стрічка

Росіяни вдарили по Нікополю з артилерії: ситуація щодо російського вторгнення станом на 24 травня

24 Травня 2023, 21:05
Ситуація в Україні 1753
Ситуація в Україні

Хроніка 455 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню. 

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Російська армія продовжує обстрілювати мирні населені пункти Херсонщини

Джерело: Херсонська ОВА

По Бериславу ворог 24 травня бив з авіації. Зафіксували влучання в будівлю заводу та гуртожитку освітнього закладу, а також пошкоджені житлові будинки.

Через мінометний обстріл Новотягинки сталася пожежа в приватному будинку. На місці працюють рятувальники.

 

Гатила армія рф і по Іванівці. Внаслідок обстрілів поранення дістала 60-річна жінка, її шпиталізували, медики надають постраждалій необхідну допомогу.

Росіяни вдарили по Нікополю з артилерії

Джерело: Дніпропетровська ОВА

Російська армія 24 травня вдарила по Нікополю. Ворог цілився по місту з важкої артилерії.

Загиблих та постраждалих немає.  Наслідки атаки уточнюються.

На Донеччині через обстріл поранені п'ятеро поліцейських та дитина

Джерело: Суспільне з посиланням на речницю обласної прокуратури Донеччини Анастасію Мєдвєдєву

Вдень, 24 травня, під час обстрілу селища міського типу Нью-Йорк Донецької області, поранена 14-річна дівчина. На момент обстрілу вона перебувала в евакуаційному автомобілі, розповіла Суспільному речниця обласної прокуратури Донеччини Анастасія Мєдвєдєва.

«Крім того, зазнали поранень і п'ятеро поліцейських, які саме вивозили дитину разом із іншими місцевими мешканцями із небезпечної зони», — зазначила речниця.

За словами Мєдвєдєвої, обстрілювали населений пункт, ймовірно, з артилерії. За даними МВА, дівчина 2008 року народження отримала незначні поранення.

Російське вторгнення: ситуація станом на 18:00 24 травня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває чотириста п’ятдесят п’ята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни. Російська федерація ціною великих втрат продовжує вести загарбницьку війну.

Протягом доби противник завдав 17 авіаційних ударів, здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, протягом минулої доби, відбулось 23 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах.

Протягом доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Янжулівка Чернігівської області; Бунякине, Шпиль, Олексіївка Сумської області, а також Уди, Ветеринарне, Липці, Зелене, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Бударки, Землянки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Протягом доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Строївка, Кам’янка, Красне Перше, Рідкодуб, Дворічна, Западне, Табаївка, Берестове, Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Діброва. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області; Торське та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населеного пункту Іванівське. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Біла Гора. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Костянтинівка, Біла Гора, Торецьк, Північне, Південе та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Новокалинове та Авдіївка. Завдав авіаційних ударів в районах Новокалинового та Степового. Здійснив артилерійські обстріли по населених пунктах Новокалинове, Авдіївка, Карлівка, Первомайське та Нетайлове Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог здійснив обстріли населених пунктів Водяне, Вугледар та Велика Новосілка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Здійснив обстріли населених пунктів Времівка, Новосілка Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Новоселівка, Омельник, Білогір'я, Мала Токмачка, Кам’янське Запорізької області; Велетенське Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

Протягом цієї доби нашими захисниками знищено 2 ворожі ударні БпЛА типу «Shahed» та 1 розвідувальний БпЛА типу «Орлан-10».

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили, 4 склади боєприпасів, станцію радіоелектронної боротьби, 4 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях та ще 4 важливі цілі противника.

На Запоріжжі окупанти перекидають війська в бік фронту

Джерело: мер тимчасово окупованого Мелітополя Іван Федоров

Кількість військ РФ на Запорізькому напрямку збільшилася. Російські військові заселяються в будинки місцевих жителів, яких раніше депортували окупанти.

За  даними Федорова, збільшилася кількість окупантів у районі Василівки, Токмака і Молочанська.

«Якщо ми говоримо про переміщення військ ворога, то це в бік Запорізького фронту», — наголосив Федоров.

Він додав, що в селищах, з яких ворог примусово вивозив місцевих жителів, російські військові заїжджають у порожні будинки.

Федоров зазначив, що поблизу селища Білозерка під Мелітополем знищили вороже угруповання, було вбито і поранено щонайменше десятки окупантів. Мер додав, що раніше ЗСУ повністю знищили військове угруповання РФ поблизу Токмака і Пологів, а окупанти вивозили вбитих прямо в братську могилу.

Повідомили про підозру гендиректору Уральських авіаліній, який дав цивільні літаки для перекидання російських військ в Україну

Джерело: СБУ

У результаті слідчих дій зібрали доказову базу на генерального директора російської авіакомпанії «Уральські авіалінії» Сергія Скуратова.

За даними розслідування, посадовець допомагав міноборони рф перекидати окупаційні угруповання у напрямку українського кордону.

Для цього він надав 6 цивільних повітряних суден, якими потім транспортували російських мобілізованих, а також їхню зброю та боєприпаси.

Встановили, що з початку жовтня минулого року за сприяння Скуратова агресор здійснив 11 «військових» рейсів до аеропорту «Платов» у Ростовській області.

Надалі окупаційні підрозділи перекидали в Україну для участі у бойових діях на східному та південному фронтах.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Скуратову про підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни).

Зловмиснику загрожує до 15 років ув’язнення. Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти нашої держави.

На Луганщині деякі колаборанти вже пакують речі

Джерело: Луганська ОВА

Голова ОВА Артем Лисогор розповів про ситуацію на Луганщині станом на день, 24 травня:

  • росіяни намагаються наступати на Білогорівку, але наші військові наносять ворогу вогневе ураження;
  • «гаряче» зараз також в Невському та інших населених пунктах – українські захисники тримають там оборону;
  • у колаборантів посилилися панічні настрої – дехто вже пакує речі;
  • у містах, захоплених у 2022 році, гуманітарна ситуація критична – окупантам на людей байдуже;
  • медичну допомогу цивільному населенню у так званій «лнр» надають за залишковим принципом. Першочергово її отримують військові рф.

Засудили жителів Черкащини та Вінниці, які виправдовували збройну агресію рф

Джерело: Офіс Генпрокурора

За публічного обвинувачення прокурорів Черкаської та Вінницької обласної прокуратури суд визнав винним двох громадян у виправдовуванні та визнанні правомірною збройної агресії рф проти України, а також глорифікації її учасників (ч. 2, ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Їм призначено покарання – 5 років 6 місяців та 5 років позбавлення волі.

Прокурори у суді довели вину чоловіків, які після повномасштабного вторгнення рф публічно підтримували ворога у заборонених в Україні соціальних мережах.

Житель Черкаського району з січня по березень 2023 року поширював фото-, відео-, а також текстові матеріали на підтримку держави-агресора та вихваляв дій збройних сил рф. Дописи він робив на персональній сторінці, не приховуючи власного імені.

Чоловік називав українців «штучною нацією», а територію України – «подарованими росією землями». Торік він був засуджений за аналогічні злочини до 5 років позбавлення волі з іспитовим строком. Висновків для себе не зробив та продовжив протиправну діяльність на користь ворога.

Житель Вінниці у березні-квітні 2022 року розміщував у російській соцмережі публікації про «укрнацистів», «звільнення росією Донбасу». Аналогічні тези висловлював у приватних переписках.

До вироку суду засуджені перебували під вартою.

СБУ затримала одного з організаторів прокремлівських провокацій у Києво-Печерській лаврі

Джерело: СБУ

Служба безпеки нейтралізувала у Києві підривну діяльність ще одного антиукраїнського релігійного блогера, який поширював наративи кремля і організовував замовні «акції протесту».

Фігурантом є заступник керівника проросійської організації «Единое отечество» та учасник релігійно-політичної організації РПЦ «Союз православних братств України».

За даними слідства, він був одним з організаторів провокацій на території Києво-Печерської Лаври наприкінці березня 2023 року.

Тоді фігурант підбурював людей до масових заворушень і давав інтерв’ю, в яких безпідставно звинувачував Україну у розв’язанні війни.

Також свої деструктивні виступи він записував і транслював на YouTube-каналі «Святая Русь», який нараховує більше ніж 23 тис. підписників.

Після повномасштабного вторгнення він публічно підтримав агресивну політику вищого військово-політичного керівництва рф і виправдовував захоплення українських територій.

Під час обшуків за адресою проживання зловмисника виявлено комп’ютерну техніку і мобільні телефони із доказами незаконної діяльності.

Також у нього вилучено заборонену символіку і поліграфічну продукцію, яку використовують радикальні націоналістичні структури країни-агресора.

На підставі зібраних доказів фігуранту повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

За поданням СБУ, суд обрав йому запобіжний захід у виді тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Зловмиснику загрожує до 8 років тюрми.

Комплексні заходи проводили за процесуального керівництва прокуратури міста Києва.

Російські війська обстріляли зі ствольної артилерії та мінометів дві прикордонні громади Чернігівщини

Джерело: оперативне командування «Північ»

 

Російські війська 24 травня обстріляли прикордоння Чернігівської області. Під вогнем опинилися Семенівська та Сновська громади.

З 8:50 до 9:55 зафіксували 14 приходів, ймовірно зі ствольної артилерії, в районі села Хотіївка.

З 11:50 до 12:10 зафіксували три приходи, ймовірно зі ствольної артилерії, в районі села Хрінівка.

Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Від початку повномасштабної війни в Україні загинули 59 медійників 

Джерело: Інститут масової інформації (IMI)

 

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія скоїла 514 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. Загалом на війні загинули 59 медійників, 10 з них – під час виконання професійної журналістської діяльності.

«Протягом п’ятнадцятого місяця війни ІМІ зафіксував п’ять порушень свободи слова, які вчинила Росія. Зокрема, це вбивства та поранення журналістів, кібератаки та трансляція російської пропаганди», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, за цей період війни загинули семеро медійників. Двоє з них – під час виконання професійної журналістської діяльності, п’ятеро – захищаючи Україну від російських окупантів на фронті.

Загалом в Україні станом на 24 травня загинули 59 медійників, 10 з них – під час виконання професійної журналістської діяльності.

 

24 травня у селі Олександрівка Ізюмського району на міні підірвався тракторист, який їхав на роботу.

«33-річний чоловік їхав на роботу на тракторі. На дорозі побачив невідомий предмет, схожий на міну. Коли чоловік взяв в руки вибуховий пристрій, той здетонував», – розповіли у пресслужбі.

Чоловік залишився без пальців на правій руці, уточнили в ДСНС. Наразі він залишається у лікарні.

 

 

На Донеччині через обстріли знеструмлені 14 населених пунктів та шахта

Джерело: Міненерго

За даними міністерства, без світла залишилися близько 8 тисяч 900 осель.

«Після останнього масованого обстрілу знеструмленою залишається шахта. Другу вдалося заживити», – йдеться у повідомленні.

Енергетики працюють над відновленням електромереж.

У Путивлі на Сумщині через обстріли з боку РФ без світла залишилось понад 2 тисячі споживачів

Джерело: пресслужба «Сумиобленерго»

Унаслідок обстрілів з боку РФ без електропостачання залишилось 2,2 тис. споживачів у місті Путивль на Сумщині.

Наразі оперативно-аварійні бригади АТ «Сумиобленерго» чекають на дозвіл від ДСНС та ЗСУ для проведення ремонтних робіт на пошкоджених повітряних лініях.

На Херсонщині ворог обстріляв школу і будинок культури

Джерело: поліція Херсонської області

На Херсонщині ворог обстріляв школу, сільський старостат і будинок культури, також пошкоджені приміщення підприємства, АЗС, житлові будинки, кілька сіл залишилися без електро- та водопостачання.

«Зі ствольної артилерії окупанти підступно обстріляли с. Михайлівка, внаслідок чого пошкоджено школу, сільський старостат та будинок культури», – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що загарбники обстріляли з мінометів села Веселе та Львове, загинули дві людини, поранені три.

З авіації ворог випустив керовані бомби по місту Берислав, пошкоджені виробничі приміщення підприємства, АЗС та житлові будинки. Через атаки росіян кілька сіл Білозерської громади залишилися без електрики та водопостачання.

Як додали у поліції, у Херсоні загарбники обстрілами намагалися знищити інфраструктурні об’єкти, били по житлових кварталах мікрорайонів Корабел, ХБК, Таврійський та інших. Снарядами пошкоджені квартири у багатоповерхівках, приватні будинки, автомобілі, магазини та дорожнє покриття.

СБУ затримала російського агента, який «зливав» позиції ЗСУ під Бахмутом і Авдіївкою

Джерело: СБУ

Служба безпеки України затримала російського агента, який передавав загарбникам розвідувальні дані про дислокацію та переміщення Сил оборони в районах Бахмута, Авдіївки і Торецька Донецької області.

Ворожим поплічником виявився 32-річний житель Торецька. Зловмисник входить до близького оточення одного з керівників так званого міністерства державної безпеки псевдореспубліки «днр» у тимчасово окупованому місті Горлівка. Троє його спільників були затримані в грудні 2022 року.

Встановлено, що фігурант об’їжджав прилеглу територію фронтових міст і приховано фотографував позиції Сил оборони, а також позначав їхні координати на електронних картах.

Зібрані відомості ворожий агент передавав своєму «куратору» з підконтрольного агресору «мдб днр», використовуючи для комунікації відпрацьований анонімний канал електронного зв’язку. Передачу розвідданих зловмисник здійснював у вигляді фотоматеріалів із детальним описом об’єктів.

Отриману інформацію загарбники планували використати для проведення ракетно-артилерійських обстрілів по позиціях українських підрозділів.

Контррозвідники СБУ своєчасно викрили агента, задокументували його злочинну діяльність та затримали. Під час затримання він перебував у схованці, яку заздалегідь облаштував на території власного домоволодіння, щоб переховуватися від правоохоронців.

У ході обшуку за місцем проживання чоловіка виявлено прихований у стіні мобільний телефон із доказами законспірованого листування з ворогом.

Фігуранту оголошена підозра за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

 

Тривають комплексні заходи для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

РФ завдала ударів по Великобурлуцькій громаді шістьма безпілотниками Shahed

Джерело: пресслужба Харківської обласної прокуратури

Прокурори зафіксували наслідки ударів по Куп'янщині. За даними слідства, 24 травня близько 03:20 російські військові запустили по Великобурлуцькій громаді Куп'янського району шість БПЛА «Герань-2».

«Пошкоджені житлові будинки та господарчі споруди», – йдеться у повідомленні.

 

Правоохоронці розпочали досудове розслідування щодо порушення законів та звичаїв війни.

В армії РФ через примусову мобілізацію погіршилася дисципліна – британська розвідка

Джерело: Міноборони Великої Британії 

Примусова мобілізація, проведена на території Росії, погіршила дисципліну в російської армії. Суди розглянули 1053 справи про «самоволку» і більшість визнаних винними можуть відправити на війну проти України.

«Достовірні дослідження незалежних російських журналістів показують, що з січня по травень 2023 року російські військові суди розглянули 1053 справи про самовільне відлучення особового складу («самоволку» — ред.) – більше, ніж за весь 2022 рік», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що російські військові намагалися забезпечити дисципліну у лавах армії під час вторгнення в Україну, але, ймовірно, проблеми загострилися після примусової мобілізації резервістів з жовтня 2022 року.

На Донеччині від обстрілів армії РФ минулої доби поранені 11 жителів

Джерело: начальник Донецької ОВА Павло Кириленко

Протягом 23 травня від обстрілів з боку армії РФ на Донеччині 11 жителів області отримали поранення.

За його інформацією, поранення отримали люди у Торецьку, Авдіївці, Костянтинівці, Новодмитрівці та Миколаївці.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1529 людей, поранення отримали 3584 людини. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Втрати росіян від початку повномасштабної війни

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 24 травня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом минулої доби противник завдав 41 авіаційного удару та здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Постраждали мирні мешканці, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна та адміністративна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – відбулось 26 бойових зіткнень. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.
На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.
На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару поблизу Довжанки, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Хрінівка, Єліне і Грем'яч Чернігівської області та Гудове, Вовківка, Бунякине, Стукалівка, Волфине, Новомиколаївка, Рясне та Велика Писарівка Сумської області, а також Стогнії, Уди, Стрілеча, Глибоке, Мороховець, Липці, Нескучне, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Варварівка, Нестерне, Бударки та Землянки на Харківщині.
На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Завдав авіаційних ударів біля Кислівки та Котлярівки. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали Кам’янка, Тополі, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Мала Шапківка, Кіндрашівка, Куп'янськ, Табаївка і Берестове Харківської області та Стельмахівка – Луганської.
На Лиманському напрямку ворог вів наступальні дії у напрямку Білогорівки, успіху не мав. Там же завдав авіаудару. Артилерійських обстрілів зазнали Невське і Білогорівка Луганської області та Торське, і Спірне на Донеччині.
На Бахмутському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Хромового. Завдав авіаударів в районах Бахмута, Іванівського, Білої Гори, Озарянівки та Торецька. Від ворожих обстрілів постраждали Краматорськ, Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Костянтинівка, Біла Гора, Торецьк, Північне, Південе та Нью-Йорк Донецької області.
На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Первомайського. Завдав авіаційних ударів в районах Новокалинового та Авдіївки. Під вогонь окупантів потрапили Керамік, Очеретине, Ласточкине, Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Нетайлове, Карлівка та Невельське Донецької області.
На Мар’їнському напрямку численні атаки противника відбито в районі міста Мар’їнка. Ворожих обстрілів зазнали також Красногорівка, Георгіївка, Максимільянівка, Курахове та Побєда Донецької області.
На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Пречистівки, здійснив обстріли, зокрема, Парасковіївки, Новомихайлівки, Вугледара, Богоявленки, Золотої Ниви та Великої Новосілки.
На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти обороняються. Зафіксовано ворожі авіаудари по населених пунктах Гуляйполе, Мала Токмачка та Степове Запорізької області, а також обстріли Времівки, Бурлацького, Новосілки, Зеленого Поля Донецької області; Ольгівського, Гуляйполя, Залізничного, Білогір'я, Малої Токмачки, Малих Щербаків та Кам’янського Запорізької області. Також під вогонь артилерії ворога потрапили Золота Балка, Веселе, Козацьке, Львове, Антонівка, Кізомис, Станіслав Херсонської області та місто Херсон.
Авіація Сил оборони за добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, з яких 3 – по зенітно-ракетних комплексах.
 
Також, минулої доби наші воїни знищили ворожий ударно-розвідувальний вертоліт Ка-52, 4 ударних БпЛА типу «Shahed» та 1 розвідувальний дрон типу «Zala».

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, 4 райони зосередження озброєння та військової техніки, 1 склад боєприпасів, 2 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях та ще 3 важливі цілі противника.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024