стрічка

Атака росіян на Кривий Ріг, обстріл Берислава та суд над «азовцями»: ситуація в Україні 15 червня

15 Червня 2023, 21:53
Ситуація в Україні ОНОВЛЮЄТЬСЯ 1310
Ситуація в Україні

Хроніка 477 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню. 

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації

ЗСУ наступають на Маріупольському, Бердянському та Бахмутському напрямках

Джерело: заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр

Станом на зараз триває наступ та оборонні дії на різних напрямках. 

На сході ворог продовжує концентрувати значну кількість сил і засобів та підтягує резерви з інших напрямків. Зокрема, з півдня на схід був переміщений ворожий підрозділ десантно-штурмових військ. 

На Бахмутському напрямку тривають наступальні дії на напрямках Роздолівка - Краснополівка та Брехівка – Ягідне, є успіх.

На Берднянському та Маріупольскому напрямках тривають наступальні дії. 

На всіх напрямках наступу є просування. Близько кілометра на кожному. 

На Бердянському напрямку бої тривають в районах Макарівки.

На Маріупольському напрямку бої тривають в районах Новоданилівки та Новопокровки.

За добу противник збільшив кількість ракетно-авіаційних ударів та артилерійських і мінометних обстрілів. 

Наші війська мають справу з потужним опором ворога та його перевагою у кількості людей та озброєння. Ворог з усіх сил намагається не допустити просування наших військ. Разом з тим, наступ триває на декількох напрямках, наші оборонці поступово, але впевнено просуваються вперед та завдають значних втрат ворогу.

Російська армія обстріляла Берислав, є загиблий

Джерело: голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін

55-річний чоловік загинув у власній квартирі.

Також російська авіація вдарила по Козацькому. Там  поранення отримала 86-річна жінка, її шпиталізували.

Кількість жертв ракетного удару по Кривому Рогу зросла

Джерело: Дніпропетровська ОВА 

В лікарні помер 38-річний чоловік. У нього були обпечені 80% тіла. Лікарі зробили все, що можливо. Втім травми були несумісні з життям. 

Він став 13-ю жертвою ракетної атаки Кривого Рогу.

Ситуація на фронті станом на 18:00

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби ворог завдав 5 ракетних ударів, застосувавши крилаті ракети
Х-101/Х-555 та Х-59. Крім того зафіксовано понад 40 авіаційних ударів та понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, пошкоджено промислові об’єкти в Кривому Розі Дніпропетровській області, житлові будинки та адміністративна інфраструктура на Херсонщині.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Марїнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 26 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Республіка білорусь і надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України - на її полігонах триває підготовка окремих підрозділів противника.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів по Янжулівці і Галаганівці Чернігівської області.

Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Карповичі, Янжулівка, Галаганівка Чернігівської області; Середина-Буда, Рожковичі, Дем’янівка, Баранівка, Фотовиж, Будівельне, Стукалівка, Іскрисківщина, Яструбине, Басівка Сумської області, а також Ветеринарне, Алісівка, Стариця, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Бочкове, Бударки, на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаударів у районах Веселого та Берестового Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Новомлинськ, Масютівка, Западне, Лиман Перший, Кислівка Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах Стельмахівки Луганської області та Виїмки, Веселого і Роздолівки на Донеччині. Завдав авіаційного удару в районі Райгородка Луганської області. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Діброва, Верхньокам’янське, Спірне, Серебрянка Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Оріхово-Василівки Донецької області. Завдав авіаційних ударів біля Білої Гори, Північного та Майорська Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Часів Яр, Калинівка, Іванівське, Озарянівка, Біла Гора, Костянтинівка, Краматорськ, Катеринівка та Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаударів в районі міста Авдіївка. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Керамік, Орлівка, Авдіївка, Веселе, Семенівка, Водяне, Сєверне, Тоненьке, Первомайське, Яснобродівка, Карлівка, Желане Перше, Новокалинове та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районах Мар’їнки, Красногорівки та Новомихайлівки. Ворог завдав авіаційних ударів біля населених пунктів Новомихайлівка, Велика Новосілка, Малинівка, Мала Токмачка та Благодатне Донецької області. В той же час, противник здійснив артилерійські обстріли Красногорівки, Мар’їнки, Максимільянівки, Побєди та Катеринівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямку Новомихайлівки та Водяного Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Благодатне, Вугледар, Вугледар, Богоявленка, Новоукраїнка, Золота Нива, Шахтарське, Велика Новосілка та Новий Комар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару керованими авіаційними бомбами в районі Козацькогт Херсонської області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Ольгівське, Червоне, Затишшя, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Новоандріївка, Преображенка, Малі Щербаки, Кам’янське Запорізької області; Осокорівка, Михайлівка, Республіканець, Берислав, Веселе, Козацьке, Ольгівка, Одрадокам’янка, Львове, Тягинка, Токарівка, Інженерне, Антонівка, Зеленівка, Степанівка, Чорнобаївка, Херсон, Зимівник, Білозерка, Кізомис Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Авіація сил оборони за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу противника. Також, нашими захисниками було знищено 20 іранських ударних БпЛА типу “Shahed”, а також БпЛА оперативно-тактичного рівня “Орлан-10”.
Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 пункти управління, зенітно-ракетний комплекс С-300, район зосередження особового складу противника, 3 склади боєприпасів та 5 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях.

Окупанти обстріляли житлові квартали Авдіївки та Торецька

Джерело: Офіс Генпрокурора 

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури здійснюються досудові розслідування у кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 15 червня 2023 року, близько 08:30, російські війська, ймовірно, зі ствольної артилерії обстріляли м. Авдіївку. Внаслідок атаки отримала поранення подружня пара - дружина 74-х та чоловік 79-ти років. Обоє зазнали мінно-вибухових травм.

Вже о 10:50 год окупанти, за попередніми даними, з використанням ФАБ-250 нанесли авіаудар по центру смт Північне м. Торецька. Від вибуху п’ятеро цивільних отримали осколкові поранення та контузії. На момент удару люди перебували вдома та біля під’їздів.

Пошкоджено 8 багатоквартирних житлових будинків та адмінбудівлю. У смт Північному продовжують працювати поліцейські й рятувальники.

Досудові розслідування тривають. Прокурори продовжують вживати всі можливі та належні заходи для документування воєнних злочинів, вчинених представниками збройних сил рф.

ЗСУ просуваються вперед під Вугледаром

Джерело: командувач оперативно-стратегічного угруповання військ Таврія Олександр Тарнавський 

Під Вугледаром наші воїни просуваються вперед. Знищення ворожих сил триває. 

Крім того, На Таврійському напрямку Сили оборони продовжують рух вперед.

За останню добу втрати ворога вбитими та пораненими склали більше чотирьох рот.

Знищено та пошкоджено 59 одиниць військової техніки противника.

Зокрема, вертоліт Ка-52, 14 танків, 10 одиниць БМП, 6 ББМ, МТЛБ, гаубиця 2С19 “Мста-С”, гаубиця 2А65 “Мста-Б”, протитанковий ракетний комплекс “Корнет”, самохідна артилерійська установка 2С1“Гвоздика”, комплекс РЕБ, 3 БпЛА “Zala”, БпЛА “Орлан-10”, БпЛА “Орлан-30”. 

Також було знищено склад з боєприпасами ворога.

СБУ затримала ще двох колаборантів з Херсонщини, один з яких хотів «сховатися» у лавах Нацгвардії

Джерело: СБУ

Служба безпеки та Національна поліція затримали ще двох колаборантів, які намагалися уникнути правосуддя після співпраці з ворогом на Херсонщині.

Щоб «заховатися» від СБУ, один із фігурантів навіть мобілізувався до лав Національної гвардії.

Втім, співробітники української спецслужби своєчасно викрили зловмисників, встановили їхнє місцезнаходження і затримали.

За даними слідства, колаборантами виявились двоє колишніх працівників меблевого комбінату у Херсоні.

У період окупації міста вони добровільно пішли на роботу до створеної агресором тюрми.

Там їх призначили «молодшими інспекторами» захопленої на той час «Північної виправної колонії №90».

У цій установі рашисти масово тримали викрадених місцевих жителів, насамперед учасників руху опору в регіоні.

Завданням обох колаборантів було охороняти тюремні камери, в яких утримували потерпілих.

Під час звільнення Херсона зловмисники виїхали до сусіднього селища, де намагались переховуватись від правосуддя.

Згодом один із фігурантів переїхав до батьків в місто Южноукраїнськ на Миколаївщину і звідти мобілізувався до однієї з військових частин Національної гвардії України.

У ході обшуків за місцями проживання затриманих виявлено «посвідчення» окупаційного органу рф і фінансові «відомості» про отримання «зарплати» в російських рублях.

Наразі обом фігурантам повідомлено про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Суд обрав їм запобіжний захід у виді тримання під вартою. Зловмисникам загрожує до 15 років ув’язнення.

Українські морпіхи знищили ворожий гелікоптер

Джерело: 36 окрема бригада морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського

Морпіхи 36 окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського знищили дороговартісний ворожий ударний вертоліт Ка-52, відомий як «Алігатор».

Окупанти вчергове обстріляли Херсонщину, є загибла та травмована

Джерело: Херсонська обласна прокуратура

За процесуального керівництва Херсонської окружної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 15 червня близько 10:30 російські військові почали обстрілювати селище у Херсонському районі.

Внаслідок цього травми не сумісні із життям отримала місцева жителька. Поранено також ще одну жінку, її госпіталізовано.

За попередніми даними, російські військові здійснили мінометний обстріл мирного населення.

 

Зафіксовано пошкодження житлових будинків, господарських споруд.

РФ перекидає війська з півдня на Бахмутський напрямок, щоб не допустити просування ЗСУ

Джерело: заступниця міністра оборони Ганна Маляр

Однак, за словами Маляр, російським військами не вдається стримувати Сили оборони.

Вона також заявила, що Збройним силам доводиться одночасно оборонятися й наступати на кількох напрямках. За її даними, за попередні півтори тижні підрозділ «Хортиця» просунувся на півдні на понад три кілометри.

Росіяни обстріляли Чернігівщину і Сумщину

Джерело: ОК «Північ»

Станом на 13:00 15 червня російські війська знову обстріляли прикордонні території Чернігівської та Сумської областей.

Чернігівська область

Близько 10:45 зафіксовано 2 приходи, ймовірно НУРС з гелікоптера, в районі н.п. Янжулівка.

Близько 11:00 зафіксовано 4 приходи, ймовірно НУРС з гелікоптера, в районі н.п. Галаганівка.

З 11:20 до 11:50 зафіксовано 7 приходів, ймовірно зі ствольної артилерії, в районі н.п. Карповичі.

З 11:35 до 11:45 зафіксовано 4 приходи, ймовірно з міномету 120 мм, в районі н.п. Янжулівка.

Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Сумська область

З 11:30 до 11:50 зафіксовано 3 приходи, ймовірно міномет 120 мм, в районі н.п. Будівельне.

З 11:50 до 11:55 зафіксовано 3 приходи, ймовірно 120 мм міномет, в районі н.п. Фотовиж.

Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформації не надходило.

СБУ затримала агента фсб, який «наводив» російські С-300 на українських військових під Бахмутом

Джерело: СБУ

Служба безпеки України викрила ще одного російського агента під час контрдиверсійних заходів на Донеччині.

Зловмисник передавав до фсб локації бойових позицій та маршрути переміщення передових підрозділів Сил оборони в районі Бахмута.

Найбільше ворога цікавили напрямки руху іноземної військової техніки ЗСУ, яка задіяна у контрнаступальних операціях українських військ.

Розвідінформація потрібна була загарбникам для здійснення масованих ударів з російських зенітно-ракетних комплексів С-300 по районах зосередження підрозділів Збройних Сил України.

Співробітники СБУ затримали фігуранта під час виконання ним ворожого завдання.

У затриманого вилучено мобільний телефон з підготовленими до «відправки» файлами електронних карт, де він позначив координати підрозділів ЗСУ.

За даними слідства, затриманим виявився мешканець Костянтинівки Донецької області. Наприкінці травня 2022 року його дистанційно завербував кадровий співробітник фсб через заборонену соцмережу «Одноклассники».

За вказівкою російської спецслужби їхній агент особисто обходив місцевість та фіксував місця базування або руху Сил оборони поблизу лінії зіткнення.

Зібрані відомості відправляв до фсб під видуманим іменем через месенджер «Телеграм».

На підставі зібраної доказової бази слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

У росії судять полонених «азовців»

Джерело: АР

Суд над 22 полоненими «азовцями» розпочався у Росії у середу, 14 червня. Вони захищали Маріуполь і потрапили в полон у травні 2022 року.

У разі визнання винними «азовцям» загрожує покарання від 15 років до довічного ув'язнення, відзначає агенція.

З 24 людей, яким були висунуті звинувачення, двох обміняли на російських військовополонених. З решти 22 обвинувачених, які постали перед судом, вісім — жінки, які, за повідомленнями, працювали кухарями в батальйоні «Азов».

На Запоріжжі окупанти вбили жінку

Джерело: Запорізька ОВА

Росіяни завдали 80 ударів по 17 населених пунктах: один ракетний, один авіаційний та одна атака з БПЛА, шість обстрілів з РСЗВ по Ольгівському, Червоному, Кам'янському та 71 обстріл з артилерії по Гуляйполю, Залізничному, Новоандріївці, Малим Щербакам та інших прифронтових селах.

Наразі зафіксували руйнування 23 цивільних будівель.

На жаль, загинула 58-річна жінка під час обстрілу Преображенки.

На Луганщині не вщухають ворожі обстріли

Джерело: голова Луганської ОВА Артем Лисогор

Ситуація на Луганщині станом на ранок 15 червня:

 - ворожі обстріли не вщухають, але кожна наземна атака окупантів закінчується ураженням їхніх сил та засобів, в тому числі і з подальшим просуванням наших підрозділів уперед;

- останнім часом росіяни почали активно застосовувати дрони-камікадзе «Ланцет» на нашому напрямку. Але українські захисники вирахували місце розташування міні-аеродрому, звідки загарбники запускали ці безпілотники, і знищили його;

- між Сватовим та Старобільськом протягом останніх днів росіяни облаштували ще близько десяти військових шпиталів. Один із них великий – на 150 осіб;

- за тиждень з позицій повтікали близько 90 військових рф. 

Окупанти за добу обстріляли Херсонщину 40 разів

Джерело: голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін

За минулу добу противник здійснив 40 обстрілів, випустивши 192 снаряди з мінометів, артилерії, «Градів».

По місту Херсон ворог випустив 11 снарядів. Російські військові поцілили  у житлові квартали населених пунктів області.

Через російську агресію двоє людей дістали поранення.

Росіяни вночі атакували Харків дронами

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої ночі ворог здійснив чергову атаку за допомогою дронів-камікадзе Shahed. Два дрони, що рухалися в напрямку Харкова, були збиті силами ППО над Харківським районом. Влучань у Харкові та області вночі не зафіксовано.

Протягом доби ворог з артилерії, мінометів та ракетного озброєння обстрілював населені пункти Харківського, Куп'янського, Чугуївського та Лозівського районів області.

Зокрема, під ворожим вогнем перебували райони населених пунктів Івашки, Висока Яруга, Стариця, Красне, Гатище, Вовчанськ, Вільхуватка, Землянки, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Лиман Перший, Масютівка та інших.

Вчора зранку відбувся ракетний обстріл с. Степове Лозівського району. Пошкоджено дроти лінії електропередач. На щастя, без постраждалих та масштабних руйнувань.

Вчора у с. Кам'янка Ізюмського району на власному подвір'ї на невідомому пристрої підірвався цивільний чоловік 57 років. Госпіталізований з пораненнями середнього ступеня тяжкості.

Триває розмінування. За добу піротехніки ДСНС обстежили 8,7 га території та знешкодили 106 вибухонебезпечних предметів.

Ворог атакував ракетами Кривий Ріг, є руйнування і потерпілі

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

Противник поцілив по двох промислових підприємствах. Поранення отримав 38-річний чоловік. Він госпіталізований у стані середньої тяжкості.

На підприємствах виникли пожежі, які рятувальники вже приборкали. Є суттєві руйнування виробничих споруд. Побиті газопроводи. Знищено шиномонтаж та автобус.

Одну ракету наша ППО збила. Уламки пошкодили авто. Також вночі воїни ПК «Схід» знищили в небі над регіоном 5 ударних дронів типу «Shahed-131/136».

Уночі ворог атакував з повітря ракетами та безпілотниками

Джерело: Повітряні Сили України

У період з 00:20 по 04.:30 15 червня російські окупанти завдали удару по Україні крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555, а також ударними дронами «Shahed-136/131».

Чотири літаки стратегічної авіації Ту-95мс здійснили чотири пуски крилатих ракет Х-101/Х-555 з Каспійського моря. Одну із ракет вдалось знищити, решта – влучили в промислові об’єкти в Дніпропетровській області.

Іранські «шахеди» противник запускав з північного та південного напрямків. Усі 20 ударних дронів знищено силами та засобами Повітряних Сил у зонах відповідальності повітряних командувань «Південь» та «Схід».

Крім того, знищили ворожий БпЛА оперативно-тактичного рівня, який здійснював повітряну розвідку на східному напрямку.

 Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 15.06.23

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 15 червня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася чотириста сімдесят сьома доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни.

Уночі, в період з 00:20 по 04:30 15 червня 2023 року, російські окупанти завдали ракетного удару по Україні крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555, а також ударними дронами типу «Shahed».

Чотирма літаками стратегічної авіації Ту-95мс здійснено чотири пуски крилатих ракет Х-101/Х-555 з Каспійського моря. Одну із ракет вдалось знищити, решта – влучили в промислові об’єкти на Дніпропетровщині.

Іранські «шахеди» противник запускав з північного та південного напрямків. Усі 20 ударних дронів знищили.

Крім того, збили ворожий розвідувальний БпЛА оперативно-тактичного рівня на східному напрямку.

За уточненою інформацією, протягом минулої доби, російські окупанти завдали ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши 6 крилатих ракет повітряного базування Х-22, 4 крилаті ракети морського базування «Калібр» та 7 іранських ударних дронів типу «Shahed»Під час атаки знищено 9 повітряних цілей: три крилаті ракети «Калібр» та шість іранських ударних дронів «Shahed».

Всього, протягом минулої доби, ворог завдав 38 авіаційних ударів, також здійснив близько 52 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України є дуже високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Марїнському напрямках - протягом минулої доби відбулось 49 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаударів по населених пунктах Гірки Чернігівської області та Веселе, Стариця і Бударки, Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Нововасилівка, Стара Гута, Нова Гута, Середина-Буда, Товстодубове, Бачівськ, Попівка, Атинське, Білопілля, Шпиль, Павлівка, Катеринівка, Ободи, Кіндратівка, Миропілля, Сумської області; Карповичі та Леонівка Чернігівської області, а також Одноробівка, Івашки, Гоптівка, Висока Яруга, Малі Проходи, Стариця, Красне, Гатище, Вовчанськ, Вільхуватка і Землянки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаудару в районі Кислівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Новомлинськ, Дворічна, Западне, Берестове Лиман Перший, Масютівка на Харківщині та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Веселого. Завдав авіаудару біля Іванівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Кислівка, Невське і Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Верхньокам’янське, Спірне і Серебрянка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії біля Ягідного та Берхівки. Завдав авіаударів в районах населених пунктів Спірне, Роздолівка, Левадне, Краматорськ, Костянтинівка та Біла Гора. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Дружба, Торецьк, Олександропіль, Суха Балка, Нью-Йорк, Троїцьке та Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник проводив наступальні дії у напрямку Авдіївки, успіху не мав. Там же, та біл, Новобахмутівки зафіксовано авіаудари. Ворог здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Веселе, Бердичі, Авдіївка, Уманське, Семенівка, Водяне, Сєверне, Первомайське, Карлівка, Новокалинове та Невельське на Донеччині.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, противник здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Красногорівка, Багатир, Гостре, Георгіївка, Нетайлове, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару неподалік Золотої Ниви. Здійснив обстріли населених пунктів Водяне, Курахове, Максимівка, Єлизаветівка, Вугледар, Пречистівка, Времівка, Велика Новосілка, Вільне Поле, Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Здійснив артилерійські обстріли понад 50 населених пунктів. Серед них Зелене Поле, Новопіль, Нескучне, Новий Комар і Макарівка Донецької області; Новодарівка, Левадне, Червоне, Гуляйполе і П'ятихатки Запорізької області; Осокорівка, Михайлівка, Гаврилівка, Республіканець, Берислав, Білозерка, Велетенське, Кізомис Херсонської області та Очаків на Миколаївщині.

Противник продовжує проводити заходи щодо примусу цивільного населення до набуття громадянства рф. Так, у населеному пункті Кам’янка Запорізької області, на початку 2023 року окупанти шантажували працівників Центру первинної медико-санітарної допомоги, що у разі відмови від отримання паспорта рф, грошове забезпечення буде знижено на 60 відсотків. Оскільки більшість працівників відмовились від отримання документів, загарбники повідомили про закриття лікувального закладу.

Авіація сил оборони за добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 13 районів зосередження живої сили, 2 пункти управління, 3 зенітно-ракетних комплекси та 3 станції радіоелектронної боротьби противника.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024