стрічка

«Ви виграли 317 тисяч гривень в національній лотереї»: нове шахрайство на Волині та Рівненщині

08 Серпня 2023, 20:58
Нове шахрайство на Волині та Рівненщині ФАКТЧЕК 5131
Нове шахрайство на Волині та Рівненщині

Шахраї телефонують до волинян і рівнян, повідомляючи начебто про виграш 317 тисяч гривень у національній лотереї.

Про такі випадки шахрайства фактчекерам проєкту «Брехунець» повідомляють читачі.

ШАХРАЙСТВО/ФІШИНГ

Шахраї телефонують до своїх жертв з невідомих номерів. Після короткого сигналу необхідно якийсь час зачекати, а тоді вмикається автовідповідач, який каже: «Ви виграли 317 тисяч гривень у національній лотереї. Терміново потрібно перевірити особисті дані, щоб одержати виграш». Опісля запитують прізвище, ім'я, по-батькові, серію паспорта.

СПРОСТУВАННЯ

Ми уже не вперше застерігаємо наших читачів бути пильними. Для того, аби не попастися на гачок до шахраїв, ні в якому разі не потрібно відповідати на запитання, які пов’язані з отриманням особистих даних таких як-от: серія паспорта, номер картки. У нашому випадку шахраї займаються фішингом – виманюванням персональних даних користувачів. Вони змушують людей самостійно відкрити конфіденційну інформацію. 

У пресслужбі поліції Волині кажуть, що в області щодоби фіксують котрийсь із видів шахрайства. Задля протидії цьому розгорнули активну інформаційну кампанію. Демонструють ролики на телебаченні, радіо, в торгових центрах, розповсюджують листівки, розміщують інформацію на біл-бордах і сіті-лайтах, майже щодня публікують застережні повідомлення на сторінках поліції Волині.

«Жертви все одно є. Тому велике прохання: читати офіційну інформацію, цікавитись, адже будь-хто з власної необачності може стати потерпілим. У нас переважають шахрайства, коли люди переходять на фішингові посилання або ж потерпають від псевдопрацівників банків. Але є звернення і щодо таких от лотерей. Станом на 6 серпня від початку року зареєстровано в ЄРДР понад 2 тисячі шахрайств різного виду. 

Потрібно розуміти всім і кожному одне: якщо у вас просять-вимагають пін-коди до банківських карток, три цифри на звороті картки, пароль з смс-повідомлення – це шахрайство. У жодному разі не надавайте таких даних інших невідомим особам, нехай навіть вам скажуть, що ви виграли мільйон!», – застерігають у пресслужбі.

Також не потрібно переходити за посиланнями в месенджерах, купуючи чи продаючи товар. Не шукати соціальну грошову допомогу в телеграмі, вайбері чи фейсбуці. Не варто і поспішати пересилати гроші знайомим, якщо вам прийшло таке повідомлення з проханням, адже сторінку можуть просто зламати шахраї. Є багато застережних правил, всі вони – на сторінці поліції Волині.

У поліції додають, що жертвою шахраїв може стати кожен – від 16 і до 90 років. Причому, ведуться на однакові види шахрайств, тому не можна говорити, що хто молодший, той краще розбирається в цьому. Загалом, у технологіях, може, й так. Але жертвами стають абсолютно всі.

ВИСНОВОК

Закликаємо бути пильними, аби не стати жертвою фішингу. Адже, виманюючи персональні дані, шахраї можуть отримати доступ до ваших рахунків, карток, аби вкрасти ваші гроші.  

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024