стрічка

Окупанти обстріляли Торецьк, серед постраждалих - дитина: ситуація щодо російського вторгнення в Україну 20 травня

20 Травня 2023, 21:20
Ситуація на фронті 1533
Ситуація на фронті

Хроніка 451 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню. 

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Росіяни обстріляли Нікопольщину з артилерії

Джерело: Дніпропетровська ОВА

Сьогодні росіяни знову обстріляли Нікопольщину. З важкої артилерії випустили понад 20 снарядів. Били по Нікополю та Червоногригорівській громаді.

У місті постраждала 46-річна жінка. Пошкоджено 17 будинків – приватних і багатоповерхових. Зачепило й сонячні панелі, паркани та господарські споруди. 

Залізяччя агресора побило газопроводи та лінії електропередач. Без світла нині майже тисяча нікопольчан.

Ворог обстріляв Куп'янськ, постраждали дві людини

Джерело: Харківська ОВА

Окупанти не припиняють терор мирного населения Харківщини. 

Сьогодні під ворожим вогнем було м. Куп’янськ. Внаслідок обстрілу постраждало двоє цивільних людей. 44-річного чоловіка госпіталізовано, а 61-річний мирний житель отримав медичну допомогу на місці. 

Через обстріл сталося займання трави, будівельного сміття та вторинної серовини на площі близько 800 кв м.

Росіяни обстріляли Торецьк, п'ятеро людей зазнали поранень

Джерело: Донецька ОВА

5 людей поранено внаслідок обстрілів Торецька.

Росіяни накрили фактично все місто Градами — пошкоджені житлові будинки та інші цивільні об'єкти, зокрема, лікарня.

Серед поранених — 11-річна дитина. Всім постраждалим надано медичну допомогу, їхній стан задовільний.

Обстановка на фронті станом на вечір

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом цієї доби противник завдав 3 ракетних та 56 авіаційних ударів, здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зазнала руйнувань цивільна інфраструктура. На жаль, є загиблі та поранені мирні люди, знищено житлові приватні будинки та інша цивільна інфраструктура.
 
Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.
 
Противник зосереджує основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби відбулось 39 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої ведуться за Бахмут та Мар’їнку.
 
На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.
 
На Сіверському та Слобожанському напрямках противник протягом цієї доби завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Нестерне Харківської області, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Галаганівка Чернігівської області; Голишівське, Волфине, Кіндратівка, Юнаківка, Угроїди Сумської області, а також Уди, Козача Лопань, Тернова, Гатище, Вовчанськ, Плетенівка, Покаляне, Нестерне, Бударки, Землянки, Устинівка та Хатнє на Харківщині.
 
На Куп’янському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах Кислівки і Котлярівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Тополі, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Кислівка, Котлярівка, Табаївка і Берестове Харківської області та Стельмахівка - Луганської.
 
На Лиманському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Ямпіль та Спірне. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське і Спірне Донецької області.
 
На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Не припиняються важкі бої за місто Бахмут. До того ж, протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Білої Гори. Завдав ракетних ударів по районах Слов'янська і Дружківки та авіаційних - по районах населених пунктів Слов'янськ, Дружківка, Бахмут, Іванівське, Біла Гора і Торецьк. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Предтечине, Біла Гора Донецької області.
 
На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії у напрямках Новокалинового, Авдіївки, Сєверного, успіху не мав. Протягом доби завдав авіаційного удару поблизу Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли неподалік населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Степове, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.
 
На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційного удару в районі Красногорівки. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Гостре, Георгіївка, Мар’їнка та Побєда Донецької області.
 
На Шахтарському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новомихайлівки. Водночас, завдав авіаційних ударів поблизу Вугледара та Пречистівки. Здійснив обстріли Парасковіївки, Костянтинівки, Новомихайлівки, Новоукраїнки, Вугледара та Пречистівки.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Полтавка Запорізької області та Берислав і Киндийка на Херсонщині. В той же час, протягом доби, здійснив обстріли понад 30 населених пунктів. Серед них – Времівка, Новосілка, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Білогір'я, Мала Токмачка та Кам’янське Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Золота Балка, Веселе, Львове, Антонівка, Дніпровське, Велетенське Херсонської області та місто Херсон.
 
Противник продовжує використовувати цивільні медичні заклади тимчасово загарбаних територій України у власних цілях. Так, верхні поверхи Лутугинського районного територіального медичного об’єднання окупанти перетворили на військовий шпиталь, а для його прикриття на першому поверсі залишили дитяче відділення. Наразі у медичному закладі на лікуванні перебуває близько 100 російських військовослужбовців з пораненнями різного ступеню важкості. Це число є піком можливостей військового шпиталю у наданні медичних послуг. У той же час меддопомога цивільному населенню з боку персоналу військового шпиталю не надається.
 
Авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.
Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 райони зосередження озброєння та військової техніки, 1 склад боєприпасів, 4 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, 1 засіб протиповітряної оборони та ще 1 важливу ціль противника.

Ситуація у Бахмуті критична

Джерело: Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр

В Бахмуті важкі бої. Ситуація критична. 

Разом з тим, наші війська тримають оборону в районі «Літак». 

Станом на зараз наші оборонці контролюють певні промислові та інфраструктурні об‘єкти цього району і приватний сектор.

На Харківщині чоловік підірвався на міні у власному дворі

Джерело: Харківська ОВА

В області залишається дуже високою мінна небезпека. 

Сьогодні у с. Руські Тишки Харківського району 43-річний  чоловік наступив на власному подвір’ї на міну «Пелюстка». 

Госпіталізований у стані середньої тяжкості. Наразі лікарі надають йому всю необхідну допомогу.

СБУ викрила ще 12 інтернет-агітаторів рф: серед них - «ідеологи» встановлення в Україні пам’ятників Кадирову

Джерело: СБУ

Служба безпеки нейтралізувала підривну діяльність ще 12 проросійських агітаторів, які поширювали антиукраїнський контент в інтернеті.

Так, на Полтавщині:

За матеріалами СБУ 8 років тюрми загрожує двом ворожим пропагандистам.

Один з них – працівник місцевого підприємства критичної інфраструктури, який прославляв повномасштабне вторгнення в Україну.

Інший фігурант «просував» в інтернеті ідею встановлення в українських містах пам’ятників Кадирову.

У Дніпропетровській області:

викрито колишнього місцевого комерсанта, що героїзував бойовиків ПВК «Вагнер» та виправдовував їхню участь у штурмі українських міст на сході України.

Деструктивні «гасла» він поширював через інтернет, а також під час спілкування зі знайомими.

На Донеччині:

нейтралізовано цілий «осередок» проросійських інтернет-агітаторів. До нього входило 4 мешканців регіону, які вихваляли бойовиків терористичних організацій «л/днр», задіяних на східному фронті.

У Кіровоградській області:

затримано мешканця Онуфрієвського району. У своїх дописах в соцмережі «Одноклассники» він називав «незаконною» деокупацію Херсона.

У Чернігівській області:

повідомлено про підозру ще двом ворожим агітаторам. На власних акаунтах у соцмережах вони розміщували пропагандистські дописи, які підхоплювали російські інтернет-групи.

Встановлено, що син однієї з фігуранток є російським військовим, з яким вона перебувала на постійному зв’язку.

На Рівненщині:

задокументовано підривну діяльність двох громадянок рф, що мають посвідки на постійне проживання в Україні.

У заборонених соцмережах вони дискредитували українських захисників та схвалювали злочини російських окупантів з Бурятії проти цивільного населення.

За всіма викритими фактами тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочинів і притягнення винних до відповідальності.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Дніпропетровській, Кіровоградській, Чернігівській, Полтавській, Рівненській, Донецькій та Луганській областях спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва органів прокуратури.

Російські окупанти конфіскували близько сотні катерів у жителів лівобережної Херсонщини

Джерело:  Центр національного спротиву

На тимчасово окупованій частині Херсонської області російські військові відібрали у жителів близько 100 плавзасобів.

«Вилучені човни «офіційно» передали на баланс підрозділам російських окупаційних військ. Таким чином окупанти намагаються розв'язати проблему дефіциту плавзасобів», — йдеться в повідомленні.

У Повітряних силах очікують на літаки від союзників

Джерело: речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат.

Українські військові незабаром можуть отримати від західних партнерів сучасні бойові літаки, що дозволить пілотам Повітряних сил ще ефективніше виконувати бойові задачі.

«Почнемо з наших льотчиків, які і цієї ночі, і за попередню добу продовжують завдавати удари по противнику, по його радіолокаційних станціях, по засобах протиповітряної оборони, по угрупованнях військ, які на східному напрямку продовжують вести і атакувальні, і оборонні дії. До 30 літаковильотів на вогневе ураження, на винищувальне прикриття здійснили льотчики за минулу і вже у поточній добі. Це загалом», — зазначив речник.

За його словами, останнім часом з’явилось сподівання на те, що українські пілоти отримають сучасну бойову авіацію від партнерів.

«Вже є позитивні сигнали щодо того, що радянська техніка може скоро піти в історію, і з’явиться у нас сучасний літак, на який вони залюбки пересядуть. І це їх ще більше надихає. Тому що, якщо навіть такій техніці вони дають такий результат, то що буде, коли з’явиться літак, про який ми всі мріємо?», — наголосив Юрій Ігнат.

Він додав, що заяви про нібито застарілість авіації, яку може отримати Україна від союзників, є інформаційним вкидом російської сторони.

«Хочу попередити, що на болотах, в інформаційних помийках будуть волати, що це літак застарілий, нічого не допоможе, то про (зенітно-ракетний комплекс — ред.) Patriot вони так само говорили. Тому очікуємо якомога швидше», — зауважив посадовець.

Вранці росія обстріляла Хмельницьку область

Джерело: ОВА

Пролунала серія вибухів. Працювали сили ППО. 

Крім того, є влучання в об'єкт інфраструктури Хмельницького району. 

Постраждалих немає. 

Інформація про руйнування встановлюється.

Вночі російські військові обстріляли дві громади Сумської області

Джерело: ОВА

Вночі російські військові тричі обстрілювали прикордоння Сумщини. Зафіксовано 26 вибухів. Обстрілів зазнали Хотінська та Білопільська громади.

По Хотінській громаді сили РФ били з АГС (15 вибухів).

Під артилерійський обстріл потрапила️ Білопільська громада (3 вибухи), також по території громами били з мінометів (8 вибухів).

За інформацією військової адміністрації, попередньо, поранених людей та руйнувань немає.

У Слов′янську ракета влучила у будинок

Джерело: начальник МВА Вадим Лях

Зранку 20 травня, близько 05:00, російські військові обстріляли Слов'янськ. Загиблих та поранених немає, повідомив начальник МВА Вадим Лях.

За даними начальника МВА Вадима Ляха, влучила ракета у приватний будинок на вулиці Мартиненка. Загалом через обстріл пошкоджені 10 приватних осель.

На Харківщині ворог обстріляв 21 населений пункт

Джерело: голова ОДА Олег Синєгубов

За минулу добу окупанти з артилерії, мінометів та з використанням авіації обстріляли щонайменше 21 населений пункт у Харківському, Куп'янському та Чугуївському районах області. 

Внаслідок обстрілів Куп’янська, пошкоджено 3 житлові будинки та господарчі споруди. 

У с. Петропавлівка Куп'янського району, на жаль, загинув 65-річний цивільний чоловік, в селі пошкоджено житловий будинок та господарчі споруди. 

У с. Синьківка Куп'янського району під час ворожого обстрілу зазнав поранення 43-річний цивільний чоловік, госпіталізований. 

Внаслідок масованих обстрілів Вовчанська Чугуївського району пошкоджено 4 житлові будинки та господарчі споруди.

Триває розмінування. За минулу добу піротехніки ДСНС обстежили більше 8 га території та знешкодили 82 вибухонебезпечні предмети.

Нічна атака на Київ: наслідки

Джерело: КМДА 

Цією ночі агресор знов здійснив масовану атаку дронами. За попередньою інформацією, були застосовані баражуючі боєприпаси «Shahed». Усі виявлені повітряні цілі були знищені силами і засобам нашої ППО. Ударів по Києву не допущено! (Остаточно про кількість і тип БпЛА проінформують у зведеннях Генштабу та Повітряних сил.) В результаті падіння уламків:

  • Дніпровському р-ні сталося загоряння житлового будинку,  пожежа ліквідована. Без жертв;
  • в Дарницькому р-ні пошкодження будівлі СТО, припаркованих авто;
  • в Печерському р-ні є пошкодження вікон житлового будинку;
  • в Соломʼянському р-ні - дорожнє покриття і автотранспорт.

Інформації щодо потерпілих на разі не надходило. Дані оперативного зведення оновлюються і уточнюються. Слідкуйте за новими повідомленнями. Не знімайте роботу ППО - цим ви вбереже і наших воїнів, і, у підсумку, своє життя.

Противник обстріляв Херсонщину 53 рази

Джерело: голова ОДА Олександр Прокудін

За минулу добу противник здійснив – 53 обстріли, випустивши 311 снарядів з важкої артилерії, «Градів», танків, БПЛА та авіації.

Місто Херсон ворог обстріляв 2 рази (11 снарядів).

російські військові поцілили  у житлові квартали населених пунктів області; територію та будівлю автозаправної станції у Бериславському районі.

Жертв та постраждалих серед цивільного населення немає.

Ворог обстріляв Очаківську громаду на Миколаївщині

Джерело: Миколаївська ОДА

19 травня, о 11:07 та 18:35 ворог завдавав артилерійських обстрілів по м. Очаків Очаківської громади, пошкоджено приватні будинки. Більш детальна інформація уточнюється. Постраждалих немає.

У м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

На Донеччині росіяни вбили 2 жителів

Джерело: голова ОДА Павло Кириленко

За 19 травня росіяни вбили 2 жителів Донеччини — у місті Часів Яр.

Ще 2 людини в області дістали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.05.23

Джерело: Генштаб

Повітряні Сили знищили 20 шахедів та розвідувальний БпЛА

Джерело: Повітряні Сили ЗСУ

Після опівночі 20 травня 2023 року російські окупанти атакували Україну з північного напрямку 18-ма ударними дронами «Shahed», які спрямували на Київщину.

Усі – знищено силами та засобами повітряного командування «Центр» Повітряних Сил.
Також, наприкінці доби 19 травня, на східному напрямку, в зоні відповідальності повітряного командування «Схід», знищено два ударні дрони типу «Shahed», а на південному напрямку, в зоні відповідальності повітряного командування «Південь», – розвідувальний БпЛА «Мерлін-ВР».
Протягом минулої та поточної доби тактичною авіацією Повітряних Сил здійснено до 30-ти літаковильотів на вогневе ураження та винищувальне авіаційне прикриття.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 20 травня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася чотириста п’ятдесята перша доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни.

Сьогодні вночі російські терористи завдали чергового авіаційного удару “шахедами” по Україні. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби противник завдав 6 ракетних та 62 авіаційних удари, а також здійснив 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Зазнала руйнувань цивільна інфраструктура. Зокрема, внаслідок обстрілу Кривого Рогу Дніпропетровської області, населених пунктів Степногірськ Запорізької області та Берислав і Зеленівка на Херсонщині, є загиблі та поранені цивільні особи, загинула дитина, знищено житлові приватні будинки, медичні установи та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог продовжує застосування тактики терору.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. За минулу добу відбулось понад 80 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту, найгарячіші бої велися за Бахмут, Мар’їнку та в районах Авдіївки, Степового і Новомихайлівки.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних ворожих  угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах.

Протягом минулої доби завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Глибоке, Плетенівка та Землянки Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Блешня, Карповичі Чернігівської області; Малушине, Шпиль, Волфине, Олексіївка, Садки, Мотриця, Тур’я, Славгород, Верхня Пожня та Пожня Сумської області, а також Уди, Гатище, Плетенівка, Покаляне, Бударки, Землянки та Тополі на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів біля Григорівки, Вільшаної та Кислівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Фиголівка, Новомлинськ, Петропавлівка, Дворічна, Западне, Масютівка, Лиман Перший, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новолюбівка та Діброва Луганської області. Артилерійських обстрілів зазнали Студенок Харківської області; Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське і Спірне на Донеячині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. До того ж, протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Іванівське та Біла Гора.

Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Федорівка, Оріхово-Василівка, Бахмут, Хромове, Іванівське, Ступочки, Біла Гора. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Предтечине, Біла Гора, Диліївка, Дружба та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії у напрямку Новокалинового, Степоврго, Авдіївки та Первомайського, успіху не мав. Протягом доби завдав авіаудару біля Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли в районах Новокалинового, Бердичів , Авдіївки, Тоненького, Первомайського, Карлівки та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили понад 20 атак противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Курахове та Катеринівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом минулої доби ворог здійснив понад 10 безуспішних наступальних дій в районі Новомихайлівки. Водночас, завдав авіаційних ударів в районі населених пунктів Вугледар, Пречистівка та Золота Нива. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Вугледар, Богоявленка, Максимівка, Золота Нива та Велика Новосілка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує оборонятися. Завдав авіаційного удару по населеному пункту Кізомис.

Здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення.

Серед них – Гуляйполе, Новоданилівка, Малі Щербаки, Степове, Кам’янське та Плавні Запорізької області;  а також Золота Балка, Берислав, Зеленівка, Степанівка, Кізомис та місто Херсон.

Російські окупанти продовжують примусову паспортизацію населення в Каховці тимчасово зайнятої території Херсонської області. Щоб пришвидшити цей процес загарбники проводять демонстративні рейдові заходи, які мають на меті залякати місцеве населення можливою мобілізацією та відчуженням майна. Зокрема, окупанти здійснюють поквартирні та побудинкові обходи.  Проводять перепис населення та здійснюють психологічний тиск, примушуючи до паспортизації. Також ворог погрожує українським громадянам, які відмовились від отримання російського паспорта, примусовим виселенням із власних осель та відключенням від електроенергії.

Авіація Сил оборони за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 8 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Також наші воїни знищили 3 крилатих ракети «Калібр», 18 іранських ударних БпЛА «Shahed», 4 баражуючих боєприпаси «Ланцет» та 10 ворожих розвідувальних БпЛА різного типу.

Українські підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 пункт управління, 7 районів зосередження озброєння та військової техніки, 2 артилерійських підрозділи на вогневій позиції, 6 станцій радіоелектронної боротьби, склад боєприпасів та радіолокаційну станцію ЗРК С-300.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024