стрічка

Річниця трагедії МН17: п’ять ключових фейків, якими росія намагалася себе відбілити

17 Липня 2023, 23:56
Річниця трагедії МН17: п’ять ключових фейків, якими росія намагалася себе відбілити 1478
Річниця трагедії МН17: п’ять ключових фейків, якими росія намагалася себе відбілити

17 липня 2014 року над окупованою територією Донецької області російські військові збили літак авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур. Тоді загинули всі 298 людей, які перебували на борту, зокрема і 80 неповнолітніх дітей.

17 листопада 2022 року суд Гааги підтвердив, що малазійський Боїнг-777 збили російською ракетою, а також те, що росія на той час контролювала територію так званої днр.

Протягом розслідування роспропаганда всіляко намагалась виставити Україну винуватицею цього злочину, зокрема фабрикуючи докази та залучаючи несправжніх свідків.

Далі у матеріалі фактчекерів Без Брехні – п’ять головних фейків росіян про трагедію MH17.

ФЕЙК 1. ЗСУ ХОТІЛИ ЗБИТИ БОРТ ПУТІНА

Ще з моменту збиття МН17 роспропаганда використовувала наратив про те, що Збройні сили України нібито «помилилися» і справжньою ціллю був літак президента рф володимира путіна. 

Підставою для такої гіпотези назвали той факт, що обидва борти пролітали одну й ту саму точку над Варшавою. Фактчекери порівняли маршрути обох літаків і показали абсурдність такої гіпотези. 

Також росія поширювала «експертні висновки про те, що «насправді» малайзійський «Боїнг» збили «українським літаком» СУ-25.

Розслідування Міжнародної слідчої групи повністю виключає сценарій запуску ракети «повітря-повітря» - тобто MH17 не міг бути збитий іншим літаком.

Крім цього, у вересні 2016 року слідчі повідомили про перші результати свого кримінального розслідування. Вони порівняли частини ймовірної зброї, знайденої на місці аварії, і виявили неспростовні докази – це ракета «Бук» із серії 9M38.

ФЕЙК 2. «БОЇНГ» ЗБИВ УКРАЇНСЬКИЙ «БУК» / «БУКА» НЕ БУЛО ВЗАГАЛІ

Коли росіяни зрозуміли, що історія «Боїнг» збив український винищувач» виглядає неправдоподібно, вже через тиждень після катастрофи придумали нову версію, мовляв, МН17 збив український «Бук».

Цей фейк спростував засновник Bellingcat Еліот Гіггінс та міжнародна слідча комісія. Вони підтвердили, що «Бук» привезли самі росіяни.

У 2020 році, не зважаючи на попередні версії, РФ почала заявляти, що ніякого «Бука» не було взагалі. Утім, те, що зенітно-ракетний комплекс був причетний до справи підтвердив свідок на засіданні Окружного суду Гааги у червні 2021 року.

ФЕЙК 3. ТАЄМНИЙ «СВІДОК» БАЧИВ, ЯК МАЛАЗІЙСЬКИЙ «БОЇНГ» ЗБИВ УКРАЇНСЬКИЙ ВИНИЩУВАЧ

Російські засоби масової інформації, зокрема і «Комсомольская правда», у 2014 році озвучили свою версію катастрофи і показали інтерв’ю з чоловіком – нібито таємним свідком у справі зі збитим «Боїнгом».

За словами «свідка», всі дані якого приховали, він начебто перебував у Дніпропетровську, де в той час базувались українські винищувачі та вертольоти. 17 липня приблизно за годину до збиття літака, у повітря піднялись три штурмовики, один з яких ніс ракети. Чоловік розказав, що на базу повернувся саме цей літак і пілот, прізвище якого «Волошин», був дуже наляканим.

Продовжуючи свою версію катастрофи, «свідок» заявив, що два літаки знищили, а з третього літака випустили ракету, яка, мовляв, і влучила у «Боїнг-777» Малайзійських авіаліній.

У Службі безпеки України це інтерв’ю назвали фейком, що покликаний відбілити репутацію терористів. У СБУ зазначили, що льотчик Волошин служить у Збройних силах країни, проте за день до трагедії з малайзійським «Боїнгом» його літак поставили на ремонт. Таким чином військовослужбовець не міг бути причетний до краху лайнера. 

ФЕЙК 4. «ДИСПЕТЧЕР» КАРЛОС, ЯКИЙ БАЧИВ ЛІТАКИ ЗСУ ПОРЯД З «БОЇНГОМ»

Росія залучала й інших несправжніх свідків, щоб перекласти вину за трагедію на Україну. Зокрема, в день збиття «Боїнга» влада москви поширила твіттерівський допис іспанського «диспетчера» в Києві, який начебто поряд з «Боїнгом» помітив два літаки ЗСУ. Проросійські медіа в Україні і федеральні канали швидко рознесли цю «сенсацію».

Однак Олексій Пестерніков, заступник генерального директора Аеронавігації «Украероруху», повідомив тоді журналістам, що всі діючі диспетчери «Украероруху», які працюють по всій Україні, є громадянами України. Тож так званий диспетчер Карлос аж ніяк не міг володіти такою інформацією і це брехня.

А в 2018 році журналісти-розслідувачі з Радіо Свобода та RISE Project виявили, що справжнє ім’я цього «диспетчера» – Хосе Карлос Барріос Санчес, у нього є судимість в Іспанії, а в Румунії він був заарештований за шахрайство. Після спілкування з журналістами він розповів, що отримав $48 000 за розповсюдження дезінформації, і в українському аеропорту він ніколи не працював. 

ФЕЙК 5. РЕЙС МН17 ЗБИЛИ З ПІДКОНТРОЛЬНОЇ УКРАЇНІ ТЕРИТОРІЇ

Російське керівництво висунуло й версію про те, що ракету по «Боїнгу» запустили з підконтрольної Україні території – з села Зарощинське, де розташовувались українські військові. У 2021 році під час слухань у справі Окружний суд Гааги представив докази, які це спростовують. 

Так, суд допитав 20 свідків. І щодо можливого місця запуску ракети більшість з них вказали на напрямок лівіше від населеного пункту Сніжне, який в липні 2014 року перебував під контролем так званої «ДНР».

Представили й нові телефонні розмови обвинувачених, серед яких так званий колишній міністр оборони так званої «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков); генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ генштабу Збройних сил РФ, голова так званого «ГРУ» так званої «ДНР» Сергій Дубинський; підполковник ГРУ РФ Олег Пулатов (усі – громадяни РФ); громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці так званої «ДНР».

ВИСНОВКИ

Одразу після збиття «Боїнга» російські терористи погрожували і надалі збивати все, що пролітатиме над окупованою частиною Донбасу, тому що вони думали, що збили транспортний літак Повітряних Сил ЗСУ.

Однак після того, як з’ясувалося, що росіяни збили пасажирський «Боїнг» рейсу МН17, пропаганда «перевзулася», росЗМІ запустили потужну дезінформаційну кампанію з меседжем, що літак збили ЗСУ. Фейки множились, а деякі з них були настільки абсурдними, що не витримували найменшої критики.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024