стрічка

Шахраї зламали понад сотню профілів волинян у соцмережах

22 Червня 2023, 18:00
Шахраї зламали понад сотню профілів волинян у соцмережах 1655
Шахраї зламали понад сотню профілів волинян у соцмережах

Волинські правоохоронці розповіли про черговий шахрайський спосіб виманити людські гроші. Зокрема про створення підставних профілів у соціальних мережах або злом наявних та випрошування коштів від імені нібито реальних осіб.

Про це повідомили у пресслужбі поліції Волині.

Таких шахрайств з початку року в поліції Волині зареєстрували вже більш ніж 110 випадків, сума збитків – понад 400 тисяч гривень.

Злом персональних сторінок користувачів популярних мереж Facebook, Instagram та інших – непоодинокі випадки. Зламавши сторінку, зловмисники можуть просити гроші у позику від імені власника сторінки, а також розміщувати на ній потрібну їм інформацію. 

Потерпілою від такого виду шахрайства стала 50-річна мешканка Горохівщини. У додатку Messenger їй надійшло повідомлення від хорошої знайомої з проханням позичити 3 тисячі гривень. Жінка, не роздумуючи, одразу перекинула вказану суму зі своєї картки на вказану в повідомленні. Наступного дня вона зустріла свою товаришку і з прикрістю дізналась, що їй гроші не були потрібні, а її обліковий запис зламали шахраї.

Потерпіла могла б зберегти свої заощадження, аби перед тим, як надсилати гроші, уточнила в подруги телефоном чи при зустрічі, чи справді їй потрібна допомога. Оскільки громадянка не перевірила інформацію – втратила три тисячі гривень.

Пoліцейські рaдять зaвжди перевіряти інфoрмaцію, яку oтримуєте, тa у жoднoму рaзі не перерaхoвувaти грoші нa невідoмі вaм рaхунки.

«Зв’яжіться oсoбистo з людинoю, якa вaм нaписaлa. Кoли ж не вдaлoся дo неї дoтелефoнувaтися, дзвoніть дo її рoдичів, спільних друзів, aби з’ясувaти ситуaцію. Варто і пoдбaти прo нaдійний зaхист свoїх oблікoвих зaписів у месенджерaх тa сoціaльних мережaх. Викoристoвуйте склaдні пaрoлі, не зaхoдьте дo aкaунтів з чужих пристрoїв тa не перехoдьте зa невідoмими пoсилaннями», - радить поліцейський Ігор Лівошук.

Також у поліції рекомендують не пересилати приватні фото або копії документів, адже у разі зламу акаунту ці дані опиняться у зловмисників; крім того, у соцмережах можна налаштувати сервіс обмеження видимості інформації, яка публікується, наприклад, щоб її могли бачити лише друзі, яких ви точно знаєте.

Якщо вам стало відомо про те, що ваш акаунт зламали, попередьте про це друзів та знайомих, аби уберегти їх від можливої втрати коштів.

Читайте також:  На несправжній сторінці голови Волинської ОВА рекламують фейкові виплати

 

Коментар