру прихильниці УПЦ МП Кохановській, яка «прославилась» на Волині 3147
СБУ повідомила про підозру прихильниці УПЦ МП Кохановській, яка «прославилась» на Волині

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одну проросійську пропагандистку, яка публічно заперечувала збройну агресію рф і провокувала релігійну ненависть. 

Фігурантка брала активну участь у провокаціях на території Києво-Печерської лаври наприкінці березня і на початку квітня 2023 року – повідомляє пресслужба СБУ.

Мова йде про прихильницю та захисницю УПЦ МП Вікторію Кохановську, якій навесні інкримінували розпалювання ворожнечі. Вона була однією з чотирьох активних учасників хуліганських дій на території Києво-Печерської лаври. Пропагандистка відома на Волині й тим, що погрожувала поліції привезти «12 автобусів прихожан» і намагалась перешкоджати переходу релігійних громад до Православної церкви України. 

Кохановська «розганяла» у соцмережах власні відеостріми, в яких підбурювала людей чинити спротив законним діям правоохоронців та ображала релігійні почуття українців.  Крім того, на власній сторінці у Facebook фігурантка заперечувала факти російської збройної агресії й називала війну в Україні «внутрішнім громадянським конфліктом». 

Також вона викладала у соцмережі власні псевдопрогнози про «невідворотність» захоплення всієї території нашої держави і намагалась дискредитувати українських захисників. 

Потім деструктивний контент підхоплювали російські телеканали та інтернет-ресурси, які подавали викривлену інформацію як позицію пересічних громадян України. Ініційована СБУ лінгвістична експертиза підтвердила факти підривної діяльності фігурантки на користь країни-агресора. 

Під час обшуку за місцем проживання зловмисниці у Києві виявили комп’ютерну техніку, яку вона використовувала у злочинних діях. 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься заперечення збройної агресії рф проти України виражене у представленні її як внутрішнього громадянського конфлікту). 

Крім того, вирішують питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій фігурантки та обрання їй запобіжного заходу. 

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисниці загрожує тюремне ув’язнення з конфіскацією майна.

 

Коментар