стрічка

Росіяни обстріляли громаду на Херсонщині: ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 травня

22 Травня 2023, 20:12
Ситуація в Україні ОНОВЛЮЄТЬСЯ 1536
Ситуація в Україні

Хроніка 453 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню. 

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Росіяни обстріляли громаду на Херсонщині

Джерело: Херсонська ОВА

Російська армія атакувала Качкарівку Милівської громади.

 

Через обстріл одна людина дістала поранення. Постраждалого шпиталізували, медики надають йому необхідну допомогу.

Російське вторгнення: ситуація станом на 18:00 22 травня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває чотириста п’ятдесят третя доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни. Російський агресор не відмовляється від своїх намірів щодо повної окупації України. Ворог цинічно продовжує застосовувати тактику терору.

Цієї доби російська федерація завдала чергового масованого ракетного та авіаційного удару по об’єктах цивільної та критичної інфраструктури України.

Загалом, протягом доби, противник завдав 21 ракетного удару, по містам Дніпро, Запоріжжя та населених пунктах Харківщини із застосуванням

4 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 (знищено нашими захисниками), 5 крилатих ракет Х-22, 2 балістичних ракет «Іскандер-М» та 5 зенітних керованих ракет С-300 та 4 інших (тип встановлюється).

Крім того, ворог завдав 42 авіаційних ударів, зокрема, застосувавши іранські ударні БпЛА «Shahed». За уточненою інформацією 21 із 21 було знищено нашими захисниками. Також окупанти здійснил близько 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є поранені серед мирного населення, пошкоджено житлові багатоквартирні будинки, приватні будинки, дитячий садочок та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, протягом доби відбулось 25 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту, в епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка. 

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Тимоновичі, Галаганівка та Заріччя Чернігівської області; Ходине, Гірки, Будки, Катеринівка, Тимофіївка, Олександрівка Сумської області, а також Морозова Долина, Шевченка, Козача Лопань, Гоптівка, Лук’янці, Зелене, Стариця, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Варварівка, Нестерне, Бударки та Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник протягом доби завдав авіаційних ударів в районі населених пунктів Орлянське, Кислівка і Табаївка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Кам’янка, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Куп’янськ, Гусинка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районі населених пунктів Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали, зокрема, Невське і Білогорівка Луганської області та Торське, Спірне і Веселе Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Бої за місто Бахмут тривають. Окупанти завдали авіаударів поблизу Бахмута та Іванівського. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Біла Гора, Торецьк, Північне, Південе та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Новокалинового та Водяного. Протягом доби завдав авіаційних ударів в районах Авдіївки та Первомайського. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Авдіївка, Водяне, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. Окрім того, ворожих обстрілів зазнало село Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник наступальних дій не проводив. Водночас завдав авіаційних ударів в районах Вугледара, Пречистівки та Золотої Ниви. Здійснив артобстріли населених пунктів Вугледар, Новоукраїнка та Пречистівка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. В той же час, не припиняє знищувати інфраструктуру населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Протягом цієї доби завдав авіаційних ударів в районах Малої Токмачки та Новоданилівки Запорізької області. Здійснив обстріли населених пунктів Времівка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Малі Щербаки Запорізької області та місто Запоріжжя; Гаврилівка, Берислав, Веселе, Козацьке, Бургунка, Антонівка, Велетенське Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 2 - по зенітно-ракетних комплексах.

Нашими захисниками протягом доби було знищено російський ударний вертоліт Мі-24 та ворожий розвідувальний БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів, 11 артилерійських засобів та радіолокаційну станцію противника.

Довічне ув’язнення отримав диверсант російського ГРУ, який готував вибухи на Одеській залізниці

Джерело: СБУ

Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини ще одного агента головного управління генерального штабу зс рф (більш відомого як ГРУ).

Контррозвідники СБУ затримали його у жовтні минулого року у результаті багатоетапної спецоперації на Одещині. Серед вилученого у ворожого диверсанта – понад три кілограми тротилу, протитанкова міна і підривачі.

За матеріалами української спецслужби, суд призначив йому найвищу міру покарання – довічне позбавлення волі з конфіскацією майна. За даними слідства, ворожим поплічником виявився колишній посадовець карного розшуку лінійного підрозділу розформованої міліції на Одеській залізниці.

Після початку повномасштабного вторгнення він був завербований представником ГРУ для проведення розвідувально-підривної діяльності в регіоні. За вказівкою агресора, він збирав інформацію про перевезення військової техніки, озброєння, боєприпасів і паливо-мастильних матеріалів на окремих ділянках Одеської залізниці.

Отримані відомості планував передати російській воєнній розвідці для підготовки вибухів на ключових логістичних шляхах Сил оборони на південному напрямку.

Для виконання ворожого завдання зловмисник встановив поблизу залізничної колії у передмісті Одеси дві дистанційні фотопастки. Ці спеціальні пристрої дозволяли йому відстежувати переміщення рухомого складу в режимі реального часу і отримувати відповідні фото через мобільний додаток.

Для конспірації російський агент постійно змінював зовнішність та канали зв’язку зі своїм російським «куратором». Також він використовував документи, оформлені на підставних осіб, зокрема паспорт громадянина України.

Співробітники СБУ своєчасно викрили зловмисника, задокументували злочинні дії і затримали його під час налаштування пристрою дистанційного спостереження за маршрутом залізничного транспорту.

Росіяни обстріляли Чернігівщину та Сумщину

Джерело: ОК «Північ»

Станом на 13:00 22 травня російські війська 5 разів обстріляли прикордонні території Чернігівської та Сумської областей.

З 00:00 до 00:10 зафіксували два приходи, ймовірно з міномету 120 мм, в районі н.п. Ходіне. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

З 05:40 до 05:50 зафіксували чотири приходи, ймовірно з міномету 120 мм, в районі н.п. Катеринівка. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Близько 09:15 зафіксували один приход, ймовірно ракети з гелікоптеру, в районі н.п. Горки. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

З 09:05 до 11:20 зафіксували 20 приходів, ймовірно зі ствольної артилерії, в районі н.п. Тимоновичі. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

З 12:00 до 12:05 зафіксували три приходи, ймовірно з міномета 120 мм, в районі н.п. Галаганівка. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Тривають бої: ситуація у Бахмуті

Джерело: заступниця міністра оборони України Ганна Маляр

З учорашнього дня ситуація на Бахмутському напрямку суттєво не змінилась. 

Тривають бої. 

Наші війська у Бахмуті контролюють певні об‘єкти та приватний сектор в районі «Літак». 

Ворог здійснює зачистку у районах міста, взятих ним під контроль. 

Продовжується боротьба за панівні висоти на флангах - півночі і півдні передмістя.  Наші бійці не дають ворогу можливості там закріпитись.  Ворог стягує додаткові сили та засоби. 

Оборона Бахмута свої військові задачі виконує. Наступальний потенціал ворога суттєво знижений, ворогу завдані величезні втрати.

СБУ затримала ворожу інформаторку, яка «полювала» за українською ППО в районі Бахмута

Джерело: СБУ

Служба безпеки викрила ще одну ворожу поплічницю під час контрдиверсійних заходів у прифронтових районах Донеччини.

Зловмисниця збирала для окупантів розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на Бахмутському напрямку.

Передусім вона намагалась встановити координати вогневих позицій, фортифікаційних споруд та системи протиповітряної оборони українських захисників.

Співробітники СБУ затримали фігурантку під час виконання нею ворожого завдання. У неї виявлено мобільний телефон, який жінка використовувала для передачі агресору закритих відомостей.

За даними слідства, ворожою інформаторкою є мешканка Олексіїво-Дружківки. Вона була активною користувачкою забороненої соцмережі «Одноклассники», в якій поширювала антиукраїнські дописи.

Там на неї вийшов «зв’язковий» російської спецслужби, який у січні цього року запропонував долучитися до розвідувально-підривної діяльності проти України.

Для збору розвідданих зловмисниця виходила на місцевість та приховано спостерігала за підрозділами українських військ.

Також вона «в темну» використовувала своїх сусідів та знайомих, в яких розпитувала інформацію про пересування колон військової техніки Сил оборони.

Отримані відомості надсилала окупантам через месенджер у вигляді текстових повідомлень із зазначенням геолокацій українських об’єктів.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманій про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує до 15 років тюрми.

«Укренерго» відновило лінію електропередачі, яка живить Запорізьку АЕС

Джерело: Укренерго

Станція переходить на живлення від української енергосистеми.

На жаль, енергетична інфраструктура таки зазнала пошкоджень. В Дніпровському регіоні були пошкоджені високовольтні лінії 330-750 кВ, що призвело до відключення однієї з потужних електростанцій у регіоні, а також низки підстанцій “Укренерго” та операторів систем розподілу (обленерго). 

Внаслідок цього були знеструмлені споживачі у Запоріжжі. Енергетики вже  відновили енергопостачання споживачів за резервними схемами. Видача потужності електростанції поступово відновлюється. 

Внаслідок пошкодження високовольтної лінії Запорізька атомна електростанція втратила живлення від енергосистеми і працювала від дизель-генераторів. Це вже всьоме з моменту тимчасової окупації Запорізької АЕС росіяни створюють ядерну та радіаційну небезпеку у зоні АЕС.  “Укренерго” доклало максимум зусиль і відновило живлення атомної станції від української енергосистеми.

Також внаслідок атаки росіян пошкоджені мережі обленерго на Дніпропетровщині, живлення відновлюється. 

Попри це у нічні години при зниженому споживанні триває експорт електроенергії у Молдову та Польщу. Імпорт в Україну сьогодні відсутній.

Окупанти вдарили по Куп'янську: постраждали дві жінки

Джерело: Харківська ОВА

Ворог продовжує бити по мирних мешканцях Харківщини. Сьогодні російські окупанти вкотре обстріляли Куп'янськ. 

На жаль, поранення зазнали 2 жінки - 76-ти та 53-х років. Госпіталізовані в стані середньої тяжкості.

В місті пошкоджені приватні житлові будинки, господарчі споруди та цивільна інфраструктура. На місці працюють екстрені служби.

Вночі ворог обстріляв аварійно-рятувальну частину у Дніпрі

Джерело: голова ДСНС Сергій Крук

Зруйновано 3 будівлі, знищено більше 20-ти одиниць техніки. Постраждав один рятувальник.

  

СБУ затримала зрадника, який коригував удари по Миколаївщині «Шахедами» та фосфорними снарядами рф

Джерело: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки затримала у Миколаївській області ще одного російського агента, який передавав окупантам локації Сил оборони.

За вказівкою агресора фігурант об’їжджав прифронтові території області та приховано фіксував місця базування особового складу і техніки українських захисників.

Також він намагався виявити склади з озброєнням та боєприпасами ЗСУ, у тому числі іноземного виробництва.

Крім того, зловмисник передавав окупантам інформацію про наслідки їхніх повітряних атак з використанням фосфорних боєприпасів, реактивних систем залпового вогню «Град» та іранських дронів Shahed.

Отримані розвіддані загарбники використовували для підготовки нових та проведення повторних ударів по регіону, насамперед по Очакову.

Контррозвідники СБУ затримали російського агента під час виконання ним ворожого розвідзавдання.

Як встановило слідство, затриманим є місцевий житель, якого агресор дистанційно залучив до негласної співпраці.

Розвідувальну інформацію передавав російській спецслужбі через месенджер у вигляді текстових повідомлень.

Під час обшуку у зловмисника виявлено мобільний телефон, який він використовував для комунікації з окупантами.

Слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

Двоє загиблих та шестеро поранених: окупанти продовжують обстрілювали Донеччину

Джерело: Донецька ОВА

На Волноваському напрямку Вугледар зазнав 2 авіаударів та 13 обстрілів — без жертв.

На Донецькому напрямку 1 людина загинула і 4 поранено в Авдіївці. Місто було обстріляне 9 разів, у тому числі касетними боєприпасам, — пошкоджено будинки та територію АКХЗ. 1 людина поранена у Георгіївці Мар'їнської громади. 4 рази під обстріл потрапила Курахівська громада.

На Горлівському напрямку 1 людина загинула у Часовому Яру — пошкоджено 6 будинків і 2 промислові будівлі. У Торецьку напередодні пошкоджено 8 будинків, адмінбудівлю та школу, а зранку двома ракетами росіяни поцілили на територію шахти і в Пункт незламності — обійшлося без жертв. У Нью-Йорку поранено 1 людину, пошкоджено 3 будинки. У Никифорівці Соледарської громади зруйновано крамницю, пошкоджено 4 приватних і 3 багатоквартирні будинки. Ще 1 будинок пошкоджено у Червоному Костянтинівської ТГ.

На Лисичанському напрямку в Лиманській ТГ пошкоджено 1 будинок у Торському і 2 у Ямполі.

Черговий блекаут на ЗАЕС: російські окупанти всьоме ставлять під ризик ядерну та радіаційну безпеку всього світу

Джерело: Енергоатом

Внаслідок терористичного обстрілу з боку рашистів 22 травня вранці, о 5:26, відключилась остання високовольтна лінія електропередачі Дніпровська 750кВ, від якої живила власні потреби тимчасово окупована Запорізька АЕС. 

Вже всьоме від початку окупації (4 березня 2022 року) української станції російськими терористами  ЗАЕС переходить в режим блекауту.

Після втрати зовнішнього живлення, яке є життєво необхідним для роботи насосів охолодження ядерного палива в басейнах витримки та ядерних реакторах енергоблоків, в автоматичному режимі ввімкнулись всі дизель-генератори АЕС. Запасу пального для них вистачить на десять діб.

В разі неможливості поновити зовнішнє живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу. 

Подальша окупація ЗАЕС росією, панування на станції нелегітимного та непідготовленого рашистського керівництва, яке не несе ніякої відповідальності за ядерну і радіаційну безпеку об‘єкта, постійно наближає ЗАЕС до невиправного.

Саме тому Запорізьку АЕС негайно мають повернути під повний контроль законного оператора – НАЕК «Енергоатом», із подальшим приведенням станції до нормального режиму експлуатації й поновленням ядерної та радіаційної безпеки об‘єкта.

Армія рф обстріляла Очаків та його берегову смугу

Джерело: Миколаївська ОВА

Як повідомляє повітряне командування «Південь», сьогодні, 22 травня, з 04.00 по 05.00 на Миколаївщині силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Південь» знищено 6 ворожих ударних БПЛА «Shahed-136/131».

Миколаївський район:

Вчора, 21 травня, о 13:00 та о 15:06 ворог завдавав артилерійські удари по м. Очаків та береговій смузі Очаківської громади. Внаслідок чого пошкоджено та частково зруйновано житлові будинки, автівку, уламками пошкоджено газову мережу. Постраждалих немає.

Також сьогодні зранку, о 4:59 ворог здійснював артилерійський обстріл акваторії Очаківської громади. Постраждалих та руйнувань немає. 

У м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Обстріли Харківщини: зруйновані житлові будинки, бази відпочинку та автобус, є поранений

Джерело: Харківська ОВА

Минулої доби окупанти з артилерії, мінометів та ракетного озброєння обстрілювали населені пункти у Харківському, Куп'янському та Чугуївському районах області. 

Внаслідок ракетного удару по с. Циркуни Харківського району зруйновано житловий будинок. Зазнав поранення цивільний чоловік.

У Вовчанську Чугуївського району ворожими обстрілами пошкоджено 6 будинків та господарчі споруди. 

У Чугуєві пошкоджено будівлі 2-х баз відпочинку, а також катамарани та човни.

У смт Козача Лопань Харківського району артобстрілом пошкоджено 2 будинки, автобус, загинули та поранені свійські тварини.

У с. Кам'янка Ізюмського району, перебуваючи на власному подвір'ї, на невідомому боєприпасі підірвався 61-річний чоловік. Госпіталізований з пораненням.

Росіяни атакували Запорізьку області з авіації, РСЗВ та дронами

Джерело: Запорізька ОВА

Ворог продовжив бити по цивільній інфраструктурі: 75 обстрілів за добу по 16 населеним пунктам. Росіяни вдарили авіацією по Новоданилівці, двічі атакували з БПЛА Степове, з РСЗВ Гуляйполе та Преображенку, нанесли 70 артударів по Новоандріївці, Малій Токмачці, Червоному, Малинівці, Степовому, Кам'янському.

Є руйнування приватних будинків, господарчих будівель, пошкодження автівок. На щастя, люди не постраждали.

Вночі над Україною знищили 20 дронів та чотири ракети

Джерело: Повітряні сили ЗСУ

Уночі 22 травня 2023 року російські окупанти атакували військові та інфраструктурні об’єкти східного форпосту України – м. Дніпро.

Атака здійснювалась 16-ма ракетами різних типів та 20-ма ударними дронами «Shahed-136/131».

Загалом противник випустив:

- 4 крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555 з стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з району Каспійського моря;

- 5 крилатих ракет Х-22 із дальніх бомбардувальників Ту-22м3 з різних напрямків –Азовського моря та Курської області;

- 2 балістичні ракети «Іскандер-М» з окупованого Криму;

- 5 зенітних керованих ракет С-300 з окупованої території Запорізької області.

- 20 іранських ударних дронів «Shahed-136/131» з південного та північного напрямків.

Протягом нічної атаки 22 травня силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Схід» та повітряного командування «Південь» на східному та південному напрямках відповідно знищено чотири крилаті ракети Х-101/Х-555 та 20 ударних дронів типу «Shahed».

На Херсонщині збили російський СУ-35

Джерело: Повітряні сили ЗСУ

Ще мінус один ворожий літак. Наприкінці доби 21 травня в територіальних водах України на Херсонщині «отрицательного взлета» зазнав російський винищувач Су-35.

Обставини уточнюються.

Цієї ночі захисники з ПвК «Схід» збили над Дніпропетровщиною 15 безпілотників та 4 крилаті ракети

Джерело: Дніпропетровська ОВА

Проте, на жаль, є й «прильоти». 

У Дніпровському районі через ракетний удар поранений 27-річний чоловік. Він у лікарні в стані середньої тяжкості. 

Пошкоджені кілька будівель рятувального підрозділу. Виникло дві пожежі, які вже загасили. Знищені більш ніж 10 вантажних та легкових авто, стільки ж одиниць спецтехніки – пошкоджені. Побиті й 25 приватних машин та 2 автобуси. 

Влучання сталося також по приватному підприємству у Дніпрі. Там понівечені 3 будівлі. 

В Іларіонівській громаді Синельниківського району впав БПЛА. Виявили там й уламки ракети. 

Постраждали 7 людей. Жінки 52 та 70 років – у лікарні.

Зачепило 3 приватні будинки та 9 багатоквартирних. А ще – дитсадок, магазини та адмінбудівлі.  Потрощені 6 авто. 

Вночі окупанти спрямували на Одещину безпілотник

Джерело: ОК Південь

Вночі на  Одещину ворог спрямував ударний безпілотний літальний апарат.

Силами протиповітряної оборони він був знищений над морем.

Водночас, Звертаємо увагу, що  на бойовому чергуванні в Чорному морі знаходяться 2 ракетоносії, загальний залп яких може сягати 12 "Калібрів".

Таким чином, рівень ракетної небезпеки на тлі активності стратегічної і тактичної  авіації - дуже високий.

Втрати росіян від початку повномасштабної війни

Джерело: Генштаб ЗСУ

 

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 22 травня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російські окупанти цієї доби завдали масованого ракетно-авіаційного удару, інформацію буде опубліковано після уточнення.
Протягом минулої доби противник завдав 6 ракетних та 52 авіаційних удари, здійснив 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та іншу цивільну інфраструктуру. Для ударів по українських містах Лиман, Слов’янськ та Костянтинівка, противник знову використав ЗРК С-300, які не є високоточною зброєю. Це ще раз підкреслює тактику терору з боку російської федерації.
 
Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.
 
Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом минулої доби відбулось 37 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту. В епіцентрі бойових дій Бахмут та Мар’їнка.
 
На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.
 
На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах, на деяких ділянках державного кордону діють ворожі диверсійно-розвідувальні групи. Протягом минулої доби загарбники обстріляли з мінометів та артилерії населені пункти Миколаївка Чернігівської області; Прогрес, Студенок, Білокопитове, Вовківка, Волфине, Запсілля та Михайлівка Сумської області, а також Уди, Гранів, Зелене, Стариця, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Нестерне та Бударки на Харківщині.
 
На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Протягом доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Кам’янка, Колодязне, Красне Перше, Петро-Іванівка, Фиголівка, Новомлинськ, Западне, Моначинівка, Масютівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.
 
На Лиманському напрямку протягом минулої доби ворог вів наступальні дії у напрямку Івано-Дар’ївки, успіху не мав. Завдав авіаударів в районі Невського. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське і Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське і Спірне на Донеччині.
 
На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Бої за місто Бахмут тривають. Протягом минулої доби противник безуспішно намагався відновити втрачені позиції південніше населеного пункту Іванівське. До того ж, вів наступальні дії у напрямку Григорівки, успіху не мав. Завдав авіаударів в районах Бахмута та Іванівського. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Іванівське, Ступочки, Біла Гора, Торецьк та Нью-Йорк Донецької області.
 
На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Авдіївки та Первомайського. Протягом доби завдав авіаційного удару в районі Авдіївки. Під ворожі артобстріли потрапили Новокалинове, Бердичі, Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.
 
На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони продовжують відбиття атак противника в районі Мар’їнки. Поблизу неї та в районі Новомихайлівки ворог завдав авіаударів. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Георгіївка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.
 
На Шахтарському напрямку противник наступальних дій не проводив. Водночас, задіяв авіацію для ударів поблизу Водяного, Вугледара, Пречистівки, Золотої Ниви та Великої Новосілки. Здійснив артобстріли населених пунктів Водяне та Вугледар.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Не припиняє знищувати інфраструктуру населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Протягом минулої доби завдав авіаційних ударів по Новоданилівці і Степовому Запорізької області та Станіславу і Кізомису на Херсонщині, а також обстріляв населені пункти Времівка, Бурлацьке, Новосілка, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір'я, Мала Токмачка, Малі Щербаки і Кам’янське Запорізької області та Херсон, Михайлівка, Козацьке, Бургунка, Тягинка, Молодіжне і Кізомис на Херсонщині.
 
На тлі значних втрат живої сили, російське військовим керівництво прийняло рішення щодо скорочення до 10 днів терміну підготовки особового складу із числа засуджених, базовий табір яких розгорнуто у Старобільському районі Луганської області. Раніше до зазначеного табору привезли з місць позбавлення волі на території росії близько 1000 осіб поповнення. Підготовку тоді планували проводити протягом чотирьох тижнів.

 

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки ворога, а також 7 - по його зенітно-ракетних комплексах.
 
Було знищено 3 ворожих розвідувальних БпЛА різного типу, а також 5 ударних.
 
Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 5 районів зосередження особового складу, 2 склади боєприпасів, 3 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, 2 пункти управління, станцію радіоелектронної боротьби, зенітно-ракетний комплекс та ще одну важливу ціль противника.
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024