стрічка

Кількість поранених у Кривому Розі зросла: ситуація щодо російського вторгнення в Україну 13 червня

13 Червня 2023, 20:43
Ситуація в Україні ОНОВЛЮЄТЬСЯ 1589
Ситуація в Україні

Хроніка 475 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню. 

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Ворог вдарив по Нікополю з важкої артилерії

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

Нікопольщину, яка й без того потерпає від проблем з водою, ворог постійно обстрілює.

Сьогодні агресор двічі вдарив по Нікополю з важкої артилерії. Осколкове поранення отримала 35-річна жінка. Лікуватиметься вдома.

Пошкоджені чотири багатоповерхівки, бібліотека та газопровід.

У Кривому Розі станом на вечір відомо про 36 постраждалих від ракетних ударів. З них 12 – у лікарні, десятеро – «важкі».

11 людей загинули. З-поміж них і 17-річний хлопець.

У Луганськ прилетіла «бавовна»

Джерело: голова Сєвєродонецької райдержадміністрації Роман Власенко

Події в регіоні станом 13 червня, вечір:

- у Луганську сьогодні було шумно – «бавовна» розквітла чотири рази. Кажуть, вибухнуло на промисловому підприємстві, яке було базою армії рф;

- українські військові перебувають в активній обороні на Луганщині;

- в епіцентрі бойових дій Білогорівка та територія поблизу Кремінної;

- практично вся соціальна інфраструктура окупованої території використовується загарбниками як місце розміщення особового складу, або в якості шпиталів для військових.

Російське вторгнення: ситуація станом на 18:00 13 червня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває чотириста сімдесят п’ята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну. Не зважаючи на значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації нашої території.

Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.

Протягом доби російські окупанти завдали чергового ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши 16 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 та 4 іранських ударних БпЛА «Shahed» по об’єктах критичної інфраструктури на Харківщині та житлових будинках у Кривому Розі.

Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил Збройних Сил України знищено 11 крилатих ракет та один ударний дрон.

Крім того, ворог завдав 29 авіаційних ударів та здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, житлові будинки, іншу цивільну та адміністративну інфраструктуру.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 22 бойових зіткнення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Республіка білорусь і надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України, на її полігонах триває підготовка окремих підрозділів противника.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Карповичі Чернігівської області, Нововасилівка, Середина-Буда, Атинське, Білопілля, Павлівка, Ободи Сумської області, а також Івашки, Уди, Стрілеча, Лук'янці, Ізбицьке, Стариця, Синельникове, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Бударки та Вільхуватка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Крохмального Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Кам'янка, Тополі, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Куп'янськ, Кислівка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах Веселого та Роздолівки. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Білогорівка Луганської та Веселе Донецької областей. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Оріхово-Василівки та Білої Гори. Завдав авіаційних ударів в районах Григорівки та Сухої Балки Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Дружба, Торецьк, Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Нетайлове, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі 14 атак противника в районі міста Мар’їнка, в той же час, ворог завдав авіаційного удару в межах населеного пункту. Здійснив артилерійські обстріли в районі Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Максимільянівка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Вугледар, Золота Нива, Велика Новосілка. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Шахтарське Велика Новосілка, Сторожеве, Благодатне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару в районі Малої Токмачки Запорізької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів, включаючи: Времівка, Новопіль Донецької області; Левадне, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Жереб’янки, Кам’янське Запорізької області; Зміївка, Козацьке, Миколаївка, Вірівка, Інженерне, Зеленівка, Антонівка, Білозерка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

У затопленій Голій Пристані окупанти зберігають свою присутність, здійснюють обстріли евакуаційних пунктів та звинувачують у цьому підрозділи ЗС України. В свою чергу, окупаційна так звана влада примушує місцеве населення говорити на відеокамеру слова вдячності підрозділам «мчс рф» за, начебто, порятунок та евакуацію. Хоча, весь цей час, так і не дочекавшись допомоги від окупаційної влади, люди були вимушені самотужки рятувати один одного. Після стабілізації ситуації та відходу води, повертаючись у місто, люди стають свідками мародерства та пограбувань власних осель.

Авіація сил оборони за добу завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу противника та 3 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 3 райони зосередження особового складу противника, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів, зенітно-ракетний комплекс, артилерійський підрозділ на вогневій позиції, засіб протиповітряної оборони та станцію радіоелектронної боротьби противника.

 Кількість поранених у Кривому Розі зросла

Джерело: Сергій Лисак, Дніпропетровська ОВА

Станом на 17:00 кількість поранених внаслідок ракетної атаки у Кривому Розі зросла до 34.

Окупанти обстріляли дитячий будинок-інтернат на Сумщині

Джерело: ГУ ДСНС України у Сумській області

13 червня вранці війська країни-агресора вчергове обстріляли прикордонну Білопільську громаду на Сумщині.

Удару зазнав дитячий будинок-інтернат. Окрім значних руйнувань, виникла пожежа. На місце удару негайно прибули вогнеборці, які оперативно приборкали пожежу.

Загалом до безпечного місця евакуювали понад 100 підопічних інтернату. 

СБУ затримала агента фсб, який шпигував за центрами підготовки ЗСУ до контрнаступу

Джерело: СБУ

Служба безпеки затримала ще одного російського агента у результаті контрдиверсійних заходів на Дніпропетровщині. За вказівкою фсб він збирав розвіддані про місця дислокації Сил оборони в районах Дніпра, Кам’янського та Новомосковська.

Основним його завданням було здобуття інформації про військові полігони і тренувальні центри, де здійснюють підготовку підрозділи ЗСУ. Насамперед він намагався встановити орієнтовну кількість особового складу та військової техніки українських військ, які готуються до можливого перекидання на фронт.

За кожне виконане завдання зрадник отримував від свого «куратора» з фсб грошову «винагороду», яка надходила на банківську картку фігуранта.

Як встановило слідство, ворожим поплічником виявився 42-річний місцевий житель, який два місяці тому був дистанційно завербований спецслужбою рф і отримав оперативний псевдонім «Геральт».

У поле зору агресора він потрапив через свої неодноразові антиукраїнські коментарі в одному із прокремлівських Телеграм-каналів.

Для виконання завдань фсб зрадник самостійно виходив на місцевість і приховано спостерігав за місцями базування Сил оборони.

З метою конспірації, російський агент створив декілька анонімних акаунтів у «Телеграм», через які передавав розвіддані агресору.

Під час обшуку за місцем проживання затриманого виявлено мобільний телефон і комп’ютер з доказами злочинної діяльності.

Слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі він під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

У Кривому Розі одна з російських ракет вночі поцілила у склад бутильованої води для Херсону

Джерело: міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко

Саме там була більшість жертв. На складі цілодобово працювали близько 25 людей. Під завалами складу знайшли сімох загиблих, троє людей дістали поранення. 

У Кривому Розі – 11 загиблих та 25 поранених внаслідок атаки росіян

Джерело: Офіс Генпрокурора

За процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури триває досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). 

Станом на 14:30 відомо про загибель 11 людей. 25 цивільних отримали множинні поранення. Точну кількість потерпілих встановлюють.

Прокурори у взаємодії з іншими правоохоронцями документують наслідки обстрілів.

Тіло ще однієї людини дістали з-під завалів приватного підприємства у Кривому Розі

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА

За цю страшну ніч ворог вбив у місті 11 мирних. 

Пошуково-рятувальна операція завершена. Триває розбір конструкцій.

Російська армія обстріляла Білозерку з артилерії, влучила у подвір‘я церкви та вбила священника

Джерело: Офіс Президента

Загиблому було 72 роки. Також поранення отримала 76-річна жінка.

Внаслідок російських ударів пошкоджено чотири житлові будинки, пошту, адміністративні будівлі, центральну площу, обʼєкти критичної інфраструктури.

У Кривому Розі зросла кількість загиблих та поранених

Джерело: мер міста Олександр Вілкул

Станом на 13.00 - десять людей загинули, один перебуває під завалами, 28 поранених, з них 12 у лікарнях міста в середньому, тяжкому та дуже тяжкому стані.

Рятувальна операція триває.

Завтра, 14 червня, у Кривому Розі оголошено День жалоби.

Повідомили про підозру топчиновнику рф, який забезпечив поромне перекидання російських військ в Україну

Джерело: СБУ

У результаті слідчих дій зібрано доказову базу на керівника федерального агентства морського та річкового транспорту рф (росморрічфлот) Захарія Джіоєва.

З початку повномасштабного вторгнення чиновник сприяв міноборони країни-агресора у перекиданні військ на територію України.

Саме за його наказом у серпні 2022 року пороми російської компанії ТОВ «Оборонлогістика» залучалися до організації морського «трафіку» з Краснодарського краю до тимчасово окупованого Маріуполя.

Згодом, після вибуху на «Кримському мосту», Джіоєв віддав розпорядження на встановлення поромної переправи з території рф до українського півострова.

Таким чином загарбники переправляли на південний фронт особовий склад, військову техніку та боєприпаси російських окупаційних угруповань.

Крім того, рашисти використовували поромні «маршрути» для вивезення награбованого українського зерна до країни-агресора.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Джіоєву про підозру за ч. 5 ст. 27 та ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни).

Оскільки фігурант перебуває на території росії, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти нашої держави. Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми.

Російська армія обстріляла житлові будинки у Кізомисі

Джерело: Херсонська ОВА

Через ворожий удар пошкоджено щонайменше чотири оселі. 

Мирні люди не постраждали.

За минулу добу росіяни вбили одного жителя Донеччини та поранили п'ятьох

Джерело: Донецька ОВА

На Волноваському напрямку у Великоновосілківській громаді 1 людина поранена у Багатирі, 2 будинки пошкоджено у Шахтарському.

На Донецькому напрямку у Мар'їнській громаді під вогнем артилерії Красногорівка, Костянтинівка та Катеринівка. У Курахівській громаді пошкоджено 3 будинки у Курахівці і 2 — у Кураховому. Желанне Очеретинської громади зазнало авіаракетного удару.

На Горлівському напрямку 1 людина загинула і 2 поранено у Костянтинівці — у місті пошкоджені 6 будинків. У Торецькій громаді пошкоджено 2 будинки: у Північному та Нью-Йорку. У Часовоярській громаді пошкоджено 3 будинки. У Васюківці Соледарської громади пошкоджено будинки на двох вулицях.

На Лисичанському напрямку пошкоджено 4 будинки у Лиманській громаді: 2 у Торському і 2 у Зарічному.

Всього за добу росіяни вбили 1 жителя Донеччини, поранили ще 5. 

Збройні Сили України мають успіх у наступальній операції на Бердянському напрямку

Джерело: речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов

Під час прямого включення з Military Media Center речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов повідомив, що в ході ведення наступальної операції війська ударного угруповання Сил оборони України протягом минулої доби на Бердянському напрямку просунулися від 500 метрів до 1 кілометру, площа території взятої під контроль склала до трьох квадратних кілометрів.

Відомо вже про шістьох загиблих внаслідок нічної ракетної атаки по Кривому Рогу

Джерело: Дніпропетровська ОВА

На потрощеному приватному підприємстві продовжуються рятувальні роботи. Там досі шукають людей, які можуть знаходитися під завалами. 

За уточненими даними, загалом 25 поранених. Також до лікарів зверталися люди з гострою реакцією на стрес. Вони перенесли страшне потрясіння, але потрохи оговтуються. За медичною допомогою не зверталися.

Сили ППО знищили 11 крилатих ракет та ударний дрон окупантів

Джерело: Повітряні Сили ЗСУ

Уночі 13 червня ворог завдав удару із стратегічної авіації – восьми бомбардувальників Ту-95мс з району Каспію, а також кількома ударними дронами з південного напрямку.

Усього випущено 14 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 та до чотирьох БпЛА «Shahed-136/131».

Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил знищено 10 крилатих ракет та один ударний дрон.

У м. Кривий Ріг – влучання ракет в житловий сектор, зокрема, п’ятиповерховий будинок.

Під ранок рашисти здійснили повторну атаку з Каспійського моря трьома Ту-95мс. За попередніми даними цього разу до України долетіла лише одна крилата ракета, яку було знищено українською ППО.

Вночі окупанти атакували Харків іранськими дронами

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої ночі ворог завдав удару по м. Харків дронами Shahed. Пошкоджено фасад будівлі у Київському районі. Внаслідок влучання у склад в Салтівському районі сталася пожежа. Також зафіксовано влучання БПЛА в автомобіль. Попередньо, без постраждалих.

Протягом минулої доби ворог зі ствольної артилерії, РСЗВ, мінометів та з використанням авіації обстрілював населені пункти Харківського, Куп'янського, Чугуївського та Богодухівського районів області.

Внаслідок удару по смт. Шевченкове Куп'янського району з РСЗВ "Торнадо" пошкоджено щонайменше 9 житлових будинків, газопровід та будівлю магазину. З пораненнями госпіталізовані 33-річний чоловік та жінка 44 років.

У с. Вільхуватка Куп'янського району поранення зазнав 40-річний цивільний чоловік.

У с. Івашки Богодухівського району обстрілом пошкоджено будівлю елеватора. 

Через підтоплення Херсона загинули двоє людей

Джерело: Херсонська ОВА

За минулу добу противник здійснив – 39 обстрілів, випустивши 177 снарядів з мінометів, артилерії, "Градів", БПЛА та авіації. 

По місту Херсон ворог випустив 8 снарядів.

російські військові поцілили  у житлові квартали населених пунктів області; заклад дошкільної освіти та будівлю магазину в Херсоні.

Через підтоплення Херсона загинули двоє людей. У результаті ворожих обстрілів троє людей дістали поранення.

Росіяни обстріляли мирні квартали Кривого Рогу: відомо про трьох загиблих та 25 поранених

Джерело: мер міста Олександр Вілкул

Окупанти влучили в декілька абсолютно мирних об'єктів у різних частинах міста, у тому числі у п'ятиповерховий будинок. 

Працюють всі екстрені служби, закінчується гасіння пожеж.

Швидка надає допомогу, є постраждалі у вкрай тяжкому стані, ймовірно є люди під завалами.

Повна інформація буде після ліквідації.

На жаль, вже 25 поранених, троє загиблих та 7 людей, ймовірно, під завалами.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 13.06.23

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 13 червня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Сьогодні вночі російська федерація завдала чергових ударів по Україні.

Попередньо, ворог застосував 14 крилатих ракет Х-101/555, з яких 10 було знищено протиповітряною обороною. Також завдав авіаційного удару 4 «шахедами», 1 - знищено нашими захисниками.

Кривий Ріг. Є влучання в п'ятиповерховий будинок та інші цивільні обʼєкти інфраструктури. На жаль, є постраждалі у вкрай важкому стані. Інформація уточнюється.

Протягом минулої доби російські окупанти застосували 2 крилаті ракети морського базування “Калібр” по житлових будинках на Харківщині. Крім того, ворог завдав 31 авіаційного удару та здійснив 47 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Зазнала руйнувань цивільна інфраструктура. Зокрема, внаслідок обстрілу Білопілля Сумської області та Шевченкового Харківської області, знищено житлові приватні будинки. Також російські терористи скинули на місто Оріхів Запорізької області 3 керовані авіабомби, загинула одна цивільна людина, зруйновано приватні будинки. Внаслідок авіаудару по Авдіївці є поранені цивільні люди, пошкоджений будинок культури та житлові багатоповерхівки.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей, тривають важкі бої. Протягом минулої доби на зазначеній ділянці фронту відбулось 26 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. На полігонах республіки білорусь продовжують перебувати окремі підрозділи збройних сил російської федерації.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом доби, що минула, ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Тимоновичі та Хотіївка Чернігівської області; Середина-Буда, Товстодубове, Сопич, Заруцьке, Гірки, Білопілля, Юнаківка, Запсілля і Степок Сумської області, а також Івашки, Ветеринарне, Висока Яруга, Стрілеча, Мороховець, Огірцеве, Гатище та Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаударів в районах Мілового і Кислівки Харківської області та Новоселівського на Луганщині. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Дворічна, Масютівка, Лиман Перший Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Новоселівське - Луганської.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах Веселого на Харківщині та Білогорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Ямпіль, Спірне та Веселе. Артилерійських обстрілів зазнали Невське і Білогорівка на Луганщині та Ямполівка, Торське, Діброва, Верхньокам’янське, Спірне і Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Білої Гори. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Васюківка, Благодатне, Новомаркове, Калинівка Іванівське, Біла Гора, Дружба, Торецьк, Південне та Суха балка Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник проводив наступальні дії у напрямку Авдіївки, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Авдіївки та Сєверного. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Керамік, Новокалинове, Степове, Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Нетайлове, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі 14 ворожих атак в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаударів в районах Старомихайлівки та Красногорівки. В той же час, здійснив артилерійські обстріли Мар’їнки, Георгіївки, Максимільянівки, Побєди, Новомихайлівки та Красногорівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог проводив безуспішні наступальні дії у напрямку Благодатного. Завдав авіаційних ударів в районах Золота Нива, Шахтарське, Велика Новосілка, Времівка та Благодатне Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів Богоявленка, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Завдав авіаційного удару в районі Оріхова Запорізької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів. Зокрема це - Времівка, Зелене Поле і Новопіль Донецької області; Левадне, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Оріхів, Жереб’янки, Лобкове і Кам’янське Запорізької області; Новоберислав, Веселе, Козацьке, Чорнобаївка, Дніпровське, Янтарне, Берегове, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Триває примусова паспортизація громадян України в Мелітополі Запорізької області. Так, окупанти активно погрожують батькам випускників щодо неможливості отримання атестатів про закінчення школи в разі відмови отримання підлітками російського паспорта.

В Херсонській області російські загарбники активно вивозять награбоване майно із затоплених населених пунктів. Зокрема, до Голої Пристані, під виглядом гуманітарної допомоги прибувають пусті вантажівки, які російські військовослужбовці завантажують награбованим - побутовою технікою, меблями та іншим майном.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та 4 - по зенітно-ракетних комплексах противника.
Також наші воїни знищили ворожий гелікоптер Ка-52 та БпЛА оперативно-тактичного рівня “Орлан-10”.
Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 3 пункти управління, 2 зенітно-ракетних комплекси, район зосередження особового складу противника та 3 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях.
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024