стрічка

Акаунт в оренду: у Facebook активізувалася стара шахрайська схема

18 Липня 2023, 22:25
Акаунт в оренду: у Facebook активізувалася стара шахрайська схема ФАКТЧЕК 3256
Акаунт в оренду: у Facebook активізувалася стара шахрайська схема

Серед реклами у Facebook можна натрапити на рекламу із вигідною, на перший погляд, пропозицією. Автори оголошення пропонують здати свій акаунт в оренду, при цьому пропонуючи від кількасот до кількох тисяч гривень на місяць.

Фактчекери проєкту «Брехунець» розповідають, чому це небезпечно.

ШАХРАЙСТВО

Рекламодавці виставляють умови: профіль має бути активний понад рік та мати певну кількість друзів (зазвичай від 50 до 100 і  більше). Як вони запевняють, оренда облікового запису може стати джерелом пасивного доходу, особливо, якщо ви не надто любите користуватись фейсбуком.

Проте насправді не треба вестися на хитрощі авторів оголошень. Замість обіцяного прибутку участь у такій сумнівній схемі може принести власнику профіля лише неприємності. У кращому випадку – блокування чи обмеження у діях. Адже використовувати аккаунт шахраї можуть для найрізноманітніших махінацій.

Приклад оголошення

Це може бути реклама чи просування товарів, позитивні коментарі  на сторінках магазинів чи певних осіб, участь у тролінгу, цькуванні, або розпалюванні ворожнечі. Саме давно активні акаунти реальних людей потрібні шахраям із кількох причин. По-перше, тому що Facebook не дозволяє мати одразу кілька особистих облікових записів для однієї електронної пошти, по-друге, такі профілі викликають більше довіри і їх складніше відрізнити від звичайних ботів.

Зазвичай зданий в аренду профіль рано чи пізно заблокують через підозрілу діяльність та скарги інших користувачів.

Проте участь у цій сумнівній авантюрі може мати й більш негативні наслідки, аніж просто блокування профіля. Деякі орендарі можуть просто випрошувати гроші від імені того, хто погодився на їхню пропозицію. Жертвами шахрайства у такому випадку стають друзі користувача, або просто випадкові люди. Можливі також фейкові збори нібито на підтримку армії чи лікування.

Варто зауважити, що відстежити шахраїв, які цим займаються, не так і просто. Здебільшого вони ховаються за вигаданими іменами та краденими або ж стоковими фото. Нерідко це люди з інших країн.

Щоб не потрапити на гачок шахраїв, варто мислити раціонально, розвивати медіаграмотність та не вестися на обіцянки легкого прибутку. Адже здебільшого у таких випадках зароблятимете не ви, а на вас.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024