стрічка

Ракетний обстріл Одеси, просування ЗСУ та атака на Херсон під час евакуації: ситуація в Україні 14 червня

14 Червня 2023, 21:51
Ситуація в Україні ОНОВЛЮЄТЬСЯ 1519
Ситуація в Україні

Хроніка 476 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню. 

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Окупанти вчергове обстріляли Херсон, травмовано двох волонтерів

Джерело: Офіс генпрокурора

За процесуального керівництва Херсонської окружної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 14 червня близько 18:50 російські війська обстріляли місто Херсон. Внаслідок цього травмовано двох волонтерів, серед яких іноземець. Вони допомагали з евакуацією цивільного населення.

За попередніми даними, окупанти здійснили мінометний обстріл.

Пошкоджено цивільну інфраструктуру.

Проводяться першочергові заходи для фіксування злочину, скоєного армією країни-агресора. 

Протягом тижня фіксували інформаційну активність ворога щодо теми втрат ЗСУ під час наступу

Джерело: заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр

Мета - деморалізація та створення паніки. 

Українська армія під час наступу несе в рази менші втрати порівняно з окупантами, попри фейки росіян про протилежне. 

«Я хочу нагадати, що під час війни жодна із сторін не оприлюднює точні дані про свої втрати, тому що цим може скористатись ворог для прогнозування подальших дій супротивника на полі бою», – написала Маляр.

Загалом протягом всієї війни у нас в рази менше втрат. 

Якщо говорити про співвідношення загиблих по двох оперативно стратегічних угрупованнях військ, які зараз наступають, то за минулий тиждень цифри такі: 

 ⁃ по «Хортиці» (це там де Бахмутський напрямок) – у ворога загиблих у 8,73 разів більше, майже в дев’ять разів;

 ⁃ по «Таврії» (там де Запорізький і Бердянській напрямки) –  загиблих у ворога в 5,3 разів більше, ніж у нас.

Ситуація на фронті станом на 18:00

Джерело: Генштаб ЗСУ

Сьогодні вночі російські окупанти завдали чергового ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши 6 крилатих ракет повітряного базування Х-22,

4 крилаті ракетами морського базування “Калібр” та 10 іранських ударних дронів типу “Shahed-131/136”.

Всього, протягом доби, ворог завдав 37 авіаційних ударів, також здійснив 32 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Марїнському напрямках - тривають бої, протягом доби відбулось 39 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Республіка білорусь і надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України - на її полігонах триває підготовка окремих підрозділів противника.

На Сіверському та Слобожанському напрямках вопог протягом доби завдав авіаційних ударів по населених пунктах Гірки Чернігівської області та Бударки і Веселе Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Нововасилівка, Стара Гута, Нова Гута, Середина-Буда, Товстодубове, Бачівськ, Попівка, Атинське, Білопілля, Шпиль, Павлівка, Катеринівка, Ободи, Кіндратівка, Миропілля Сумської області; Карповичі, Леонівка Чернігівської області, а також Одноробівка, Івашки, Гоптівка, Висока Яруга, Малі Проходи, Стариця, Красне, Гатище, Вовчанськ, Вільхуватка та Землянки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Кислівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Новомлинськ, Дворічна, Западне, Берестове Лиман Перший, Масютівка, Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Веселого. Завдав авіаційного удару біля Іванівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Кислівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Верхньокам’янське, Спірне і Серебрянка - Донецької.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах Ягідного та Берхівки. Завдав авіаційних ударів біля Спірного, Роздолівки, Левадногт, Краматорська, Костянтинівки і Білої Гори Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Дружба, Торецьк, Олександропіль, Суха Балка, Нью-Йорк, Троїцьке, Південне на Донеччині.

На Авдіївському напрямку противник проводив наступальні дії у напрямку Авдіївки, успіху не мав. Завдав авіаударів в районах Авдіївки та Новобахмутівки. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Веселе, Бердичі, Авдіївка, Уманське, Семенівка, Водяне, Сєверне, Первомайське, Карлівка, Новокалинове, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, противник здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Красногорівка, Багатир, Гостре, Георгіївка, Нетайлове, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Золотої Ниви. Здійснив обстріли населених пунктів Водяне, Курахове, Максимівка, Єлизаветівка, Вугледар, Пречистівка, Времівка, Велика Новосілка, Вільне Поле, Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Зелене Поле, Новопіль, Нескучне, Новий Комар, Макарівка Донецької області; Новодарівка, Левадне, Червоне, Гуляйполе, Ольгівське, Малинівка, Залізничне, Єгорівка, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Чарівне, Білогір’я, Омельник, Степове, Оріхів, Новоданилівка, Новоандріївка, Новоіванівка, Степове, Жереб’янки, П'ятихатки, Кам'янське Запорізької області; Осокорівка, Михайлівка, Гаврилівка, Республіканець, Берислав, Веселе, Ольгівка, Козацьке, Миколаївка, Новосілка, Тягинка, Іванівка, Понятівка, Новотягинка, Молодіжне, Інженерне, Зеленівка, Херсон, Зимівник, Білозерка, Велетенське, Кізомис Херсонської області та Очаків на Миколаївщині.

Авіація сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу противника.
Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 11 районів зосередження живої сили, 1 зенітно-ракетний комплекс та 3 станції радіоелектронної боротьби противника.

15 червня у місті Одесі оголошено днем жалоби

Джерело: Одеська міська рада

Міські служби продовжують ліквідацію наслідків чергового терористичного акту росіі в Одесі. Бізнес-центр, навчальний заклад, житловий комплекс та інші об’єкти цивільної інфраструктури зазнали масштабних пошкоджень. На місці працюють комунальники, розгорнуто міський оперативний штаб. 

Міський голова Геннадій Труханов поспілкувався із комунальниками, подякував їм за роботу. Крім того, мешканців постраждалих будівель було проінформовано, як і яку допомогу вони можуть отримати. 

13 років за ґратами проведе колаборант з Донеччини, який під виглядом переселенця ховався на заході України

Джерело: СБУ

Служба безпеки України зібрала потужну доказову базу на ще одного поплічника рф, який після співпраці з ворогом у Донецькій області втік з регіону і хотів уникнути правосуддя.

На початку повномасштабного вторгнення росії він передавав окупантам локації Сил оборони на Лиманському напрямку.

Однак, після звільнення регіону від російських загарбників їхній інформатор вирішив втекти на Львівщину, де як переселенець хотів «заховатися» серед місцевих жителів.

У ході розслідування стало відомо, що фігурант планував відновити свої контакти з окупантами. Зокрема, щоб передавати їм розвіддані вже з території західного регіону України.

Співробітники СБУ встановили його місцезнаходження і затримали наприкінці грудня минулого року.

За матеріалами української спецслужби суд призначив зловмиснику 13 років тюрми.

Як встановили слідчі, поплічником агресора виявився мешканець Донеччини, який на початку повномасштабного вторгнення пішов на співпрацю з окупантами.

Отриману розвідінформацію він передавав через «зв’язкового» – бойовика терористичної організації «днр», який перебував на тимчасово захопленій частині регіону.

Для комунікації використовували російські соцмережі і месенджери.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

ЗСУ просунулися на двох напрямках

Джерело: заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр

За добу, що минула: 

Бахмутський  напрямок – на різних ділянках пройшли вперед від 200-500 м. 

На Запорізькому напрямку пройшли вперед від 300-350 м.

Наші війська рухаються в умовах надзвичайно жорстоких боїв, авіаційної та артилерійської переваги ворога. 

На Бердянському напрямку бої тривають поблизу с. Макарівка.

На Маріупольському напрямку бої тривають в районах Новоданилівки та Новопокровська.

Ворог несе втрати як в живій силі, так і в техніці та озброєнні. Приміром за вчорашню добу ворог втратив :

- артилерійську батарею самохідних гармат;

- 2 комплекси РЕБ.

- зосередження автомобільної техніки (до 10 од.);

- радіолокаційний комплекс розвідки і контролю стрільби;

- ЗРК.

СБУ затримала російського «крота» у лавах ЗСУ

Джерело: СБУ

Військова контррозвідка Служби безпеки за сприяння керівництва ЗСУ провела багатоетапну спецоперацію на Дніпропетровщині. У результаті викрили ще одного агента головного управління генштабу зс рф (більш відомого як гру).

Зловмисником виявився мешканець Енергодара, який ще до початку повномасштабного вторгнення рф вступив до лав ЗСУ. Там він проходив військову службу в одному із гарнізонів у Дніпропетровській області.

За даними слідства, наприкінці минулого року його дистанційно завербував кадровий співробітник російської воєнної розвідки.

За вказівкою агресора фігурант збирав інформацію про плани участі українських військ у бойових операціях на фронті.

Напередодні контрнаступу ЗСУ російський агент отримав «термінове» завдання від свого «куратора» – з’ясувати дату початку і основні напрямки українських контрударів.

Також зрадник мав передати окупантам маршрути перевезення іноземного озброєння та військової техніки Сил оборони на лінію боєзіткнень.

Крім того, він намагався встановити канали радіозв’язку у бойових підрозділах українських військ.

Втім, співробітники Служби безпеки своєчасно викрили російського агента, задокументували його злочинні дії і затримали під час виконання ворожого завдання.

За даними слідства, фігурант на початку розвідувально-підривної діяльності підтримував комунікацію з агресором через свою матір, яка залишилась в тимчасово окупованому Енергодарі і потрапила у поле зору гру.

Згодом зрадника вивели на прямий «зв’язок» з російською воєнною розвідкою. Для комунікації використовували месенджер Телеграм.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

 

Наразі він перебуває під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Росіяни обстріляли прикордонні території Чернігівської та Сумської областей

Джерело: ОК «Північ»

 З 21:00 13 червня до 09:00 14 червня російські війська шість разів обстріляли прикордонні території Чернігівської та Сумської областей.

З 19:55 до 20:50 13 червня зафіксували сім приходів, ймовірно ствольна артилерія, в районі н.п. Стара Гута. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

З 21:20 до 21:40 13 червня зафіксували чотири приходи, ймовірно ствольна артилерія, в районі н.п. Голубівка. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація уточнюються.

З 21:20 до 21:25 13 червня зафіксували три приходи, ймовірно ствольна артилерія, в районі н.п.Середина-Буда. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація уточнюється.

З 21:30 до 21:40 13 червня зафіксували три приходи, попередньо міномет 120 мм, по н.п. Товстодубове. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

З 00:15 до 00:25 14 червня зафіксували чотири приходи, ймовірно з міномету 120 мм, в районі н.п Галаганівка. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

З 01:04 до 01:12 14 червня зафіксували три приходи, ймовірно з міномету 120 мм, в районі н.п Галаганівка. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

З підтопленої Херсонщини евакуювали 2779 людей

Джерело: МВС України

Оперативна інформація щодо ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС російськими терористами.

Підтопленими залишаються 28 населених пунктів правобережної Херсонщини. Наразі евакуювали 2779 людей.

У селах Ольгівка, Миколаївка, Львово та Бургунка Тягинської територіальної громади відступила вода, а також у Степанівці Херсонської територіальної громади та Бобровий Кут і Заповіт Калинівської територіальної громади.

ЗСУ звільнили близько трьох квадратних кілометрів окупованої території

Джерело: речник Генштабу ЗСУ Ковальов

За останні три доби Силам оборони вдалося звільнити близько трьох квадратних кілометрів окупованої території. На деяких напрямках за цей час українські війська просунулися на відстань від 200 метрів до 1,4 кілометра.

За словами Ковальова, на Бердянському напрямку бої тривають в районі сіл Макарівка, Новоданилівка та Новопокровка.

СБУ повідомила про підозру ідеологу рашизму Олександру Дугіну

Джерело: СБУ

Служба безпеки зібрала доказову базу на очільника прокремлівської міжнародної організації «євразійський рух» Олександра Дугіна.

Фігурант є одним з ключових ідеологів агресивної політики рф і геноциду українського народу.

У своїх численних виступах, друкованих виданнях і публікаціях він вже більше 10 років заперечує існування України як суверенної держави і закликає до її збройного захоплення російськими військами.

На початку повномасштабного вторгнення рф Дугін одним з перших публічно підтримав окупаційні угруповання країни-агресора та виправдовував їхні воєнні злочини проти України.

Зловмисник відкрито пропагував ідеї масового фізичного знищення українців, а також цивільної інфраструктури нашої держави.

Ініційовані СБУ мовно-лінгвістичні експертизи підтвердили факти злочинної діяльності громадянина рф Дугіна.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 2. ст. 442 (геноцид).

Оскільки зловмисник переховується від правосуддя на території росії, СБУ проводить комплексні заходи для його притягнення до відповідальності за злочини проти України.

Росіяни на Луганщині розгортають польові шпиталі

Джерело: голова Луганської ОВА Артем Лисогор

По Білогорівці на Луганщині окупанти вдарили з неба, у так званій «лнр» дозволили не оформлювати зброю ще три роки. Також окупанти готують значні резерви для розміщення поранених.

Ситуація уздовж лінії фронту залишається напруженою. Хоча наземної активності ворога минулої доби поблизу сіл не зафіксовано, це не завадило йому вести прицільний вогонь по них. Під артудари потрапили Новоселівське, Невське і Білогорівка. По останній росіяни ще й вдарили з повітря.

Щодо втрат армії рф. На окупованій частині Луганщини готують додаткові тисячі ліжко-місць для поранених, також розгортають польові шпиталі.

Так зване керівництво «лнр» визначило виконати роботи у місячний строк. Також медзакладам наказано максимально вивільнити ліжковий фонд – виписати всіх поранених росіян легкої та середньої тяжкості. Хірургічні втручання цивільним звести до мінімуму.

Уведено в дію російський указ, який, на думку авторів, нібито регулює обіг зброї у так званій «лнр», а насправді – узаконює свавілля.

Документом передбачено, що до 1 січня 2026 року жителі регіону, які є громадянами рф, зможуть зберігати, носити та використовувати наявну в них зброю та патрони до неї. Проходити ніякий медичний огляд до зазначеного терміну не потрібно.

Водночас, боєприпаси, що є у власності іноземних громадян, тобто, за відсутності паспорту рф, необхідно протягом 30 днів вивезти за межі рф чи добровільно здати.

На Харківщині окупанти пошкодили приватні будинки

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Протягом минулої доби ворог обстрілював прикордонні та прифронтові населені пункти Харківського, Куп'янського, Чугуївського та Богодухівського районів області.

У селі Петропавлівка Куп'янського району пошкоджений приватний будинок, гараж, господарча споруда та автомобіль, сталася пожежа.

У селі Івашки Богодухівського району зруйнований приватний будинок.

У місті Куп’янськ пошкоджені два приватні домоволодіння.

За добу постраждалих серед цивільного населення не зафіксували.

Тривають роботи з розмінування. За добу піротехніки ДСНС обстежили 8,5 га території та знешкодили 71 вибухонебезпечний предмет.

Пошуково-рятувальну операцію в Одесі завершили

Джерело: МВС України

В Одесі завершили пошуково-рятувальну операцію. Внаслідок атаки по місту троє людей загинули, ще 13 поранені.

На Запоріжжі росіяни обстріляли 20 населених пунктів

Джерело: голова Запорізької ОВА Юрій Малашко

Ворог здійснив 122 обстріли по 20 населених пунктах: шість атак БПЛА по Чарівному, сім ударів з РСЗВ по Гуляйполю, Ольгівському та 109 артилерійських обстрілів по Гуляйполю, Оріхову, Кам'янському та навколишніх прифронтових селах.

Під час ворожого удару 78-річний житель Новопавлівки отримав поранення. Зараз він перебуває у лікувальному закладі.

Зафіксували руйнування 40 об'єктів цивільної інфраструктури.

У Херсонській області росіяни вбили одну людину і поранили трьох

Джерело: голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін

За минулу добу противник здійснив – 57 обстрілів, випустивши 304 снаряди з мінометів, артилерії, ПТРК та БПЛА.

По місту Херсон ворог випустив 17 снарядів.

Російські військові поцілили  у житлові квартали населених пунктів області; адміністративні будівлі та церкви смт Білозерка.

 

Через російську агресію одна людина загинула, ще троє дістали поранення.

На Донеччині окупанти вбили трьох людей, троє поранені

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Троє загиблих і троє поранених – такі попередні дані по втратах серед цивільних внаслідок ранкового обстрілу Донеччини.

Росіяни вдарили о 5:00 – спрямували ракети по Краматорську та Костянтинівці.

Дві людини загинули і двоє поранені у Краматорську, одна загибла і поранена - у Костянтинівці.

Окупанти влучили ракетами у приватний сектор міст і завдали значної шкоди: у Краматорську вщент зруйновано щонайменше 5 і пошкоджені зо два десятки приватних будинків, у Костянтинівці – два зруйновані і пошкоджені 55.

Крім того, постраждав газогін та електромережі.

Ворог обстріляв дві громади на Миколаївщині

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 08:00 ранку 14 червня.

У Миколаївському районі вчора, 13 червня, о 17:16 внаслідок ворожих обстрілів по м. Очаків Очаківської громади зруйновано та пошкоджено житлові будинки, магазин, гараж, господарські споруди. Постраждалих немає.

Також 13 червня о 19:20 ворог завдавав ударів по відкритій території населеного пункту Куцурубської громади. Постраждалих немає.

За інформацією районних військових адміністрацій.

Сили ППО знищили вночі над Україною 12 повітряних цілей

Джерело: Повітряні Сили України

По Одещині росіяни вдарили чотирма крилатими ракетами «Калібр». Три ракети вдалося збити, одна — влучила в цивільний об’єкт.

Зі східного узбережжя Азовського моря окупанти атакували 10 іранськими ударними дронами Shahed-136/131 на південно-східному напрямку. Дев’ять дронів збили.

З Ростовської області по Донеччині окупанти вдарили шістьма крилатими ракетами повітряного базування Х-22 із чотирьох дальніх бомбардувальників Ту-22М3. Наслідки уточнюють.

Вночі ворог спрямував «шахеди» на Дніпропетровщину

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

Оборонці з ПК «Схід» збили всі три «шахеди» в небі над регіоном.

Атакував агресор і важкою артилерією. Під удар потрапив Нікополь.

Минулося без постраждалих. Рятувальники обстежують територію та з’ясовують наслідки обстрілу.

У Кривому Розі – вже 12 загиблих

Джерело: міський голова Олександр Вілкул

У Кривому Розі вночі від отриманих опіків, несумісних із життям, помер 67-річний чоловік.

Роботи з ліквідації наслідків удару продовжуються. Постраждалим надають необхідну допомогу, працюють усі служби, 40 бригад комунальників.

14 червня у Кривому Розі оголосили Днем жалоби.

Окупанти атакували Одесу «Калібрами»

Джерело: ОК «Південь»

Уночі ворог атакував Одесу чотирма «Калібрами»: троє осіб загинули, 13 поранені, під завалами можуть бути люди.

Одна з ракет влучила у складське приміщення торговельної мережі, спричинила руйнування та пожежу. Троє співробітників складу загинули, семеро отримали поранення.

Ще попередньо 6 осіб отримали поранення внаслідок вибухової хвилі, яка пошкодила бізнесцентр, навчальний заклад, житловий комплекс, заклади харчування та крамниці в середмісті.

 Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 14.06.23

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 14 червня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася чотириста сімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

Сьогодні вночі російські окупанти атакували територію України крилатими ракетами та іранськими ударними БпЛА типу «Shahed». Інформація щодо наслідків цієї атаки уточнюється.

Протягом минулої доби російські загарбники завдали ракетно-авіаційного удару, задіявши 16 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 та 4 іранських ударних БпЛА «Shahed» по об’єктах критичної інфраструктури на Харківщині та житлових будинках у Кривому Розі. Наші воїни знищили 11 крилатих ракет та один ударний дрон.

Крім того, ворог завдав 39 авіаційних ударів та здійснив 62 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.

Противник продовжує зосередження основних зусиль на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей - протягом минулої доби на зазначеній ділянці фронту відбулось 28 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог завдав авіаційного удару в районі Огірцевого Харківської області, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Карповичі Чернігівської області; Нововасилівка, Стара Гута, Середина-Буда, Бачівськ, Атинське, Білопілля, Павлівка, Ободи, Кіндратівка, Миропілля Сумської області, а також Івашки, Уди, Стрілеча, Лук'янці, Ізбицьке, Стариця, Синельникове, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Бударки та Вільхуватка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Крохмального Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Кам'янка, Тополі, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Куп'янськ, Кислівка, Берестове на Харківщині та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Веселого та Роздолівки. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Білогорівка Луганської та Веселе Донецької областей. Артилерійських обстрілів зазнали Невське і Білогорівка на Луганщині та Ямполівка, Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське і Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Оріхово-Василівки, Іванівського та Білої Гори. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Григорівка, Торецьк та Суха Балка. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Дружба, Торецьк та Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів біля Авдіївки та Невельського. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Нетайлове, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі ворожі атаки в районі міста Мар’їнка, в той же час, ворог завдав авіаційного удару в межах населеного пункту. Здійснив артилерійські обстріли Красногорівки, Мар’їнки, Георгіївки, Максимільянівки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районах Вугледара, Золотої Ниви та Великої Новосілки. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Шахтарське, Велика Новосілка, Сторожове та Благодатне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаудару в районі Малої Токмачки Запорізької області. Обстріляв такі населені пункти, як Времівка, Новопіль Донецької області; Левадне, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Жереб’янки, Кам’янське Запорізької області; Зміївка, Козацьке, Миколаївка, Вірівка, Інженерне, Зеленівка, Антонівка, Білозерка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

В Запорізькій області російські окупанти продовжують грабувати місцеве населення, використовуючи для вивозу награбованого майна військовий вантажний транспорт. Так, з селища Очеретувате, у напрямку міста Токмак зафіксовано рух російських автомобільних колон з награбованою побутовою технікою, меблями та іншим майном місцевих жителів.

У той же час, на причалах морського порту міста Бердянськ, відбувається наповнення суховантажних суден викраденими в українських фермерів зерновими культурами. В подальшому окупанти планують вивезти зерно на територію рф.

Авіація сил оборони за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу противника та 4 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Також нашими захисниками було знищено 2 ворожих БпЛА оперативно-тактичного рівня «Орлан-10».

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 8 районів зосередження ворожого особового складу, озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів, зенітно-ракетний комплекс, 7 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях, 2 засоби протиповітряної оборони та станцію радіоелектронної боротьби противника.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024