стрічка

Через підтоплення Херсона загинули ще двоє людей: ситуація щодо російського вторгнення в Україну 12 червня

12 Червня 2023, 19:59
Ситуація в Україні ОНОВЛЮЄТЬСЯ 1563
Ситуація в Україні

Хроніка 474 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню. 

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Через підтоплення Херсона загинули ще двоє людей

Джерело: Херсонська ОВА

 

Загалом відомо про 10 загиблих та 20 поранених. Безвісти зниклими вважаються 35 людей, серед них семеро дітей.

Російське вторгнення: ситуація станом на 18:00 12 червня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває чотириста сімдесят четверта доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни.

Російська федерація надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах. Протягом доби противник завдав 2 ракетних ударів крилатими ракетами морського базування «Калібр» по житлових будинках на Харківщині.

Крім того, загалом, завдав 17 авіаційних ударів та здійснив близько 22 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зазнала руйнувань цивільна інфраструктура. Зокрема, внаслідок обстрілу Білопілля Сумської області та Шевченкового на Харківщині знищені житлові приватні будинки та інша цивільна інфраструктура.

Також російські терористи скинули на місто Оріхів Запорізької області три керовані авіабомби, загинула одна цивільна людина, зруйновано приватні будинки.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою. Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби відбулось 23 бойових зіткнення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник протягом доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Тимоновичі, Хотіївка Чернігівської області; Середина-Буда, Сопич, Заруцьке, Гірки Сумської області, а також Івашки, Ветеринарне, Висока Яруга, Стрілеча, Мороховець, Огірцеве, Гатище, Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаударів в районах Мілового і Кислівки Харківської області та Новоселівського на Луганщині. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Дворічна, Масютівка, Лиман Перший Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Веселого. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Ямпіль, Спірне та Веселе Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Діброва, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі Білої Гори Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Благодатне, Новомаркове, Калинівка Іванівське, Біла Гора, Дружба, Торецьк, Південне, Суха балка Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник проводив наступальні дії у напрямку Авдіївки, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Авдіївки та Сєверного Донецької області. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Керамік, Новокалинове, Степове, Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Нетайлове, Карлівка, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі 14 ворожих атак в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Старомихайлівки та Красногорівки. В той же час, здійснив артилерійські обстріли Красногорівки, Мар’їнки, Георгіївки, Максимільянівки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог проводив безуспішні наступальні дії у напрямку Благодатного. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Золота Нива, Шахтарське, Велика Новосілка, Времівка та Благодатне Донецької області. Здійснив обстріли Богоявленки, Вугледара, Пречистівки, Золотої Ниви та Великої Новосілки.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару в районі Оріхова Запорізької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів. Серед них - Времівка, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Левадне, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Оріхів, Жереб’янки, Лобкове, Кам’янське Запорізької області; Новоберислав, Веселе, Козацьке, Чорнобаївка, Дніпровське, Янтарне, Берегове, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

У той же час, російські окупанти продовжують використовувати цивільну інфраструктуру для надання медичної допомоги своїм пораненим військовослужбовцям. Так, в населеному пункті Містки Луганської області, на території місцевої школи, загарбники облаштували польовий шпиталь, де на лікуванні перебувають понад 100 окупантів.

На тлі успішних бойових дій Сил оборони України та через значні втрати противника в живій силі, на тимчасово окупованих територіях Луганської області збільшились випадки дезертирства в штурмових підрозділах «шторм-z» російських окупаційних військ, які все частіше самовільно залишають бойові позиції.

Також відзначено дезертирство близько 25 російських окупантів в Маріуполі та Новоазовську через неофіційне припинення відпусток, які були обіцяні окупантам російським військовим керівництвом.

В затопленій Голій Пристані Херсонської області російські окупанти дозволяють евакуацію громадян України тільки після отримання хабаря. При цьому знищують паспорти та свідоцтва про народження та інші документи українського зразка. Місцевих мешканців переселяють до тимчасово окупованого українського Криму та Краснодару російської федерації.

Авіація сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Також, нашими захисниками було знищено ворожий гелікоптер Ка-52 та БпЛА оперативно-тактичного рівня «Орлан-10».

Наші підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 пункти управління, 2 зенітно-ракетних комплекси, район зосередження особового складу противника та 3 його артилерійських підрозділи на вогневих позиціях.

На Запоріжжі окупанти вбили чоловіка

Джерело: Запорізька ОВА

Три керовані авіабомби ворога влучили по Оріхову: зруйновані приватні будинки та комунікації.

На жаль, від отриманих травм загинув 48-річний чоловік. 32-річного пораненого оперативно доставили до медустанови.

СБУ допитала співробітника фсб, який керував загороджувальним загоном рашистів

Джерело: СБУ

На допиті військових контррозвідників Служби безпеки України опинилися одночасно двоє російських полонених. Один із них – кулеметник окремої роти комендатури фсб, який очолював загороджувальний загін.

Про свої військові обов’язки фсбшник розповідає коротко: «Стояли на второй линии и не давали отступать «штурму Z». Приказ был при их отступлении бить на поражение».

А другий – той самий «штурмовик Z», який боявся, що його вб’ють свої, на другій лінії. Тому він здався в полон українським захисникам.

«После прибытия туда (на позицію, - прим.), ниче не объяснив, нас сунули в посадку и сказали прятаться просто от «птичек». Это квадрокоптеры. В случае бегства нам сказали, что сзади стоят заградотряды... Расстреливают всех, кто будет убегать», – розповідає він про свій короткий військовий досвід.

Практику застосування росіянами загороджувальних загонів вкотре підтвердило і перехоплення, здобуте СБУ.

«Держим намертво оборону: все пулеметчики, гранатометчики… минометов надо навезти. «Мавики» все в воздух поднять. Как принял? «Z» ты полностью задействуешь, в твоем распоряжении. У них шагу назад вообще нету, только вперед. Если что, разрешено «обнулять» тебе. Под мою ответственность», – такий наказ отримав командир одного з таких загородзагонів на «гарячій» ділянці фронту.

ЗСУ успішно атакували позиції росіян під Авдіївкою

Джерело:  ISW

Геолокаційні кадри вказують, що українські війська просуваються на південь від Невельського 13 кілометрів на південний захід від Авдіївки.

Повідомили про підозру командиру підрозділу росгвардії, який стріляв по військовополонених ЗСУ

Джерело: Офіс Генпрокурора

Прокурори Офісу Генерального прокурора продовжують збирати доказову базу жорстокого поводження з українськими військовополоненими. Відповідно до норм міжнародного гуманітарного права такі дії кваліфікуються як воєнні злочини.

За процесуального керівництва Офісу Генпрокурора повідомили про підозру начальнику групи з роботи з особовим складом військової частини 5389 376-го окремого батальйону оперативного призначення росгвардії за фактом жорстокого поводження з військовополоненими (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, на початку квітня 2022 року в одному з населених пунктів  тимчасово окупованої Запорізької області підозрюваний, виконуючи обов’язки одного з керівників військового підрозділу, імітував розстріл полоненого військовослужбовця Збройних Сил України через спілкування українською мовою.

Унаслідок цього український військовий отримав дотичне вогнепальне кульове поранення ноги.

При цьому підозрюваний діяв умисно та достовірно знав, що він є учасником збройного конфлікту та діє в умовах агресії рф проти України. А його дії суперечать положенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими від 12 серпня 1949 року.

Надалі для залякування інших українських військовополонених він вимагав спілкуватися з ним виключно російською мовою. У разі невиконання цієї вказівки погрожував гіршим ставленням до україномовних військовополонених, у тому числі розстрілом.

ЗСУ звільнили Новодарівку на Запоріжжі

Джерело: Запорізька окрема бригада територіальної оборони

4 червня 2023 року в рамках оборонної операції спільними діями механізованого підрозділу та зведеним підрозділом Запорізької окремої бригади територіальної оборони було звільнено від окупантів село Новодарівка. 

Численні спроби ворога повернути населений пункт під контроль, які тривали декілька діб, не мали успіхів.
Підрозділи бригади продовжують нарощувати успіх.

Ліквідація наслідків підриву російськими окупантами Каховської ГЕС: день сьомий

Джерело: МВС України

Станом на 13:00:

На Херсонщині залишаються підтопленими 46 населених пунктів, із них: 32 (3801 будинок) – на підконтрольній території, 14 – на тимчасово окупованій. Евакуйовано 2743 осіб, з яких 205 дітей та 76 маломобільних осіб. Загинуло 8 людей. 42 особи вважаються безвісти зниклими, з них - 7 дітей. 

У Миколаївській області підтоплено 31 населений пункт. Евакуйовано 982 особи, серед яких 167 дітей. 2 людей загинуло.

На Дніпропетровщині відсутнє водопостачання у майже 165 тис. абонентів у 32 населених пунктах. Триває підвіз води та пошук варіантів стабільної її подачі. 

«Фіксуємо стабільне зниження рівня води у підтоплених населених пунктах. Посилюємо безпекові заходи для попередження травмування людей та випадків крадіжок», - зауважив Ігор Клименко. 

Мешканці Херсонщини звертаються до поліції із повідомленнями про підтоплення особистого майна. Зафіксовано 1927 заяв. 

У Вінниці ліквідували ботоферму, яка щодня створювала до 500 фейкових акаунтів для «розгону» кремлівських наративів

Джерело: СБУ

Служба безпеки заблокувала у Вінниці потужну ботоферму, яка працювала на користь країни-агресора. У результаті комплексних заходів затримано трьох її організаторів.

Спеціалізоване обладнання дозволяло зловмисникам щодня реєструвати до 500 анонімних облікових записів в різних соцмережах, у тому числі заборонених в Україні.

Готових «ботів» фігуранти продавали або здавали в оренду російським SMM-агенціям, що працюють «під дахом» спецслужб рф.

Тільки на «оренді» одного акаунту ділки щодоби заробляли до 20 грн. Гроші отримували як через власні криптогаманці, так і на банківські картки.

За матеріалами справи, російські клієнти ботоферми використовували фейкові акаунти для масового «розгону» прокремлівських наративів. Зокрема щодо ситуації на фронті та суспільно-політичної обстановки в Україні.

Також інтернет-агітатори рф виправдовували збройну агресію проти України та закликали до підтримки рашистів, у тому числі на міжнародній арені.

Для цього подавали інформаційні «вкиди» від імені «пересічних» громадян, які нібито проживають в Україні і на території ЄС.

За даними слідства, організаторами ботоферми виявились троє жителів Вінниці. Спеціалізоване обладнання вони встановили в орендованому гаражі.

Під час обшуків за його адресою та у помешканнях фігурантів виявлено:

  • комп’ютерну техніку з доказами незаконної діяльності;
  • 3 тис. SIM-карт українських та європейських операторів мобільного зв’язку;
  • 13 SIM-шлюзів та інше обладнання і програмне забезпечення;
  • банківські картки, через які вони отримували гроші від «клієнтів».

Вся вилучена техніка направлена на експертизу. Наразі фігурантам планується повідомити про підозру за ч. 5 ст. 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку).

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисникам загрожує до 15 років ув’язнення.

Російські загарбники готують теракт на підприємстві «Кримський титан»

Джерело: ГУР МО

У тимчасово окупованому Армянську на півночі Кримського півострова, росіяни готують до евакуації як представників окупаційної адміністрації, так і місцеве населення.

Через вчинений ворогом теракт на Каховській ГЕС і, як наслідок, відсутності води у Північно-Кримському каналі процеси виробництва на заводі «Кримський титан» в Армянську порушені до критичного рівня.

Відновити роботу у мінімально належному режимі росіяни вважають за неможливе. На території тимчасово окупованого Армянська циркулює інформація про ймовірну зупинку «Кримського титану».

Водночас інженерні підрозділи окупаційної армії московії впродовж останніх декількох днів мінують цехи підприємства, які наразі продовжують працювати, а також закладають вибухівку на заводській та прилеглій території.

Теракт на підприємстві «Кримський титан», до якого готуються російські загарбники, означатиме штучну техногенну катастрофу, жахливу за своїми наслідками.

На холодильному обладнанні «Кримського титану» використовується близько 200 тонн технологічного аміаку.

У випадку вибуху на заводі аміачна хмара, залежно від напрямку вітру, накриє прилеглі райони за півгодини.
Під загрозою передусім опиняться окуповані Армянськ, Красноперекопський район та південні райони Херсонщини.

Авдіївка зазнала другого удару за день, є поранені

Джерело: Донецька ОВА 

Двоє поранених цивільних, понівечені Будинок культури на Центральному проспекті та житлові багатоповерхівки у 9-му кварталі - так виглядає Авдіївка після чергового авіаудару. 

Рашисти вкотре вдарили по місту сьогодні вранці, о 09:10, двома ракетами. 

За попередньою інформацією, минулося без загиблих; пораненим надається медична допомога у місцевій лікарні. 

Уночі та вранці росіяни здійснили 10 обстрілів прикордонних громад Сумщини

Джерело: Сумська ОВА

Зафіксовано 44 вибухи. Обстрілів зазнали Білопільська, Миропільська, Есманська, Середино-Будська, Глухівська, Новослобідська.

Новослобідська громада: був обстріл (1 вибух) зі ствольної артилерії.

Середино-Будська громада: здійснено мінометний обстріл (10 вибухів).

Есманська громада: 19 мін скинули росіяни на територію громади.

Білопільська громада: здійснено обстріл зі ствольної (3 вибухи). Також був обстріл з РСЗВ (10 вибухів) по м. Білопілля. Зазнали пошкоджень елеватор, ЛЕП, 3 приватні житлові будинки, 6 гаражів, 1 приватний автомобіль, мотоблок, та 5-ти поверховий житловий будинок.

Глухівська громада: був обстріл зі ствольної артилерії (3 вибухи).

Миропільська громада: зафіксовано мінометний обстріл (3 вибухи).

У Харкові затримали учасника агентурної мережі ГРУ, який шпигував за позиціями Сил оборони поблизу кордону з рф

Джерело: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки провела багатоетапну спецоперацію із нейтралізації агентурної мережі головного управління генштабу зс рф (відомого як гру) на Харківщині.

У результаті оперативних заходів затримано одного з найбільш законспірованих агентів ворожої групи. Він збирав розвіддані про оборону обласного центру і прикордонних територій регіону.

Інших трьох агентів з цієї групи співробітники СБУ викрили у серпні 2022-го та в лютому цього року. Серед них був «зв’язковий» воєнної розвідки рф.

Наразі затриманим виявився 52-річний мешканець Харкова, якого російське гру завербувало на початку повномасштабного вторгнення.

За вказівками агресора він шпигував за місцями тимчасового базування українських захисників, які залучені до оборони східних рубежів України.

Насамперед його цікавила кількість особового складу, наявне озброєння і точні координати підрозділів ЗСУ і Держприкордонслужби.

Також він фіксував напрямки руху української військової техніки та локації укріпрайонів і фортифікаційних споруд в області.

Для цього об’їжджав місцевість і приховано фотографував українські об’єкти з прив’язкою до місцевості.

Отримані відомості передавав через месенджер представнику російської воєнної розвідки, який перебував на території рф.

Щоб приховати «сліди» листування з агресором, зрадник одразу видаляв усі надіслані до гру повідомлення.

Однак, контррозвідники Служби безпеки все одно викрили і задокументували підривну діяльність російського агента.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили зловмиснику про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі він перебуває під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Під ранок росіяни здійснили масований обстріл Авдіївки

Джерело: Донецька ОВА

На Волноваському напрямку росіяни завдали авіаудару по Великій Новосілці та обстріляли з артилерії Богоявленку Вугледарської громади — пошкоджено господарчі будівлі.

На Донецькому напрямку під ранок відбувся масований артобстріл Авдіївки — снаряди поцілили в район автобази.

На Горлівському напрямку пошкоджено 2 будинки у Часовоярській громаді та 1 будинок у Торецьку.

На Лисичанському напрямку пошкоджено будинок у Сіверську, зафіксовано 10 обстрілів Лиманської громади.

Всього за добу росіяни вбили 1 жителя Донеччини, поранили ще 2. 

Вночі та зранку окупанти атакували Харківщину ракетами

Джерело: Харківська ОВА

Протягом минулої доби ворог з артилерії, мінометів та ракетного озброєння обстрілював населені пункти Харківського, Куп'янського, Чугуївського та Богодухівського районів області.

Сьогодні вранці внаслідок обстрілу с. Вільхуватка Куп'янського району зазнав поранення 40-річний чоловік.

Вночі ворог завдав ракетного удару по с. Хорошево Харківського району. Зруйнований 2-поверховий житловий будинок, ще один 2-поверховий будинок пошкоджено, сталася пожежа. На щастя, в будинках ніхто не проживав, без постраждалих. 

Біля 5:30 ранку росіяни завдали ракетного удару з ЗРК С-300 по смт Шевченкове Куп'янського району, пошкоджений об'єкт цивільної промисловості та житловий будинок. Зазнав поранення 33-річний цивільний чоловік.

У Вовчанську Чугуївського району внаслідок ворожих обстрілів пошкоджені щонайменше 2 житлові будинки.

У с. Липці Харківського району також пошкоджений приватний будинок. 

Внаслідок обстрілу з РСЗВ "Ураган" с. Циркуни Харківського району пошкоджені щонайменше 10 житлових будинків, гаражі та господарчі споруди.

У с. Нова Гусарівка Ізюмського району на власному подвір'ї підірвався на невідомому вибухонебезпечному предметі 55-річний цивільний чоловік. Госпіталізований з пораненнями.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 12.06.23

Джерело: Генштаб ЗСУ

ЗСУ звільнили село Сторожеве на Донеччині

Джерело: 35 окрема бригада морської піхоти ім.контр-адмірала Михайла Остроградського

Одеські морпіхи в рамках контрнаступальних дій звільнили село Сторожове Донецької області, яке знаходилося в окупації з березня 2022 року.

В результаті зачистки населеного пункту було знищено біля півсотні рашистів, чотирьох взято в полон. 
«Сьогодні державний прапор знову майорить над Сторожовим, і так буде з кожним населеним пунктом, поки ми не звільнимо всю українську землю», - обіцяють морпіхи.

Росіяни мародерять в затоплених селах на лівобережжі Херсонщини

Джерело: Центр національного спротиву

Після того, як в селах на ТОТ Херсонщини сходить вода, окупанти грабують місцевих.

Росіяни не пускають в населені пункти на Херсонщині місцевих та розграбовують їхні будинки.

Мешканці тимчасово окупованих населених пунктів на лівобережжі Херсонщини намагаються повернутися до домівок після затоплення. Люди  покинули будинки після теракту росіян на Каховській ГЕС. Та зараз велика вода починає сходити та місцеві хочуть повернутися додому. Проте росіяни закрили в’їзд до цих сіл та міст та активно розграбовують будинки. Зокрема така ситуація в селі Велика Кардашинка Скадовського району. Росіяни грабують навіть будинки, де лишилися люди.

Також у Голій Пристані росіяни заблокували людей у місцевій школі. В них забрали паспорти та не відпускають додому.

За минулу добу ворог 26 разів обстріляв Херсонщину

Джерело: Херсонська ОВА

Випустив 132 снаряди з мінометів, артилерії, "Градів", БПЛА та авіації. 

По місту Херсон ворог випустив 8 снарядів.

російські військові поцілили  у житлові квартали населених пунктів області.

Через російську агресію 3 людини загинули, 12 - дістали поранення.

Росіяни вдарили по Нікополю: снаряди пошкодили гуртожиток переселенців

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА

Окупанти вдарили по місту з важкої артилерії.  

Дістали тих, хто вже тікав від їхніх обстрілів. Пошкодили гуртожиток, де облаштувалися переселенці. 

Також вороже залізяччя зачепило місцевий медзаклад. Понівечило три приватні будинки та лінію електропередач. 

Люди неушкоджені. 

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 12 червня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Минулої доби ворог завдав 1 ракетного та 36 авіаційних ударів, здійснив 38 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом минулої доби відбулось 25 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів по населених пунктах Білопілля Сумської області та Колонтаїв - Харківської. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Середина-Буда, Фотовиж, Білопілля, Олександрівка Сумської області, а також Івашки, Ветеринарне, Стрілеча, Тернова, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Кругле, Бударки, Бузове, Чугунівка та Амбарне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаудару в районі Берестового. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Кам’янка, Фиголівка, Дворічна, Западне, Кислівка, Табаївка і Берестове Харківської області та Новоселівське на Луганщині.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Невське Луганської, а також Іванівка, Торське та Серебрянка Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Новоселівське і Білогорівка на Луганщині та Ямполівка, Торське, Верхньокам’янське і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник здійснив спробу покращити тактичне положення, вів наступальні дії у напрямках Іванівськогт та Білої Гори, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районі Торецька. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Роздолівка, Васюківка, Оріхово-Василівка, Іванівське, Біла Гора, Дружба, Торецьк, Залізне та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямку Авдіївки, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів біля Авдіївки та Невельського. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Орлівка, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Карлівка і Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі ворожі атаки в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворог з артилерії обстріляв Красногорівку, Гостре, Георгіївку, Мар’їнку, Побєду та Новомихайлівку Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаударів в районах Золотої Ниви, Благодатного, Великої Новосілки та Нескучного Донецької області. Обстріляв Водяне та Вугледар.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Завдав авіаційних ударів в районах Новоберислава та Козацького Херсонської області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Времівка, Новосілка, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір’я, Малі Щербаки, Степове, Кам'янське Запорізької області; Херсон, а також Очаків на Миколаївщині.

Впродовж останнього тижня на Бахмутському напрямку російські загарбники зазнають значних втрат. Так, лише до військового госпіталю в районі населеного пункту Персіанівка Ростовської області, щоденно прибувають понад 50 окупантів з важкими пораненнями. Госпіталь переповнений, та, через брак достатньої кількості медперсоналу, має великі показники смертності серед важкопоранених.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу противника.
Підрозділи ракетних військ і артилерії в той же час уразили 2 пункти управління, 2 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях та радіолокаційну станцію ворога.
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024