стрічка

«Кохановська нас просто оббрехала!», – священник УПЦ (МП) з Волині

27 Липня 2023, 17:56
Вікторія Кохановська 18980
Вікторія Кохановська

Тринадцять священників з різних єпархій УПЦ (МП) від імені всіх підписантів (усього 360 осіб) передали лист митрополиту Онуфрію. Близько 20% підписів – це священники УПЦ (МП) з двох єпархій на Волині.

Документ доставили 26 липня через канцелярію митрополії у Києві. Про це повідомляє Район.in.ua.

Як пояснюють представники підписантів, основна мета священнослужителів – ініціювати новий Помісний Собор УПЦ (МП), на якому б однозначно засвідчили повне розірвання усіх зв’язків з Російською православною церквою.

«Має бути якась така дія, яка дасть можливість спокійно дивитися людям в очі, адже суспільство не розуміє нашої консервативності й тому парафіяльне духовенство, яке практично працює з людьми, вимагає від єпископату чітких слів і дій. Причина цього всього – або проросійське лобі всередині нашої церкви, або страх зробити рішучі кроки», – каже протоієрей Київської єпархії УПЦ (МП) Георгій Гуляєв.

Серед священників, які хотіли зустрітися із митрополитом Онуфрієм, був й ієрей Любешівського благочиння Ростислав Хрупчик. Він розповідає, що хоча того дня й не вдалось поспілкуватися з очільником церкви, священники мали довгу розмову з довіреною особою митрополита Онуфрія, єпископом Марком. Останній пообіцяв посприяти зустрічі представників підписантів з предстоятелем.

Також Ростислав Хрупчик поділився своїми думками щодо діяльності так званої активістки Вікторії Кохановської, яка називає себе «захисницею УПЦ». Священник стверджує, що вона оббрехала представників підписантів, використавши тези російської пропаганди.

Кохановська у своєму фейсбук-дописі назвала священників, які приїхали до Онуфрія, «ПЦУшниками». Мовляв, частина з них взагалі заборонені у служінні.

Пост на сторінці Кохановської
Пост на сторінці Кохановської

«Кохановська нас просто оббрехала! Нас, бо я є безпосереднім учасником цього. Усі присутні є діючими священниками. Ніхто із них не є забороненими у служінні. Священників ПЦУ тим паче там не було. А Кохановська просто збрехала», – коментує отець Ростислав.

Також він уточнив, що поки що жодної реакції на візит від волинського єпископату не було, зокрема, й будь-яких заборон у служінні.

Окрім того, священник відслідкував, що тези, поширювані Вікторією Кохановською, мають початок у проросійському телеграм-каналі на релігійну тематику «Церковниє вєдомості». Звідси так звана активістка взяла відео, промарковане водяним знаком проросійського телеграм-каналу.

Саме логотип пропагандистського сервісу «спалив» Кохановську, бо знімали те відео самі учасники ініціативної групи.

«Відео з її брехливого допису зроблене нами самими. Промосковським помийкам вона вірить набагато більше. Я багато разів чув від знаючих людей, що вона ніяка не поборниця УПЦ, а людина, яка артистично відробляє гроші. Не люблю вірити чуткам, але тут переконався особисто», – каже Ростислав Хрупчик.

Він додає, що ніколи особисто з Кохановською не зустрічався, але багато чув про неї.

«Я переконався в тому, що вона, скоріш за все, працює на боці проросійських сил. Саме вони, мабуть, їй платять, а вона просто відробляє гроші. Це моє особисте враження, яке склалося про неї. У чому я впевнений на 100%, то це те, що вона написала брехню. Щодо її приналежності до проросійських структур, це, звісно, припущення, адже довести це можуть тільки відповідні органи», – коментує ієрей.

Нагадаємо, Вікторія Кохановська відома на Волині тим, що погрожувала поліції привезти «12 автобусів прихожан» і намагалась перешкоджати переходу релігійних громад до Православної церкви України. У квітні її допитували в Службі безпеки України.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024