стрічка

На Волині найбільше шахрайств пов’язані з покупками в інтернеті, – поліція

29 Червня 2023, 12:13
Михайло Сорока 1290
Михайло Сорока

На Волині зареєстрували понад 1400 кримінальних правопорушень, пов’язаних з інтернет-шахрайствами. Найбільше потерпілих – у результаті купівлі товарів в інтернеті.

Про це на онлайн-брифінгу розповів заступник начальника ГУНП Михайло Сорока – повідомляє Район.in.ua.

За результатами звернень вже в 401 випадку встановили особу і провадження скерували до суду, щоб притягнути винних осіб до відповідальності. Близько тисячі перебувають у провадженнях.

Найпоширеніші види шахрайств на Волині

Купівля-продаж в інтернеті

Найбільше шахрайств – пов’язаних з купівлею-продажем товарів в інтернеті. Як правило, це покупка за передоплатою. Не переконавшись у безпечності купівлі, мешканці Волині перераховують кошти і продавець зникає. 

Решта – це коли пропонують оплатити товар за допомогою онлайн-покупки і дають можливість перейти за фішинговим посиланням, де пропонують ввести дані своєї картки. Далі гроші покупця просто зникають. Таких випадків у поліції нарахували 35%.

Фішингові посилання

Другий масовий вид шахрайства – це фішингові посилання. Люди знаходять оголошення чи посилання у соцмережах. Дописи мають привабливий вигляд і інформують про отримання тієї чи іншої допомоги (від ЄС, ООН, держави). Користувач переходить за посиланням і в результаті йому пропонують ввести дані своєї картки для того, щоб отримати цю допомогу. 

В результаті гроші волинян потрапляють до шахраїв. Більшість таких яскравих реклам – у вигляді сервісу Дія. Таких шахрайств зафіксували в межах 25%.

Дзвінок від «працівника» банку

Інший поширений вид шахрайства – коли телефонують зловмисники під виглядом працівника банку. Використовуючи ефект раптовості, вони намагаються заволодіти персональними даними людини, або даними картки. Далі проводять певні дії з грошима на рахунку. Таких випадків – 17%. Не забувайте, що банк ніколи не запитує телефоном персональну інформацію клієнта.

Надання будь-яких послуг

Інші види – надання послуг (перевезення, оренда квартири, покупка товарів чи продуктів). Це все відбувається за попереднім перерахунком.

Дзвінок від «оператора»

Поширеним є шахрайство під виглядом працівника мобільного оператора. Не часто поширене, але деколи трапляється, коли під час дзвінка особа називає себе представником оператора і пропонує перелік дій через те, що, мовляв, є певні підозри щодо номера телефона (повідомляють про перевипуск, вчинення шахрайських дій з номера тощо). Просять вказати номер картки або перерахувати кошти. Оператори мобільного зв’язку ніколи не вчиняють таких дій.

Купівля-продаж авто

Купівля-продаж транспортних засобів – теж поширений вид шахрайства. Особливо в наш час, коли українці часто купують авто для військових. На жаль, зловмисники цим користуються і переважно просять передоплату. Отримавши гроші, продавці переважно зникають.

Заробіток на криптобіржі

Новий вид шахрайства – заробіток на криптобіржі, або за допомогою купівлі-продажу певних товарів від людини вимагають вкласти певну суму для реєстрації, аби увійти в певну спільноту. Потім шахраї традиційно зникають.

Михайло Сорока зазначає, що більшість шахраїв перебувають за межами нашої області, зокрема як за кордоном, так і на тимчасово окупованих територіях. Він закликає не забувати, що купівля має відбуватися в перевіреного продавця і з післяплатою. А також своєчасно звертатися у поліцію за допомогою, тоді буде більше шансів, аби повернути кошти.

До слова, на Волині від початку року зафіксували більш ніж 2 255 звернень, пов’язаних із шахрайствами. Ошуканти завдали людям понад 53 мільйони гривень збитків. 34% шахраїв дзвонять з місць позбавлення волі.

 

Читайте новини Волині у нашому телеграм

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024