стрічка

Маніпуляція про те, що для українських школярів розробили програму з управління БПЛА та скидання з них гранат

27 Квітня 2023, 13:27
Маніпуляція і неправда про навчальну програму ФАКТЧЕК 920
Маніпуляція і неправда про навчальну програму

Нещодавно у проросійських телеграм-каналах розповсюдили повідомлення про те, що в Україні розробили навчальну програму для школярів з управління безпілотниками і скидання з них гранат.

Однак, фактчекери проєкту «Без брехні» з’ясували, це ніщо інше, як чергова маніпуляція та неправда від російських пропагандистів. Далі про це у матеріалі.

МАНІПУЛЯЦІЯ

В Україні справді існує навчальна програма не шкільної, а  позашкільної освіти науково-технічного напряму «Підготовка операторів БПЛА». 

У пояснювальній записці до курсу йдеться про те, що вона реалізується у гуртках, секціях, творчих об’єднаннях, клубах підготовки операторів БПЛА закладів позашкільної освіти науково-технічного напряму спортивно-технічного профілю. Участь у ній можуть брати здобувачі освіти віком від 14 до 18 років. То на чому ж зманіпулювали телеграм-канали?

По-перше, програма не має на меті навчити українських школярів скидати гранати з безпілотників. Насправді вона передбачає «формування компетентностей особистості засобами підготовки операторів БПЛА».

По-друге, наразі безпілотники застосовує не тільки у військових цілях. БПЛА активно використовуються в аграрній сфері, логістичний, медійний, медичній, у ДСНС. За допомогою БПЛА можна проводити аеро-, фото- чи відеозйомку поверхні, яка дозволяє виявляти порушення технічного стану об'єктів, складати карти ґрунтів, оцінювати ступінь вирубки лісових масивів.

По-третє, завданнями програми є сформувати в учнів такі компетентності: Пізнавальну - передбачає оволодіння основними поняттями авіаційної науки які стосуються використання, керування та обслуговування БПЛА і т.д;

Практичну – орієнтована на набуття техніко-технологічних умінь і навичок експлуатації БПЛА різного функціонального призначення і т.д;

Творчу – передбачає набуття досвіду власної творчої діяльності з науково-технічної творчості, розв’язання творчих завдань, здатності проявляти творчу ініціативу і т.д.

Четверте, в Україні існують спеціалізовані школи з навчання операторів саме військовими БПЛА.  Вони навчають військових безкоштовно. Саме ці курси мають на меті навчити майбутніх операторів керуванню безпілотниками в умовах бойових дій та за для того, щоб запобігти жертвам на фронті через некваліфіковане управління дроном та незнання правил безпеки.

ВИСНОВКИ

У програмі позашкільної освіти науково-технічного напряму «Підготовка операторів БПЛА», немає жодного слова про те, що хоча б одному із завдань програми було навчання школярів скидати гранати з безпілотників.

Програма не є обов’язковою для школярів, адже відповідно до Закону України «Про позашкільну освіту» здобуття позашкільної освіти ґрунтується на принципі добровільності вибору, а також здійснюється за участю батьків.

Меседж вкиду, що школярі будуть навчатися управлінню БПЛА замість уроків фізики і хімії – відверта брехня.

Читайте також:  Фейк про виплати від «міжнародних організацій» українцям, народженим до 2008 року

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024