стрічка

Херсонські фермери перелаштовують кавунний бізнес

18 Липня 2023, 13:09
Михайло Данкевич 360
Михайло Данкевич

На Київщині фермери засадили поле херсонськими кавунами.

Фермер Михайло Данкевич, який роками вирощував на Херсонщині кавуни, мусив виїхати через тимчасову окупацію росіянами. Проте на новому місці чоловік не зміг без полів і улюбленої справи. І знову взявся за вирощування кавунів, проте вже на Київщині. Про це пише ТСН.

 

«Мій колега сказав – шукай землю, будемо щось робити. А що будемо садити? Звичайно, кавуни. Якщо я фермер з Херсонщини, звичайно, повинні бути херсонські кавуни», – пригадує пан Михайло.

Так розпочався цікавий експеримент. Для нього фермери спочатку шукали техніку і так випадково познайомилися з власницею грибової ферми на Київщині. Жінка запропонувала садити кавуни на своєму, вже підготовленому полі. І вже 16 травня 2023 року фермери засіяли понад 4 гектари кавунів. 

Кавуни добряче обжилися, але ці смугасті херсонці досить вибагливі, і з ними треба ще понянчитись.

«Це треба вручну, кожен бур'янчик винути, посапати... У нас тут 124 рядки. Звичайно, клімат міняється. Вчені говорять, що ця зона ризикового землеробства, яка була на Херсонщині, і там багато сонця, зміщується на північ», – пояснює фермер. 

Він сподівається, що тепла і сонця вистачить і на Київщині для херсонських кавунів.

«У середньому урожай можна реалізувати грн по 10 за кг гуртом, але яка ціна буде в кінці? Логістика, продаж, за скільки люди зможуть купувати. Однозначно вони будуть дешевші, ніж турецькі, які продають. І думаю, повинні бути смачніші...», – каже Михайло Данкевич.  

50 тонн кавунів з гектара – на такий врожай чекають фермери наприкінці серпня.

«Якщо все буде нормально, і кавун буде солодким, то будемо робити і далі», – резюмував чоловік.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024