стрічка

Роспропаганда поширила фейк, що Зеленський «викликав 3 000 американських солдатів на війну в Україні»

20 Липня 2023, 10:08
Роспропаганда поширила фейк, що Зеленський «викликав 3 000 американських солдатів на війну в Україні» ФАКТЧЕК 1817
Роспропаганда поширила фейк, що Зеленський «викликав 3 000 американських солдатів на війну в Україні»

На днях російські сайти-сміттярки і пропагандистські ЗМІ поширили фейкове повідомлення про те, що президент України Володимир Зеленський прийняв рішення про виклик 3 000 американських солдатів військового резерву через величезні втрати на війні.

Цитували і неіснуючу пряму мову президента: «Мені потрібні всі сили, якими я командую, у моєму розпорядженні. Ці молоді чоловіки і жінки були добре підготовлені для захисту України, і зараз настав час виконати своє призначення». Мовляв, саме Зеленський віддав відповідний наказ чиновникам Пентагону.

Звичайно, це все вигадка. А посилалися російські сайти на сатиричне інтернет-видання The Babylon Bee з підводкою: «Ось як іноземні ЗМІ висміюють Зеленського». Деякі передрукували інформацію без зазначення, що це брехня та сатира і подали як «реакцію західних ЗМІ».

Далі в матеріалі фактчекерів проєкту «Без Брехні» читайте спростування цього фейка і як пропаганда кремля намагається підняти наратив про те, що в Україні воюють іноземні найманці.

ФЕЙК

Пропаганда підхопила вкид із сатиричного сайту The Babylon Bee, в якому автори начебто подали «продовження історії про те, що Вашингтон планує підготувати 3000 американських резервістів для захисту східного флангу НАТО». У вигадці йдеться про те, що навіть представник Пентагону Джон Кірбі погодився, що «вся міць збройних сил США цілком у розпорядженні Зеленського, якщо сам Байден отримує від нього накази». 

В кінці історії Зеленський вже «готувався підняти в повітря американські винищувачі для перехоплення російської авіації і наказав усім американським пусковим установкам підготувати до запуску ядерні боєголовки». Це все – звичайно брехня. Адже на сайті The Babylon Bee прямим текстом зазначено, що тут публікуються вигадані новини. Однак фейкова історія припала до душі роспропаганді і її швидко розтиражували сайтами-сміттярками.

А тепер – трохи передісторії. Інфоприводом для вкиду стала новина про те, що президент США Джо Байден дозволив Пентагону відправити до Європи близько 3 000 військових із резерву, оскільки війна росії в Україні ще триває. Згідно з новим дозволом, резервісти будуть частиною операції «Атлантична рішучість» поточного ротаційного розгортання сил НАТО та її східного флангу. Додаткові війська, швидше за все, працюватимуть у сфері логістики і забезпечення або в медичних сферах. 

Однак жодні війська США безпосередньо не беруть участі у війні в Україні, оскільки Україна не є членом НАТО. До того ж збройними силами США аж ніяк не може керувати президент іншої країни. Згідно з Конституцією Сполучених Штатів, Верховним Головнокомандувачем Збройних сил країни є президент США. Він та міністр оборони утворюють так зване воєнне командування нацією, якому поряд з Конгресом США надається право прийняття найважливіших рішень у воєнній сфері. 

Поширюючи інформацію про те, що президент України Володимир Зеленський викликав 3 000 американських солдатів військового резерву, роспропаганда підживлює черговий елемент наративу кремля, що в Україні воюють не українці, а іноземні найманці, які приїжджають до нас за легким заробітком. Однак добровольці з інших країн не є найманцями.

Вони вступають на службу до Збройних Сил України і підпорядковуються їх командуванню, мають відповідний контракт, а також отримують таке саме грошове забезпечення, як і громадяни України у складі ЗСУ. Ті іноземні громадяни, які не побажали підписувати контракт із ЗСУ, вступають у добровольчі батальйони. Вони не отримують матеріального зиску, а мають особисті причини, щоб захищати українців.

Нагадаємо також, як іноземні добровольці можуть воювати на території України у війні проти країни-агресорки росії. Для цього уряд України за ініціативою президента Зеленського на початку російського вторгнення (лютий 2022 року) створив Інтернаціональний легіон тероборони ЗСУ. Це військовий підрозділ ЗСУ, у якому служать військові добровольці – громадяни інших країн. Вступити до лав захисників України може іноземець у віці від 18 до 60 років, у якого наявний бойовий досвід та відсутня судимість.  

ВИСНОВКИ

  • Пропагандистські медіа поширили фейкову новину з іноземного сатиричного видання, аби вчергове підживити наратив про те, що в Україні воюють найманці з інших країн.
  • Пропаганда знову скористалася можливістю дискредитувати Україну на міжнародному інформаційному полі, показавши начебто «реакцію іноземних ЗМІ». Однак інформація про те, що Зеленський викликав на війну 3 000 американських солдатів військового резерву – ФЕЙК.
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024