стрічка

РФ завдала удар по Харкову: ситуація щодо російського вторгнення в Україну 21 травня

21 Травня 2023, 20:53
Ситуація на фронті 1696
Ситуація на фронті

Хроніка 452 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню. 

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Війська РФ атакували дві громади Дніпропетровщини дроном та з важкої артилерії

Джерело: голова Дніпрпоетровської облради Микола Лукашук

 

Протягом 21 травня російські війська атакували Мирівську та Межівську громади, що на Дніпропетровщині.  Мирівську громаду на Нікопольщині атакували дроном, також випустили понад 40 снарядів з важкої артилерії.

Знищено приватний будинок та легкову автівку. Ще шість приватних осель, господарську споруду і машину понівечено. Зачепило також пошту, медзаклад, агропідприємство, адмінбудівлю.

У Межівській громаді Синельниківського району наслідки атаки уточнюють.

Загиблих та поранених немає.

Вибухи у Харкові 21 травня: РФ завдала удар

Джерело: очільник обладміністрації Олег Синєгубов

Ввечері 21 травня у Харкові були чутні вибухи. Росія завдала ударів по місту. повітряну тривогу по місту та області оголосили о 19:30.

Перебувати в укриттях закликає очільник обладміністрації Олег Синєгубов – армія РФ завдає ударів.

Інформації про руйнування або поранених нині немає.

Обстановка на фронті станом на вечір

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби противник завдав 4 ракетних та 45 авіаційних ударів, здійснив більш як 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та іншу цивільну інфраструктуру. Для завдання ракетних ударів по українських містах Лиман, Слов’янськ та Костянтинівка, противник знову використав ЗРК С-300, які не є високоточною зброєю, що, в свою чергу, підкреслює тактику терору з боку російської федерації.

 

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

 

 

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, протягом доби відбулось 24 бойових зіткнення на зазначених ділянках фронту. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

 

 

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

 

 

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах, на деяких ділянках державного кордону діють диверсійно-розвідувальні групи ворога. Протягом доби окупанти здійснили мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Прогрес Новгород-Сіверського району Чернігівської області; Студенок та Михайлівка Сумської області, а також Уди, Гранів, Зелене, Стариця, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Нестерне, Бударки на Харківщині.

 

 

На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Протягом доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Кам’янка, Колодязне, Красне Перше, Петро-Іванівка, Фиголівка, Новомлинськ, Западне, Моначинівка, Масютівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

 

 

На Лиманському напрямку протягом доби ворог вів наступальні дії у напрямку Івано-Дар’ївки, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Невське. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти, що поряд з лінією бойового зіткнення. Зокрема, Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське і Спірне Донецької області.

 

 

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Бої за місто Бахмут тривають. Протягом доби противник безуспішно намагався відновити втрачені позиції південніше населеного пункту Іванівське. До того ж, вів наступальні дії у напрямку Григорівки, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Бахмут та Іванівське. Від ворожих обстрілів постраждали Оріхово-Василівка, Маркове, Бахмут, Іванівське, Біла Гора та Нью-Йорк Донецької області.

 

 

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямках Авдіївки та Первомайського, успіху не мав. Протягом доби завдав авіаційного удару в районі Авдіївки, здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.

 

 

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційних ударів поблизу Мар’їнки та Новомихайлівки. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Георгіївка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

 

 

На Шахтарському напрямку противник наступальних дій не проводив. Водночас, завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива та Велика Новосілка. Здійснив обстріли населених пунктів Водяне і Вугледар.

 

 

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. В той же час, не припиняє знищувати інфраструктуру населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Протягом цієї доби завдав авіаударів по населеному пункту Станіслав Херсонської області, а також обстріляв з артилерії Времівку, Бурлацьке, Новосілку, Зелене Поле Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Білогір'я, Малу Токмачку, Малі Щербаки та Кам’янське Запорізької області; Тягинку Херсонської області та місто Херсон.

 

 

Російські загарбники обмежують доступ цивільного населення до мобільного зв’язку у населених пунктах тимчасово захопленої території Херсонської області. Окупанти демонтують обладнання підстанцій, а також ретрансляційних веж. Крім того, обмежують переміщення місцевих жителів до районів зі стійким сотовим зв’язком.

 

 

Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 4 - по зенітно-ракетних комплексах.

 

 

Протягом доби було знищено 3 ворожих розвідувальних БпЛА різного типу.

 

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили район зосередження озброєння та військової техніки, 2 склади боєприпасів, 2 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях та ще одну важливу ціль противника.

Військові РФ 21 травня обстріляли Часів Яр, Нью Йорк, та Георгіївку. Є загиблі та поранені

Джерело: речниця обласної прокуратури Донеччини Анастасія Мєдвєдєва

 

Внаслідок російських обстрілів 21 травня у Часів Ярі загинув чоловік, а в Нью-Йорку та Георгіївці поранені дві жінки.

«21 травня 2023 року під удар окупантів потрапили, ймовірно, зі ствольної артилерії Авдіївку, Часів Яр та Георгіївку, а Нью-Йорк фугасними авіабомбами ФАБ-250», — уточнила Анастасія Мєдвєдєва.

За словами речниці, лікарі діагностували у постраждалих вогнепальні осколкові поранення голови, тулубу і кінцівок.

Начальник міської військової адміністрації Часового Яру Сергій Чаус розповів Суспільному, що у Часовоярській громаді залишається 10% жителів. До повномасштабного вторгнення у громаді було 13 тисяч жителів.

«Російскі військові постійно обстрілюють населені пункти громади. З населених пунктів — триває евакуація. Жителі забезпечені водою та отримують гуманітарну допомогу», — розказав Чаус.

Один загиблий та четверо поранені: російські військові обстріляли Авдіївку

Джерело: Голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш

Від початку доби російські військові обстрілюють Авдіївку. Внаслідок цього одна людина загинула й четверо – поранені. 

«Вночі було більш-менш спокійно. Від початку доби обстрілювали Авдіївку з танків, РСЗВ та двічі нанесли авіаудар, з них один по території заводу, інший – по центру міста», – розповів Барабаш.

За його словами, за тиждень з міста вивезли 15 людей, 1753 – залишається.

Російська армія обстріляла селище Козацьке: загинув чоловік

Джерело: Херсонська обласна прокуратура

21 травня близько 12:00 російські військові вчергове обстріляли селище Козацьке Новокаховської громади Херсонщини, є загиблий.

За даними слідства, військові РФ обстріляли мирне населення з артилерії. Пошкоджені будинки та господарські споруди.

Як повідомив у Telegram голова ОВА Олександр Прокудін, внаслідок атаки загинув 55-річний місцевий житель. Дані про інших постраждалих уточнюють.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження. На місці події працюють правоохоронці, щоб задокументувати черговий воєнний злочин армії РФ, йдеться у дописі.

Росія втратила в Бахмуті понад 100 тисяч людей – Байден

Джерело: Джо Байден, під час саміту G7 у Японії

Росія втратила у боях на Бахмутському напрямку загалом понад 100 тисяч військових.

«От, наприклад, Бахмут. Є питання – чи його втрачено, чи ні. А правда в тому, що понад 100 000 росіян втратили в Бахмуті. Це компенсувати дуже тяжко. Бахмут — це спустошене місто», – наголосив Байден.

Він додав, що передача Україні сучасної західної авіації не вплинула б на ситуацію в місті.

«Винищувачі F-16, наприклад, у Бахмуті не потрібні. Вони не принесуть додаткових наслідків», – зауважив Джо Байден.

Раніше він заявив, що Сполучені Штати не мають точної дати початку контрнаступу України, однак очікують, що українські військові зможуть досягнути успіху на фронті.

ЗСУ влучили у штаб окупантів у Бердянську

Джерело: Стратком, місцевий телеграм-канал «Бердянськ сьогодні»

За даними Центру стратегічних комунікацій, внаслідок нічного удару Сили оборони вразили штаб одного з підрозділів окупантів у Бердянську.

Втрати противника уточнюються.

Місцеві телеграм-канали пишуть, що «о 4.00 місто прокинулось від серії вибухів», а у районі аеродрому спостерігали пожежу та густий дим.

Зазначається, що частина міста досі без світла.

Тим часом окупаційна адміністрація заявляє, нібито місто обстріляли ракетами Storm Shadow, і що російська ППО нібито збила 6 ракет, а сьома влучила "на околиці міста".

ЗСУ взяли Бахмут у напівоточення, росіяни втратили частину панівних висот довкола міста

Джерело: Міноборони

«Ворогу не вдалось оточити Бахмут і вони втратили частину панівних висот довкола міста. Тобто, просування наших військ у передмісті по флангам, яке і зараз триває, дуже сильно ускладнює ворогу знаходження у Бахмуті.

Наші війська взяли місто у напівоточення, що дає нам можливість знищувати ворога. Тому, ворогу, у тій частині міста яку він контролює, доводиться оборонятись.

Наші оборонці зберігають контроль над промисловими та інфраструктурними об‘єктами та приватним сектором Бахмута у районі «Літак», - повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Місто знищене, однак бої тривають: військові розповіли про ситуацію в Бахмуті

Джерело: Суспільне

Бахмут Донецької області фактично повністю знищений ударами російських військ, однак Сили оборони продовжують утримувати позиції у південно-західній частині міста, ведучи бої із силами РФ.

Про це у коментарі Суспільному заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий

«Президент правильно сказав — місто по суті знесено з лиця землі. Ворог щоденно масовими ударами артилерії, авіації знищує, і наші підрозділи повідомляють, що ситуація вкрай важка. Наші військові тримають фортифікаційні споруди і декілька приміщень південно-західної частини міста. Йдуть важкі бої», — зазначив він.

За словами Череватого, росія приділяє Бахмуту забагато символічного значення.

«Росія привертає увагу до цього Бахмуту, ніби вони взяли Дніпро. Насправді не взяли до кінця. Місто знищене, ніякої військової і навіть політичної користі воно їм не несе. Взяти за 9 місяців районний центр — не взяли. Ми намагаємось тиснути на флангах, не давати їм спокою і за можливості контратакувати», — додав речник.

В ОП спростували взяття Бахмута

Джерело: прессекретар Зеленського Сергій Никифоров

 Медіа писали, що на запитання під час саміту G7 в Хіросімі, чи контролює Україна місто, Зеленський відповів: «Я думаю, що ні». Проте, насправді діалог журналіста з президентом звучав так: 

– Росіяни кажуть, що вони взяли Бахмут.

– Думаю, що ні. Але ви маєте розуміти, що це нічого, місто повністю зруйноване, жодної вцілілої будівлі. Сьогодні Бахмут лише в наших серцях. Там немає нічого. Тільки земля і купа мертвих росіян.

«Таким чином президент заперечив взяття Бахмуту» — наголосив прессекретар Зеленського Сергій Никифоров.

Зеленський сказав, що Україна не контролює Бахмут

Джерело: Суспільне

Президент Зеленський, відповідаючи на питання, чи контролює Україна Бахмут, адже Росія заявила про захоплення міста, відповів: «Думаю, ні». «Це трагедія, але на сьогодні Бахмут лише в наших серцях. На тому місці нічого немає, лише земля», — додав Зеленський. Водночас згодом речник президента Никифоров заявив, що Зеленський заперечив взяття міста.

Повітряні Сили збили чотири шахеди

Джерело: Повітряні Сили

Увечері 20 травня 2023 року на східному напрямку в зоні відповідальності Повітряне командування "Схід" знищено чотири ворожі ударні БПЛА «Shahed-136/131».

РФ збільшила кількість ракетоносіїв у Чорному морі

Джерело: керівниця пресцентру Сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

Російська армія вивела у Чорне море два підводні човни — ракетоносії з вісьмома ракетами типу «Калібр»

Росія збільшує кількість ракетоносіїв, як відповідь на міжнародний тиск, зокрема на саміт G7, вважає Гуменюк.

За її словами, росіяни активно ведуть розвідку за допомогою безпілотників відтоді, як очікують український контрнаступ:

«Вони нервуються, вони намагаються збирати максимум інформації. Крім того, перед такими ракетними, дроновими ударами вони намагаються розвідати, де знаходиться система ППО для того, щоб їх обійти або уразити. Де знаходяться відповідні об’єкти на які спрямована атака»

За минулу добу були знищені п'ять БПЛА: три ударні та два розвідувальні, додала вона.

Армія рф атакувала з авіації Станіслав Херсонської області

Джерело: Наталія Гуменюк

Російська армія на світанку атакувала з тактичної авіації Станіслав Херсонської області, повідомила в телемарафоні «Єдині новини» керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

«Внаслідок влучань російських снарядів зруйновані будинки та будинок культури. Інформація про постраждалих уточнюється», — сказала Гуменюк.

Напередодні Наталія Гуменюк повідомила, що російська армія ближче до ранку 20 травня вдарила по житловому кварталу Берислава: зруйновані п'ять житлових будинків, двоє людей загинули.

Ворог обстріляв дві громади Миколаївщини

Джерело: Миколаївська ОДА

20 травня, о 09:00 зафіксовано ворожі обстріли по території населеного пункту Куцурубської громади. Внаслідок чого пошкоджено приватний будинок. Постраждалих немає.

Також, 20 травня, о 10:00 та 16:11 ворог завдавав ударів по береговій смузі та акваторії м. Очаків Очаківської громади. Постраждалих немає.

У м. Миколаїв, Первомайському, Баштанському та Вознесенському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Уночі росія атакувала Дніпропетровську область дронами — усі збили

Джерело: голова ОДА Сергій Лисак

Вночi ворог спрямував на Дніпропетровщину БпЛА. Всі безпілотники військові з повітряного командування "Схід" збили. Блискуча робота!

Решту ночі в регіоні було спокійно — без обстрiлiв.

А вже на ранок агресор вдарив з важкої артилерiї по Нiкопольщині. Поцілив по Мирівській громаді. Люди цiлi. Наслiдки атаки уточнюються.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 21 травня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася чотириста п’ятдесята друга доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

Протягом минулої доби противник завдав 7 ракетних та 70 авіаційних ударів, здійснив 48 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Постраждали мирні люди, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі застосовує тактику терору.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, протягом минулої доби, відбулось 53 бойових зіткнення на зазначених ділянках фронту, в епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом минулої доби завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Нестерне Харківської області, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Галаганівка Чернігівської області та Голишівське, Волфине, Кіндратівка, Юнаківка, Угроїди Сумської області, а також Уди, Козача Лопань, Тернова, Гатище, Вовчанськ, Плетенівка, Покаляне, Нестерне, Бударки, Землянки, Устинівка та Хатнє на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Минулої доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Кислівка та Котлярівка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Тополі, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Кислівка, Котлярівка, Табаївка Харківської області та Стельмахівка - Луганської.

На Лиманському напрямку протягом доби, що минула ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Білогорівка, Діброва, Ямпіль, Спірне. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області; Торське, Верхньокам’янське та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Не припиняються бої за місто Бахмут. Протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії  також у напрямку Білої Гори. Завдав ракетних ударів в районах Слов'янська, Краматорська, Дружківки та авіаційних ударів в районах населених пунктів Слов'янськ, Дружківка, Бахмут, Іванівське, Біла Гора, Курдюмівка і Торецьк. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Предтечине, Біла Гора Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії у напрямках Новокалинового, Авдіївки, Сєверногл, успіху не мав. Минулої доби завдав авіаційного удару в районі Авдіївки, здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Степове, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони вкотре відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаударів в районах населених пунктів Красногорівка та Мар’їнка. В той же час, ворожих артобстрілів зазнали Гостре, Георгіївка, Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новомихайлівки. Водночас, завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Вугледар та Пречистівка. Здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Костянтинівка, Новомихайлівка, Новоукраїнка, Вугледар та Пречистівка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Полтавка Запорізької області та Берислав і Киндийка на Херсонщині. В той же час, здійснив обстріли понад 40 населених пунктів. Серед них – Времівка, Новосілка, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське,  Гуляйполе, Білогір'я, Мала Токмачка та Кам’янське Запорізької області; Нікополь - Дніпропетровської та Золота Балка, Веселе, Львове, Антонівка, Дніпровське, Велетенське і місто Херсон.

Російські окупанти продовжують переобладнувати заклади освіти у тимчасово окупованих населених пунктах України під військові медичні установи. Зокрема, загальноосвітню школу в селищі Азов Запорізької області та дошкільний навчальний заклад у селищі Гладківка Херсонської області, загарбники перетворили у польові шпиталі. На лікуванні там перебувають близько 50 окупантів з пораненнями різного ступеню важкості.

Авіація Сил оборони за добу завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника. Також знищено 4 ударних та 7 розвідувальних БпЛА різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 райони зосередження озброєння та військової техніки, 1 склад боєприпасів, 4 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, 1 засіб протиповітряної оборони та ще 1 важливу ціль ворога.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024